Gastro

Sinj – sajam tradicijskih proizvoda Cetinske krajine

This post is also available in: English

BCP_3073
Proizvodi sela sve cjenjeniji

31.07 – 02.08.2014.,

Trg dr. Franje Tuđmana, Sinj

Bogata baština vještog i unikatnog obrtništva te izvornih proizvoda u Cetinskoj krajini je oduvijek imala plodno tlo za razvoj i napredak. Ove godine u Sinju se već peti put održava Sajam proizvoda sela. Mala i srednja poljoprivredna gospodarstva s ruralnog prostora Sinja i okolice dobivaju dragocjenu priliku predstaviti svoje tradicijske domaće proizvode koji danas teško dolaze do potrošača.

BCP_2852

Posjetitelji mogu degustirati i kupiti razne prehrambene proizvode visoke kvalitete: domaće sireve, med i ostale pčelinje proizvode, domaće suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, ulja, eko proizvode i mnoge druge.Predstavljaju se i različite vrste tradicijskih suvenira, ručnog veza, uporabnih i ukrasnih predmeta te nakita od prirodnih materijala.

SAS__kolovoza 02, 2013_076

Vrijednost izložaka i delikatesa neprocjenjiva je utoliko što je rezultat teškog i napornog rada kako bi konačni proizvod bio nenadmašne kvalitete, ali i u skladu sa starinskom tradicijom koja se u obiteljima prenosi s koljena na koljeno.

SAS__kolovoza 01, 2013_057

Na taj se način brojni zanati i njihove meštarske tajne čuvaju od najgore sudbine, zaborava. Bakini opanci i vezeni lancuni, djedova lula i rezbareni štap, majčini uštipci i kroštule na sinjskom Sajmu proizvoda sela nisu samo ostatci prošlih vremena – postaju i ostaju čuvari obiteljskog blaga i identiteta.

SAS__kolovoza 01, 2013_027

Program Sajma je obogaćen i nastupima kulturno-umjetničkih društava i sinjskih mažoretkinja koji svojim biranim repertoarom oživljavaju duh neprocjenjivog nasljeđa.

Foto: Branko Čović
Tekst: Anđela Šuste

www.visitsinj.com

This post is also available in: English