Aktualno

Zavirite u Solinski lonac

IMG_4937

Što su jeli naši stari?

05.09.2014., 20:00 sati

Već četvrtu godinu zaredom, 05.09.2014. s početkom u 20:00h u organizaciji TZ, Udruge Solinjani i grada Solina održati će se manifestacija Iz Solinskog lonca- što  su jeli naši stari?

Riječ je o gastronomskoj manifestaciji koja se svake godine održava u Gašpinoj mlinici, dobitniku plavog cvijeta HTZ-a za najbolji turistički proizvod, a koja za cilj ima prezentaciju bogate kulturno povijesne baštine, te gastronomskih specijaliteta grada Solina.

IMG_4951

U 2014.godini, program će se sastojati od nastupa KUD-a Salona, klape Krunik i Neverin, Solinskih bubamaraca i Mažoretkinja, dok će Udruga Solinjani izvesti prezentaciju starog solinskog „dvora“ (dvorišta). U gastronomskom dijelu programa, nastupiti će hotel President Solin*****, konoba pizzeria „Slap“ te restoran „Gašpić“ iz Solina, koji će na temu brašno iz mlinice izvršiti pripremu raznih jela (tjesteninama s umakom, fritula, pastrve u puri) koje će posjetitelji moći besplatno degustirati.

Riječ je o manifestaciji sa oko 1000 posjetitelja i 70 izvođača, spoje gastronomiju i kulture, na prostoru mlinice iz 18.st. Ulaz na manifestaciju je besplatan.

Gašpina mlinica

Posjetite neotkriveni biser hrvatske gastronomije

I dok spomen Solina s pravom asocira na njegovu životopisnu tisućljetnu povijest, gastroznanci ga vezuju uz bogatu i prepoznatljivu kulinarsku ponudu.

IMG_4958

Smješten između dalmatinske Zagore i priobalja, Solin u svojoj tradicionalnoj kuhinji isprepliće sve ono najbolje od svojih susjeda, dajući joj, zahvaljujući jedinstvenim prirodnim bogatstvima, osebujan znamen.

Zaklonjen od masovnog turizma, ovaj gradić neodoljivog šarma, svoje goste daruje neistraženom kulinarskom osobnošću i spokojnim ambijentom čiju tišinu remeti jedino rijeka Jadro.

Gurmani se slažu kako je jednostavnost vrhunac gastronomske umjetnosti, a ona se upravo ogleda u jelima solinske kuhinje. Na ovaj način sastojci jela nenametljivo dolaze do izražaja stapajući se u fantastičan doživljaj čula.

Solinjani će Vam svesrdno ponuditi autohtona, kako mesna tako i riblja jela specifična po pastrvi i jegulji. Uz to, kao da je mislila na sve svoje goste, solinska je tradicija, vjerojatno nesvjesno u doba oskudice, iznjedrila, s gledišta znalaca, vrhunska vegetarijanska jela. Spomenimo samo bob s tjesteninom. Neizostavno je svježe i sušeno začinsko bilje koje ovim jelima daje snažan mediteranski pečat.

IMG_5050

Vrijedne solinske domaćice gaje tradicionalnu kuhinju i cijene svježe sezonske namirnice. S ljubavlju pripremajući jela svojim ukućanima, njeguju neprocjenjivu vrijednost obiteljskog okupljanja za stolom i zajedništva.

Valja istaknuti kako su Solinjani s razlogom ponosni na dugu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja, koja oplemenjena novim tehnologijama i načinima prerade maslina, pruža istinsko uživanje u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

4 kmm

Svakako kušajte kvalitetna domaća vina koji mukotrpan rad solinskih težaka nagrađuju enološkim užitkom.

Kao desert, tu su svježe i osušene smokve, poznate vam granica Hrvatske. Uistinu bi bio grijeh biti u Solinu, a ne osladiti se njima.

Jasno je da, ne bez razloga, Solin nazivaju neotkrivenim biserom hrvatske gastronomije koji se svojim žiteljima i putnicima svaki put gordo otkriva kroz novi neispričani doživljaj.

dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistica

www.solin-info.com

facebook 1

shares