Hot Spots destinacije

Slavna prošlost Srednje Dalmacije oduševljava turiste

_DSC8457 1a

Omiški gusari – prepoznati brend Splitsko – dalmatinske županije

Prošlost Srednje Dalmacije nebrojeno je puta ovjekovječena i slavljena u pjesmi, slici i u stihovima. Naročito smo ponosni kada hrvatske legende, povijesne ikone poput cara Dioklecijana, Kliških Uskoka, hrvatskih kraljeva, kralja Artura, Omiških gusara, kraljice Teute… postanu neizostavni dio turističkog identiteta destinacije te razlogom dolaska brojnih turista iz cijelog svijeta.
Turistička zajednica Splitsko – dalmatinska županije prepoznala je važnost kulturnog turizma kao jednog od glavnih aduta turističke ponude i marketinške strategije.

borba gladijatora 1a

Dani Dioklecijana ( , Gusarska bitka (18.08), Uskočki boj za Klis (25.-26.07.), Sinjska Alka (), Romantika u Saloni (01. – 03.08.), posjetiteljima pružaju osjećaj kao da su ušetali u vremeplov događanja, a iskustvo je, vjerujte, dojmljivo i nezaboravno!

Neke od spomenutih povijesnih događanja uprizoreni su u vrhunske kulturno zabavne – manifestacije koje su godinama postale  razlogom dolaska turista iz cijelog svijeta.

_DSC8353 1a

Jedna od važnijih je svakako Gusarska bitka (18.08.2014.) – priča o Omiškim gusarima – brendu grada Omiša, uprizorena u slavnoj bitki, koja se događala se u 13. stoljeću. Ovaj kulturno zabavni spektakl krasi naslovnicu novog broja Croatia HotSpots magazina, za čije je potrebe redakcija organizirala pravi photoshooting u Omišu.

Gusarska bitka video

Preko 15000 ljudi svake godine posjeti Gusarsku bitku

Hrabri omiški gusari bore se protiv moćnih Mlečana

Svake godine 18.08. u Omišu održava se prava pravcata pomorska bitka – Mlečani na velikom jedrenjaku uplovljavaju u omišku gradsku luku, a gusari s malih brodica napadaju jedrenjak. Sijevaju sablje, čuju se pucnjevi kubura i gusarskih topova. Hrabri omiški gusari, predvođeni knezom Malduhom Kačićem, odnose pobjedu nad brojčano nadmoćnim neprijateljem. Papin izaslanik Akoncije moli Omišane da mu poštede život, predaje im škrinju s blagom, te se obvezuje da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz bračkim kanalom, na opće oduševljenje prisutnih. Idejni tvorac ove manifestacije je direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella.

_DSC8285 1a

Ovaj će se scenarij ove godine će se odigrati 8. put za redom, a 2013. ispratilo ga je čak 15 000 ljudi. Toliko je ova manifestacija atraktivna da se mnogi omiški gosti, pri odlasku na godišnji odmor, ravnaju upravo prema njenu datumu održavanja, a neki pristižu čak i iz daleke Australije!

Umjesto odijela za posao, veseli Omišani i brojni uglednici ovom prilikom navlače gusarske odore i širok osmijeh na lice, a u pomoć u borbi protiv Mlečana priskaču im i Dubrovački trombonjeri, pripadnici „Kumpanije“ sa Korčule te Kliški Uskoci. Njihov svečani mimohod kroz staru gradsku jezgru, s početkom u 19.30 sati, odlična je najava bitke koja od 20.30 pa sve do 23 sata traje u gradskoj luci.

Ovaj spektakl koji je po broju inozemnih gostiju odista poprimio svjetske razmjere, svojevrsno je brendiranje grada Omiša kao nekadašnjeg gusarskog grada, te njegovanje naše divljenja vrijedne pomorske tradicije. Nemojte propustiti!

naslovna_04

Naslovnica ljetnog izdanja Croatia hot spots magazina