Aktualno

Legenda o kralju Arturu živi u Podstrani

This post is also available in: English

KA527

LEGENDARNI BRITANSKI KRALJ ARTUR ŽIVIO JE U DALMACIJI!

Obilaskom arheoloških tragova Luciusa Artorius Castusa u Podstrani zakoračite i Vi duboko u legendu o Kralju Arturu.

Ukoliko ste ikada posjetili Podstranu, zasigurno je pamtite po lijepom. Zasluga je to njena fascinantnog spoja brdskog i morskog dijela koji nudi cijeli niz raznolikih aktivnosti, znamenitosti njene stare jezgre, sada pretvorene u etno eko selo, i svakako njenog slatkog „branda“ – jedne od najukusnijih breskvi koju ste ikada kušali! No, nesumnjivo najmističnija asocijacija vezana za ovo područje, je ni više ni manje nego čuveni kralj Artur!

Naime, brojni britanski znanstvenici drže da je upravo Lucije Artorije Kast, rimski vojskovođa koji je ondje imao velike posjede te naposljetku bio i sahranjen, poslužio kao predložak za stvaranje čuvene legende o kralju Arturu.

1

Sama lingvistička sličnost dvaju imena i više je nego očita, a činjenica da susjedno mjesto Igrajne neodoljivo podsjeća na ime Arturove majke Igrayne, sugestivan je pokazatelj da gdje ima dima, ima i vatre! Da li je upravo Artorije „posudio“ ime legendarnom britanskom kralju, štićeniku čarobnjaka Merlina, vladaru dvora Camelot te vođi vitezova okruglog stola, pitanje je koje intrigira znalce već godinama.

Konacna verzija (2)-10

I dok pojedina zvučna znanstvena imena, poput uglednog povjesničara Johna Matthewsa, entuzijastično zastupaju ovu teoriju nastalu još dvadesetih godina proteklog stoljeća, domaći su znalci pomalo oprezni i suzdržani ne želeći „svojatati“ najpoznatiju britansku legendu. No jedno je sigurno – postojanje antičke vile iz 1. ili 2. stoljeća, kao i pronalazak triju nadgrobnih spomenika koji spadaju među najvažnije takve arheološke nalaze na cijelom svijetu, kriju izniman turistički potencijal koji bi mogao ucrtati našu Podstranu na kartu najatraktivnijih svjetskih povijesnih odredišta!

Konacna verzija (2)-1

Obilaskom arheoloških tragova Luciusa Artorius Castusa u Podstrani zakoračite i Vi duboko u legendu o Kralju Arturu

Fragmenti natpisa sarkofaga Lucija Artorija Kasta iz II stoljeća poslije Krista, pronađeni u ogradi drevne crkvice Svetog Martina u Podstrani, povijesni su dokaz njegova drevna utočišta.

PODSTRANA  CRKVA 02 PODSTRANA

Arheološki nalazi vezani uz rimskog zapovjednika, iznimne vojne karijere, dijelom su i povijesne legende o Kralju Arturu. Britanski znanstvenik Malone (1924.) je prvi postavio tu tezu, koju danas znanstvenim istraživanjima potvrđuju Littleton, Malcor, Mathews, Gidlow, Green, i drugi.

117798_1221595581413_full

Tko je bio Lucije Artorije Kast, inspiracija legende o Kralju Arturu?

Povijesna ličnost koja je od vojnika, preko centuriona, zapovjednika legija, prefekta rimske flote, u konačnici, karijeru i život okončala u svojoj Liburniji, današnjoj Dalmaciji, u Podstrani, Svetom Martinu.

Proslavljen u bitkama i ratovima protiv hordi Armenaca, Lucije je stekao i pravo izricanja smrtne kazne za rimske građane. Pored vojnih zasluga Lucije je potaknuo i razvoj maslinarstva na prostoru današnje Podstrane.

Konacna verzija (2)-9

Obilaskom arheoloških tragova Luciusa Artorius Castusa u Podstrani zakoračite i Vi duboko u legendu o Kralju Arturu.

Konacna verzija (2)-15

Mnogi povijesni tragovi burnih ratnih događanja na prostoru Podstrane još uvijek su duboko pod zemljom. Kao i Lucije, davno prije njega, i Hrvatski knez Mislav je u IX. st. na tlu Podstrane ostavio tragove. 839. godine porazio je moćnu Mletačku flotu, čiji je dužd Petar Tradonik u Podstrani, Svetom Martinu potpisao Ugovor prema kojem je hrvatskom knezu Mislavu plaćao godišnji danak za plovidbu hrvatskim morem.

Konacna verzija (2)-13

Po tvrdnjama povjesničara taj povijesni Ugovor potpisan je upravo u nekadašnjim odajama Lucija Artorija Kasta, koje su tada još bile sačuvane.

Posjetite Podstranu i pridružite nam se u potrazi za novim tragovima legende o Kralju Arturu

Posjetite Podstranu, i pridružite nam se u potrazi za novim tragovima legende o Kralju Arturu, na koje povjesničare navode arheološki nalazi o životu i smrti Lucija Artorija Kasta, tu, u našoj i vašoj Podstrani. Negdje pod plodnom zemljom s nasadima maslina i agruma, još uvijek leže mnogi skriveni ostaci Lucijeve ladanjskogospodarske vile i mauzoleja.

Konacna verzija (2)-8

Možda upravo Vi na njih naiđete…

KRENITE U OBILAZAK POVIJESNIH LOKACIJA

Spomenuti lokalitet u Sv. Martinu te crkvica Sv. Martina otvoreni su za posjetitelje svakim danom od 17:00 do 21:00. Za sev posjetitelje na raspolaganju je vodič- animator koji će vam rado ispričati priču o kralju Arturu i povijesti Podstrane.

Akademik Nenad Cambi, prof.dr.sc. Neven Šerić, Zoran Jurišić ing.el.

Foto: Tz Podstrana

Program ljetnih događanja preuzmite ovdje.

www.tz-podstrana.hr

This post is also available in: English