Aktivni odmor

5 ideja za savršeni vikend izlet

[:HR]005 1a

ATRAKTIVNA IZLETIŠTA U ZAGREBU I OKOLICI

Možda se vrijeme hirovito poigralo s nama ove godine, ali to ne znači da  treba očajavati na kauču i dopustiti daljinskom tv upravljaču da nam postane najbolji prijatelj. U samom srcu Zagreba i okolici, te susjednom nam županiji čeka vas respektabilan broj priličan broj prirodnih oaza i atraktvnih izletišta, i šteta ne posjetiti barem neki od njih.

Maksimir

1. Zeleni park Maksimir

Ono što je Parizu Bois de Boulogne Parizu, Berlinu Tiergarten ili Londonu glasoviti Regents Park Londonu – nama je park Maksimir. Oaza stoljetnih hrastova i  vjeverica, šišmiša, ptica, žaba labudova, patki kao i odlično uređenog ZOO vrta – predstavlja savršeni komad prirode usred grada kojeg možete posjetiti u svako doba dana.

Smješten na nepunih 15 min vožnje tramvajem od najužeg centra, ova oaza zelenila u srcu grada, već stoljećima zove  zagrepčane u svoj raskošni zeleni naručaj.
Maksimir je uistinu posebno mjesto kroz sva godišnja doba. Nama je najljepši u jesen kada se okiti eksplozijom boja,a raskošna flora i fauna dokazuje da za uživanje u prirodi ne treba ići daleko. Osim labudova , patki i žaba koje slobodno plivaju maksimirskim jezerima, atraktivan mamac za posjetitelje predstavlja i najveći ZOO vrt u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Veseli Bundek

Područje jezera te livade i šume oko jezera protežu se od Mosta Slobode do Mosta Mladosti, kroz besprijekorno uređen krajolik livada i šuma oko jezera a građani grada Zagreba svaki vikend uživaju u šetnji, roštilju, sunčanju ili ribolovu.
Površina ovog parka je impresivna i iznosi iznosi 545 000 m², od čega 470 000 m² otpada na zelene površine (travnjake), 50 000 m² na vodene površine (jezera), te 10 000 m² na pješačke staze.
(Za ilustraciju, park Maksimir iznosi 316 hektara površine. ). Roštiljanje, druženje s prijateljima, samotne šetnje, rolanje, trčanje, uživanje u raznoraznim programima – dio su lepeze brojnih sadržaja i aktivnosti koje možete pronaći na ovom mjestu.

Japetić

3. Čarobno Samoborsko gorje – Japetić

Iskusni i manje iskusni planinari ne propuštaju ovaj dio ZG županije. Samoborsko gorje je fascinantan prirodan fenomen sklada, ljepote i netaknute harmonije prirode a najveći vrh samoborskog gorja – Japetić  je vrijedan svakog uspona. Ako ogladnite, tu je planinarski dom Žitnica sa  bajkovitim pogledom na vrhu livade Žitnice, s solidnom  vikend ponudom jela i pića. Želite li proširiti osobnu planinarsku mapu, na raspolaganju su Pliješ, Oštrc, Okić  ili Plešivica , a za  specijalnu okrepu tu je Plešivička vinska cesta. (informacije u uredu Turističke zajednice zagrebačke županije).

zagorje (2) 1a

4. Zagorski vidikovec  – pogled koji oduzima dah

Područje Sv. Križa kod Tuhlja (na oko 350 mnv) posebna je lokacija s koje vam otimlje dah jedan od najljepših pogleda na Hrvatsko Zagorje. Pogled seže prema sjeveru do Sv. Donata iznad Rogaca, do Strahinjčice i Ivančice na sjeveroistoku i istoku te do istočnih obronaka Medvednice. A do tih prirodnih međa, u nevjerici ćete  zaploviti krajolikom  beskrajnog zelenog mora brežuljaka s vinogradima, klijetima, šumarcima, kapelicama. Popnite se na to mjesto i osjećat ćete se kao da ste ušli u bajkovitu razglednicu. Obzirom da će vas viđeno oduševiti, poželit ćete i okrijepu, za što nema problema, jer se na tom mjestu nalazi i dobro opremljena gostionica.
Sve informacije možete dobiti u uredu Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije.

izleti 1a

5. Globočec

Tu ljepote Zagorja ne staju, a nama najljepši su njegova mala naselja. Na svega 5 km vožnje autom od Marije Bistrice, smjestio se Globočec, mjesto koje morate obići želite li vidjeti autentično staro Zagorje najpitomijih i najzelenih brežuljaka. Tko bi odolio ovakvom pogledu dok pije kavu/čaj ili čita?

10557200_749831798407232_1623319605173553521_n

Ovaj skromni popis samo je dio dobro čuvanog blaga vezanog za Zagreb i okolicu, kao i susjednu Krapinsko – zagorsku županiju. Svaki izletnik koji drži do svoga zdravlja i zaljubljenik je u prirodu, posjetio je ove krajeve više nego jednom.
Ako se (nevjerojatnim) spletom okolnosti niste već uputili na jednu od spomenutih lokacija  – prvi ugodni dani jeseni su idealno vrijeme.

Foto: Tz grada Zagreba, Tz Zagrebačke županije, Tz Krapinsko – zagorske županije

Anita Žuvela Hitrec

 [:]