Hot Spots destinacije

Otvoreno Solinsko kulturno ljeto 2014.

borba gladijatora 1a

JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ PROŠLIH VREMENA

Solinsko kulturno ljeto je tradicionalna kulturna manifestacija, koja iz godine u godinu radi lepeze kvalitetnih događanja – nagrađenih manifestacija, doživljaja ambijenta privlači publiku svih generacija Solinjana i njihovih gostiju.

Solin, sa svojom starohrvatskom i antičkom poviješću, osim ruševina drevne Salone, mlinice koja i danas priča priču o starom Solinu, Gospinog otoka, na kojem još i danas možemo zamisliti slavnu kraljicu Jelenu, rijeke Jadro koja daje život ovom kraju i bogatoj prirodnoj baštini kojom obiluje, ipak nije samo opipljiva baština.

Iz solinskog lonca3 1a

Solin je uistinu i doživljaj stvoren ljubaznošću njegovih domaćina, kulinarskim delicijama iz naših restorana, kao i manifestacijama koje nas vraćaju u vrijeme antičke i starohrvatske povijesti i nude jedinstven doživljaj tog vremena.

Borba gladijatora2 1a

SOLINSKO KULTURNO LJETO

04.07.-08.09.2014.

U programu ovogodišnjeg programa Solinskog kulturnog ljeta, održava se niz kulturno – zabavnih događanja, poput iznimno poznatog „Ethnoambient Salona“ (18. i 19. srpnja 2014.), dramskih predstava, večeri poezije, do lokalnih tradicijskih događanja poput Dana žetve i vršidbe u selu Blaca, ribarskih večeri, izložbi starih običaja i zanata te svjetski poznatog Međunarodnog festivala karikatura, a koja završava proslavom Dana grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice grada, 8. rujna svake godine, i sastoji se od bogatog vjerskog, zabavnog i sportskog programa te tradicionalnog sajma.

 Za Vas smo izdvojili neka od događanja koja preporučamo posjetiti!!!

Trbušna plesačica-nastup amfiteatar 1a

ROMANTIKA U SALONI

01.-3.08.2014.

uspješna kulturno turistička manifestacija kojom se oživljava hedoistički duh stare Salone, dobitnica nagrade „Simply the best 2013“ za kreativnost u realizaciji manifestacije, koja prekrasne prostore antičke Salone i programski sadržaj pretvara u vrhunski kulturni doživljaj.

1. večer – „Večer mandoline i gitare“ 01.kolovoza 2013.

Osluhnite zvuk mandoline iz vrta Tusculum, a potom uživajte u zvucima gitare unutar zidina Episkopalnog centra, te zaokružitu tu prekrasnu večer besplatnim razgledom Salone na dionici od Manastirina do Episkopalnog centra u pratnji turističkog vodiča i rimsku stražu. Ukoliko ste još pod dojmom antičke noći, ovu večer možete uživati i u radionici trbušnog plesa koju uoči koncerta organiziramo besplatno za naše posjetitelje

Izložba Salona-workshop 1a

2. večer – Noć gladijatora – 02. kolovoz 2014.

Uživajte u borbi gladijatora, nastupu trbušnih plesačica u društvu cara Dioklecijana i carice Priske među drevnim ostacima glavnog grada rimske provincije Dalmacije, razgledajte sajam antičkih zanata (kovač, lončar, radionica mozaika, izrada antičkih frizura i suvenira) i prepustite se romantičnom okruženju stare Salone.

3. večer – „Večer klapa u Saloni“ 03.kolovoza 2014.

Doživite prekrasan ambijent bazilike na Manastirinama ispunjen zvucima klapske pisme, uživajte u nastupu ženske klapa Neverin , sjedeći na kamenim ostacima pod vedrim nebom među zidinama antičkog grada okruženi rimskom stražom i svjetlošću baklji.

Iz solinskog lonca3 1a

Nakon programa, uživajte u besplatnom razgledavanju Salone na dionici od Manastirina do Episkopalnog centra u pratnji turističkog vodiča i rimsku stražu .

Iz solinskog lonca1 1a

 

IZ SOLINSKOG LONCA – ŠTO SU JELI NAŠI STARI?

06.09.2014. u organizaciji TZ grada Solina i Udruge Solinjani

Gastronomska manifestacija koja se već četvrtu godinu zaredom održava u Gašpinoj mlinici a koja za cilj ima prezentaciju gastronomske ponude grada Solina kao i Gašpine mlinice kao zaštićene kulturne baštine s početka 18st., dobitnika Plavog cvijeta HTZ-a 2012. za najbolji turistički proizvod.

Iz solinskog lnca4  1a

Kušajte stara tradicionalna jela grada Solina, ispunite dušu klapskom pismom, posjetite izložbu starih zanata i običaja Udruge Solinjani te uživjate u prekrasnom okruženju Gašpine mlinice uz šum Jadra i zvuk mlina u kasnu ljetnu večer.

Ethno ambient1 1a

www.solin-info.com
facebook 1

Foto: Tz grada Solina,