Aktualno

Avantura nadomak ruke

Dan Brganje 2012 1 - Mozilla Firefox

BETINJANI SLAVE DAN BRGANJE

03. kolovoza

Dan Brganja poznata je betinska fešta u čast posebnoj vrsti školjke koja se od davnina lovi u betinskom kanalu sa posebnom alatkom brganjom po kojoj je fešta i dobila ime. Dodjite i uživajte u spoju ukusnih zalogaja i dobre glazbe.
Već pune 43 godine vrijedni Betinjani slave svoju feštu Dan Brganje, ponosni na svoju tradiciju i vrijedne običaje starih školjkara.

Dan Brganje 2012 3 - Mozilla Firefox

TRADICIJA ŠKOLJKARSTVA

Mještani ovog pitoresknog mjesta su poznati školjkari, školjkarstvo je utkano u brojne generacije koje su se othranjivale na ovoj ukusnoj morskoj namirnici a ujedno su se školjke u Betini zahvaljujući spretnosti I domišljatosti svojih stanovnika koristile I za različite druge namjene. Davne 1971 godine slaveći školjku I školjkarstvo, održana je prva fešta koja se toliko uvukla mještanima I turistima pod kožu da se održava do dan danas.

Dan Brganje 2012 3- Mozilla Firefox

VRHUNSKI GASTRO DOŽIVLJAJ

U međuvremenu se štošta promijenilo  pa tako školjke već dugo nisu sinonim za snalažljivu i siromašnu dalmatinsku spizu već vrhunski zalogaj za koji se otimaju istančana nepca gastro znanaca i ljubitelja morskih plodova.

Dan Brganje 2012 2 - Mozilla Firefox

Razlog više da se posjeti ova kvalitetna manifestacija gdje će se pokazati svim sudionicima kako izgleda lov na školjke, kako se pripremaju školjke na centralnom trgu na moru, a prisutne će svakako razveseliti i zainteresirati natjecanje u veslanju gdje će ženska veslačka regata Dlan I veslo zaveslati u 19 sati.

Dan Brganje 2012 - Mozilla Firefox

Dobar zalogaj ne ide bez vrhunske zabave I birane glazbe za što ć se pobrinuti izvrsni Neno Belan&Fiumensi uz predgrupu Show Legende iz Šibenika. Vatromet u ponoć će začiniti događanje koje svake godine daje posebnu notu ovom čarobnom mjestu u kome se od tradicije ne odustaje jer je tradicija i autentičan doživljaj ribarskog mediterana, zaštitni znak Betine i Betinjana.

0074

www.tz-betina.com