Aktualno

Split – šampion turizma Hrvatske obilježava Svjetski dan turizma

This post is also available in: English

svecana povorka 1

Oldtimeri, regata i kulturno – zabavni spektakl na Rivi

27.09.2014.
Split obilježava Svjetski dan turizma sa kulturno – zabavnim spektaklom na Rivi u subotu 27.09.2014. Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u subotu 27.09.2014, Turistička zajednica grada Splita je u suradnji sa partnerima pripremila bogati kulturno-zabavni program koji će se odvijati na splitskoj Rivi tijekom cijeloga dana.

Split

PROGRAM:

9.00 sati – Riva – okupljanje oldtimer automobila
U jutarnjim satima će na splitsku Rivu stići oldimer automobili proizvedeni prije Drugog svjetskog rata koji dolaze iz 7 Europskih zemalja od kuda kreću na sedmodnenu turneju: GRENZLAND OLDTIMER RALLY 2014 od 27.09. – 03.10. 2014.

1a

Početak okupljanja je na splitskoj Rivi od 9.00 sati, a nakon starta automobili će krenuti u panoramsku vožnju Splitom i dalje nastaviti svoj put prema Zadru. Tijekom 7 dana rallya, automobili veteranI I njihove posade će posjetiti Plitvice, Zagreb, Ilok, Novi Sad, Beograd, Višegrad, Sarajevo, Mostar, Makarsku, i nakon predjenih 1500 km vratit će se u Split gdje je cilj predviđen opet na Rivi 03.10.2014 godine u popodnevnim satima.

11.00 sati – gradska luka – start Mrdujske regate
U splitskoj Aci Marini te ispred gradske luke se okupljaju brojne jedrilice koje će sudjelovati na već tradicionalnoj Mrdujskog regati koja ove godine slavi 83 godinu po redu. Start je predviđen za 11 sati, ali prije nego se začuje znak za start, u Aci Marini će splitske mažoretkinje i limena glazba ispratiti jedtriličare i poželjeti im “dobar vitar”.

automob

11.30 sati – Riva – Start Grenzland Oldtimer Rally 2014
Automobili kreću sa splitske Rive gdje nakon 7 dana ponovno I završavaju svoju turneju.

split dioklecijan

12.00 sati – Peristil – Dioklecijanova straža
Točno u podne car Dioklecijan će se pojaviti na Vestibulu posljedni put za ovu sezonu zajedno sa svojom vojskom i ženom Priskom, te podzraviti sve građane i turiste povikom: Ave Cezar! Ovom prilikom car Dioklecijan će održati prigodni govor, pozdravljajući goste i pozivajući ih u svoju Palaču i iduće godine u isto vrijeme na carskom trgu Peristilu.

3a

20.30 sati – Riva – večernji program
“Tragom prošlosti Dalmacije – Dalmacija od antike do danas“
Kulturna baština – glavni adut turističke ponude

U izuzetnom ambijentu jednog od najljepših hrvatskih gradova – na splitskoj Rivi, održat će se pravi kulturno –zabavno – scenski spektakl. Na trenutak ćemo se vratiti u prošlost, doživjeti zvukove, govor, glazbu i duh prohujalih vremena.

UskockaBitka2012_1

Manifestacija započinje povorkom svih sudionika preko grada uz pratnju bubnjara i glazbe.
Publika će imati priliku uživati u bogatom programu koji obuhvaća pet kratkih nastupa kulturno, povijesno – zabavnih programa, kratkih predstava, jedinstvenih doživljaja Dalmacije; otoka, obale i Dalmatinske zagore.
Cilj ove manifestacije je privlačenje pozornosti na važnost očuvanja i promicanja kulture u turističkoj ponudi. Kultura je važno oruđe za razvoj i održivost turističkog sektora te se njome stoga mora promišljeno upravljati, zaštititi i ostaviti je sljedećim generacijama.

studiopapaja_hotspots_016

NASTUPAJU
FD Kumpanija – izvode tradicionalni viteški ples od boja
Kulturno-sportsko društvo “Artorius– izvesti će kratki performance o životu Kralja Artura i njegovih vitezova u Podstrani
Udruga Dioklecijanova Legija – nastup duhovito prikazaje carev život i performance borbe gladijatora
Povijesna postrojba Kliški uskoci – prikazati će nam dio povijesne bitke za Klis između klišana i turaka.
Romanca u Saloni – performance trbušne plesačice Devi Rani Najev – antički plesovi Salone

2a

Ovaj projekt promovira slavnu prošlost Dalmacije, te se kroz kulturno-turističke programe, oživljavaju povijesna događanjja kroz uprizorene povijesne priče, bitke i legende. Trenutke mistične povijesti, uz vrhunske glumce i izvrsnu scenografiju, upotpunili će ples i zabava, druženje sudionika dugo u noć.

split-glavna

visitsplit.com

Foto: visitsplit.com, Studio Papaja

This post is also available in: English