Aktualno

Omiški gusari napadaju

This post is also available in: English

http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2014/07/DSC8457-1a.jpg

GUSARSKA BITKA 2014. – TURISTIČKA ATRAKCIJA SREDNJE DALMACIJE ODUŠEVLJAVA TURISTE

18.08.2014.

Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima.

DIA071

Gusarska bitka Omiš, koja se 18.08.2014. osmu godinu za redom održava u omiškoj gradskoj luci, tijekom godina postala je jednim od tradicionalnih i centralnih ljetnih događanja na području grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i same Hrvatske.

IMG_7052

Slavni omiški gusari vladali su obalnim područjem između rijeka Neretve i Cetine i obližnjim otocima u razdoblju od 12. do 15. stoljeća.

Omis-Gusarska bitka 2008-049

Ovaj jedinstveni događaj, koji predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana koja se odigrala u 13. stoljeću, temeljeći se na povijesnim činjenicama doprinosti stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada te razvoju kulturnog turizma omiškog i šireg područja.

Gusarska bitka

U samoj rekonstrukciji povijesne bitke svake godine sudjeluje više od stotinu do zuba naoružanih “Gusara“ i “Mlečana“, kao i pripadnici povijesnih postrojbi Kumpanija sa Korčule, Trombonjeri iz Dubrovnika i Uskoci s Klisa.

DSC02686

Vrijedi napomenuti i kako u ovom jedinstvenom događanju svake godine uživa više od 10000 gledatelja.

Omis stari grad

Preko 15000 ljudi svake godine posjeti Gusarsku bitku – Hrabri omiški gusari bore se protiv moćnih Mlečana

PROGRAM

Nastupaju pripadnici “Kumpanije” sa Korčule, Dubrovački trombonjeri i Omiški Gusari, a kao posebni gosti sudjeluju i Kliški Uskoci. Sve zajedno bit će nešto više od 100 sudionika. Uloga Maldukova sina Ivana pripala je Marku Kapitanoviću a ulogu Akoncijeve kćeri Leonarde tumači Paulina Romac.

Mimohod kroz grad kreće u 19,30, a sama bitka počinje u 20,30. Za sve prisutne organiziran je zabavni program kojeg će predvoditi Jessy bend.

Gusarska bitka video

Pogledajte video

naslovna_04

Naslovnica ljetnog izdanja Croatia hot spots magazina

dalmatia.hr

tz-omis.hr

This post is also available in: English