Aktualno

Turisti sanjaju o životu u Dalmaciji

klapa-basca-900x771

Ležernost i opuštenost prije svega!

Što je zajedničko velikanima svijeta filma poput slavnog Hitcha, domaćim pjevačkim legendama poput Miše Kovača, i tisućama turista koji su nas posjetili i ove, što se vremenskih (ne) prilika tiče poprilično nezahvalne sezone? Odgovor je – ljubav prema Dalmaciji!

Bilo da je riječ o hvalospjevima čarobnom zadarskom zalasku sunca, pjesmama koje su neizostavni dio svih domaćih fešti, ili pak oduševljenim komentarima na strogom Tripadvisoru, njenu neospornu ljepotu svatko je prepoznao i proslavio na svoj način. A kako se domaći svit neizbježno prožima s tim divnim okolišem koji inspirira dušu – kako onu umjetničku, tako i putnika namjernika, zapazili su naši gosti još nešto – svidio im se naime, simpatičan dalmatinski temperament i ležeran stil života!

Vir-na plazi Jadro animatori imaju pune ruke posla

Ručkovi na otvorenom uz zdravu i laganu morsku hranu, cappuccino na monumentalnim gradskim trgovima, čaša pomno odabranog vina uz zalogaj autohtonih specijaliteta, očarali su strane goste koji su i sami poželjeli postati – Dalmatincima. Sviđa im se dovikivanje i vesela cika po našim ulicama, čakula uz kavu koja katkada posluži i kao idealan ambijent za poslovne dogovore, ili pak „ured“ na otvorenom uz toplo otočko sunce i laptop!

Uz topao osmijeh promatraju domaće ljude koji se u predvečernjim satima, noseći vrećice sa namirnicama, polako upućuju ka svojim kućama, ili se pak uz gromki aplauz priključuju spontanoj „fešti“ u sklopu nekog vjenčanja na splitskom Peristilu. Uske kamene uličice koje ljeti progovore svim svjetskim jezicima, mjesto su gdje će uživati u druženju uz čašicu domaće rakije, ali i pronaći vrećicu lavande koju će ponijeti kući za uspomenu.

Vir

Ovdje ništa ne podliježe strogim i rigoroznim pravilima, pa će tako i partiju omiljenog sporta – golfa, odigrati na dalmatinski laganini način. Ono žargonsko lako ćemo, ili njihovo take it easy, ovdje nesumnjivo lebdi u zraku, i uvijek ih tjera da se vrate (a neke i da ostanu!). Srce Dalmacije, zahvaljujući njenoj neprocjenjivoj arhitekturi, kameno je samo izvana.

Da sve ovo nisu samo fraze i floskule, pokazuju nam oduševljeni dojmovi na stranim blogovima i relevantnim turističkim portalima. Spoj divnog ambijenta, zamamne gastro-karte i osobito opuštena stila života, urezao se u sjećanje mnogima, te su upravo tu brižno spremili svoj komadić Dalmacije, i rado će nas nanovo posjetiti. A mi? Mi smo ti koji imaju blago – a blago se, razumije se, mora čuvati!

4.0.1

Croatia HotSpots