Aktualno

SPLITOM PROTUTNJALE POVIJESNE LEGENDE!

_DSC4083 1a

FEŠTA POVODOM DANA TURIZMA – KRUNA USPJEŠNE TURISTIČKE SEZONE

Split, naš turistički šampion, proslavio je u velikom stilu simboličan datum – Svjetski dan turizma!

U petak, 27. rujna, svi su stanovnici, ali i gradski gosti koji uživaju u jednako uspješnoj posezoni, tijekom dana mogli prisustvovati uzbudljivom defileu oldtimera i tradicionalnoj Mrdujskoj regati, dok je navečer uslijedila prava poslastica!

_DSC3804 1a


Završna večer manifestacije “Splitski litnji koluri” i “Cili svit u Split

Na jednoj pozornici na splitskoj Rivi, našli su se legendarni kralj Artur, car Dioklecijan i njegove hrabre legije, vješti članovi FD-a „Kumpanija“ iz Vele Luke čiji je mačevalački ples pozdravljen gromoglasnim pljeskom, kliški Uskoci, pa čak i trbušne plesačice!

_DSC4115 1a

Pozornost razdraganih građana, ali i znatiželjnih stranih gostiju, najprije je privukla atraktivna povorka svih sudionika priredbe, praćena glazbom i dojmljivim zvukovima bubnja. Potom je središtem zbivanja postala gradska Riva, na čijoj su se pozornici smjenjivale neke od najrelevantnijih figura slavne dalmatinske prošlosti!

_DSC3820 1a

Tako su se Splićani u svega jednoj večeri od srca nasmijali duhovitom nastupu cara Dioklecijana koji je „nabusito“ izdavao naređenja svojim legijama i divili uprizorenjima iz života Kralja Artura i njegovih vitezova u Podstrani, te povijesne bitke između Klišana i Turaka!

_DSC3841 1a

Članovi FD-a „Kumpanija“ oduševili su prisutne zahtjevnom koreografijom s mačevima, a trbušna plesačica Devi Rani Najev, svojim egzotičnim plesom!

_DSC4049 1a

Ova raskošna priredba u pet kratkih priča, zaokružena je izvrsnim domjenkom za uzvanike, a osim oduševljenih Splićana, nazočili su joj i čelni ljudi županijskog, ali i nacionalnog turizma.

_DSC3695 1a

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, te direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić, uveličali su ovu svečanost.

_DSC4007 1a

Iako dobre zabave nije manjkalo, cilj ove manifestacije mnogo je ozbiljnijeg karaktera – naime, kako su nam rekle organizatorice spektakla na splitskoj rivi, Maja Zlokić i Anita Žuvela Hitrec, riječ je o promociji kulture te oživljavanju znamenite prošlosti Dalmacije, kroz slavlje koje je ovom prilikom potrajalo do dugo u noć.

_DSC4087 1a

Retrospektiva slavne tradicije kroz autentične priče i prizore iz prošlosti predstavlja dodanu vrijednost raskošnoj turističkoj ponudi Splita.

_DSC3749 1a

Medijski partner manifestacije: Croatia hot spots magazin & hotspots.net.hr portal

Medijski partneri: Croatia HotSpots magazin & hotspots.net.hr

Pokrovitelji ove manifestacije su: Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinska županija i Turistička zajednica grada Splita.

Croatia HotSpots
Foto: Joško Šupić