Aktivni odmor

Top 5 razloga zašto posjetiti Brela u posezoni

This post is also available in: English

Brela 1a

Volite li planine? A zagrljaj mora i planine? Dođite u zagrljaj Brela

Jato ljepote se ugnijezdilo u Brelima, kroz šljunčane bijele plaže koje se prostiru na vjerovali ili ne, punih 6 kilometara iznad kojih se pješačke staze prostiru od šetnice do mora, tu su i stara sela kojima možete doći do veličanstvenog Biokova. Razloga za posjetu je puno, posebice ljeti kada se gostima pruža jedinstvena panorama mora, planina, malih sela i kristalno bijelih plaža. No naš su adut jesenske posezonske aktivnosti, vrijeme kada splasnu vrućine, a kada je dovoljno toplo i mirno da vas ovo predivno mjesto opkoli spokojem i mirom dalmatinske ljepote.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donosimo top 5 razloga zašto posjetiti Brela u posezoni

phpThumb_generated_thumbnailjpg

1. Lungomare – put vitalnosti

Šetajući se ovom jedinstvenom šetnicom, prošetati ćete punih 6,5 kilometara ni ne primjetivši napor  sobzirom na ljepotu ambijenta i svjež morski zrak prepun životne energije a ako ste u punoj spremi i kondiciji, nitko vam ne brani da se prošetate i do daljnih mjesta Makarske rivijere. Šetnicu možete propješačiti i uz sve popularnije Nordijsko hodanje, koje preferira sve veći broj stranih posjetitelja koristeći ovu šetnicu.

planinarske staze brela 1

2. Planinarske staze

Uz obaveznu preporuku za stručnog vodiča, savjetujemo posjet Biokovu. Posjet ovako veličanstvenoj planini vrijedi svaku kapljicu prolivenog znoja, a izlazeće sunce na vrhu Biokova prizor je koji se pamti cijeli život. Za sve zainteresirane postoji mnoštvo zanimljivih tura od strane profesionalne agencije, a evo i imena nekih maštovitih aranžmana:

planinarske staze brela

“ Zora na vrhu biokova”
Cjelodnevni izlet “Ljetni pašnjak – Bukovac izvor života”
Poludnevni izlet “Putevima drevne Berulije”
Večernji izlet “Zalazak sunca s Nevistine stine”

Za ponude izleta kontaktirajte lokalne turističke agencije

Avantura i zen ljube zagrljaj mora i planine! I sve to na samo 1 sat od Splita!

planinarske staze brela 2

3. Poučna staza putevima drevne Berulije

Lagana planinarska staza čiji obilazak traje svega sat vremena, obilježena je sa čak 9 edukativnih tabela. Vidjet ćete iseljena mjesta i iskusiti melankoliju napuštenih naselja( Gornja Mala) sa starom crkvom Gospe od zdravlja iz prijelaza sa 17. na 18. stoljeće, starim kamenim kućama, guvnima i bunarima. Staza dalje sa svoje desne strane ostavlja ilirsko groblje zvano Gomila i drevno naselje Besedišće, prolazi pokraj drevnog naselja Klešići, izvora Vodice, špilja Mrkore, te guste borove šume znakovitog naziva Dubrava, do crkve sv. Nikole (572 m nadmorske visine) iz 14.st. – donedavnom stoljetnom zaštitniku Brela.

Dok se penjete poučnom stazom, omamit će vas mirisi vriska, kadulje, tilovine i žuke, livade, proplanci i vrela žive vode, šaptati će priče o minulim vremenima kada se živjelo u suglasju s prirodom, i privređivalo od zemlje te živjelo od svojih žuljeva pokušavajući očuvati baštinu bez da se narušava ičime njen prirodni sklad.

TOPO

4.Penjalište Brela

Austrijski penjač Christian Hacker, zadivljen potencijalom ove stijene, zajedno sa svojim prijateljima opremio je sve smjerove penjališta. Ako ste jedan od zaljubljenika u pogled na more, ili direktan prikaz Brača i Hvara sa vaše osmatračnice, onda je ovo idealno mjesto za vas. Morate biti u dobroj kondiciji i imati iskustva u penjanju.

Brela 5

5. Biciklizam

Iako se ljeti turisti  rado odlučuju na bicikliranje, jesen i proljeće su puno zahvalnija razdoblja za osjetiti čari vjetra u kosi i mora na licu. Obalni pojas Makarske rivijere koji je dug oko 60 km i 3 km širok, smješten u podnožju planine Biokovo – savršena je meka za bicikliste bilo rekreativce bilo profesionalce. Možete birati vožnju uz more (manje zahtjevan teren), kao i vožnju malih utabanim terenima koja je tehnički nešto zahtjevnija no svakako predstavlja također izvrstan trening. Cijelo vrijeme vožnje nudi se nesmetan pogled na azurno plavo more i čudesno Biokovo.

Događanja u rujnu

Posjetite Brela u rujnu, koja nude bogat program događanja, za sve goste željne dobre zabave i pravog dalmatinskog ugođaja.

06.09. (subota)
RIBARSKA VEČER: trio „BIG“
Mjesto: lučica Soline, Brela
Vrijeme održavanja: 20.30 h

7.9. (nedjelja)
Plaža Punta rata, Forbes No1 beach 2004.
Gipsy swing band „Repassage“
IZLOŽBA SLIKA
Otvorenje: 20.00 h

12.09. (petak)
RIBARSKA VEČER: klapa Pasike
Mjesto održavanja: lučica Soline
Vrijeme održavanja: 20.00 h

17.09. (srijeda)
Koncert zabavne, jazz i rock glazbe: BIG BAND MAKARSKA
Lučica Soline, Brela
Vrijeme održavanja: 20.30 h

23.09. (utorak)
RIBARSKA VEČER: Klapa Berulia
Vrijeme održavanja: 20.30 h

Bilo da biciklirate, penjete se, planinarite, šećete se ili se pak želite dobro zabaviti – svaki vaš doživljaj u Brelima ćete posebno pamtiti. Uz gostoljubivost i gastro izazove koji vam se nude na svakom koraku, vaš jesenski izlet u Srednjoj Dalmaciji biti će pun pogodak!

brela.hr

Foto: Tz Brela

Sponzorirani članak

This post is also available in: English