Aktivni odmor

ŠOLTA – hit destinacija ovoga ljeta

This post is also available in: English

_MG_1128

POKLONITE JOJ SVOJ TJEDAN!

Željeli biste na odmor, a na raspolaganju imate samo tjedan dana? Imamo izvrstan savjet – uputite se na našu prekrasnu Šoltu! Naime, u ovako idiličnom okruženju dovoljno je to vremena za relaksaciju i odmor, ali i da dobijete izvrstan presjek posebnosti i znamenitosti koje ovaj otok nudi.

DVD-92 BOX 4_DSC2889

Nezaboravni doživljaj izvorne prirodne ljepote

Ukoliko nam stižete izdaleka i pitate se, gdje je ta Šolta, razveselit će vas činjenica da vas od nje dijeli tek kratka vožnja trajektom ili katamaranom iz Splita. Nedaleko od Splita, a zapadno od otoka Brača (čije su vječito rivalstvo otočani pretvorili u turistički proizvod u vidu manifestacije „Potezanje Mrduje“) smjestila se ova prava mala riznica flore i faune.

IMG_6917

Naime, njena je površina od 51,9 km² dom preko 100 vrsta ptica, među kojima je sova čuvita postala njen zaštitni znak i svojevrstan simbol raspoznavanja. Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put se, pod nazivom Olyntha, spominje u 4. stoljeću prije Krista.

IMG_6757

Tada je i čuveni Dioklecijan koji je živio nedaleko u svojoj palači, koristio najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak, a u šoltanskoj povijesti ostala je zabilježena i ilirska kraljica Teuta koja je prema predaji u uvali Senjskoj dala izgraditi svoje dvore.

IMG_6753

Od znamenitih gostiju koji su ondje rado ljetovali, Šolta se posebno diči slavnim Markom Marulićem, ocem hrvatske književnosti.

IMG_6608

Predivna je priroda Šolti dala i svoje dragocjene darove, pa tako ovdje možete nabaviti pregršt izvornih proizvoda. Šoltani se naročito ponose svojim kvalitetnim proizvodima – medom Olintio, vinom Dobričić i sortnim uljem Šoltanka, a velik je broj i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kod kojih možete nabaviti lokalne suvenire. Istražite ovaj lijepi otok – posjetite njegove uvale s južne strane, sela u unutrašnjosti, popijte prvu jutarnju kavu u Stomorskoj, uživajte u pogledu na zalazak sunca u Maslinici…

IMG_8152

Njena gastronomija, kultura, gotovo nedirnuta priroda, kilometri staza za šetnju i biciklizam, odlične ronilačke destinacije i otočke udruge, garancija su da će svatko pronaći ponešto za svoj ukus. U ovo se najbolje uvjeriti osobno!

Solta_wedding_pjphotos22

Doživite pravi ljetni šušur na Šolti!
Program zbivanja je raznovrstan – od raznih koncerata i ribarskih fešti, prodajnih izložbi autohtonih proizvoda, stalnih postava izložbi, degustacija, nastupa udruga i KUD-a Šolta, pa do centralnih manifestacija kao što je dvodnevno događanje Potezanje Mrduje ili  Gusarska noć.

Pogledajte video otoka Šolte – Return to innocence

Šolta- The Return to Innocence 1

Program možete preuzeti u PDF-u ovdje: Šoltansko Ljeto 2014., a brošuricu sa rasporedom ljetnih događanja možete preuzeti u uredima Turističke zajednice Općine Šolta.

DSC_0001

Od ljetnih događanja izdvajamo!!!

Tradicionalnu manifestaciju „Potezanje Mrduje“ 25. i 26. 07., napetu borbu potezanja konopa, u kojoj Bračani i Šoltani na veliko zadovoljstvo mnogih turista, navijača i promatrača, u akvatoriju Splitskih vrata traže odgovor na vječito pitanje čija li je Mrduja.

Omis-Gusarska bitka 2008-049

Gusarska noć, održava se 02.08., kada u napad dolaze pravi gusari koji pompozno ulaze u mjesto dok topovima i bakljama osvjetljavaju put u opuštenoj ljetnoj noći u Maslinici.  U svom pohodu po mjestu pucaju, otimaju prolaznike u kovčege, zastrašuju djecu i najavljuju dugu neprospavanu noć za stanovnike i goste Maslinice.

IMG_7746

Detaljan program Šoltanskog kulturnog ljeta pregledajte ovdje

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

This post is also available in: English