Hot Spots destinacije

Stari vlastelinski dvori pravi su turistički hit

Ljubitelji starina nerijetko prevaljuju tisuće kilometara ne bi li upoznali i iskusili izvorni osjećaj bivanja u mjestima gdje arhitektura ispisuje priču o davnom vremenu i naslijeđu. Dalmatinska mjesta sa svojim kamenitim svodovima, bijelim kalama i raskošnim starim kućama odavna imaju poklonike diljem svijeta.

2012-08-09-226

Teško je prolaziti pored mediteranske stare kuće opasane kamenom i zelenim škurama čiji se prozori nerijetko otvaraju prema pučini i ne maštati o vlasništvu makar jedne takve ljepotice.

43-

A kada ugledamo starinske kaštile i male dvorce okamenjene u snazi i ljepoti, mašti nema kraja. No nismo jedini, trend kojima stare građevine Dalmacije postaju sve poznatije i vrednuju se pod kulturno dobro koje turisti rado razgledaju – postaje sve popularniji.

Za ovu prigodu posjetili smo slikovito bračko eko – etno selo Dol, koje se nalazi svega 12 kilometara od grada Supetra. Osim u zalogaju legendarne hrapoćuše, čiji reljefni izgled neobično nalikuje bračkom kršu, u brojnim konobama koje se nalaze u Dolu uživa se u specijalitetima po kojima je ovaj kraj  i poznat – čuvenoj bračkoj janjetini, hobotnici ispod peke i ribi s gradela.

98-

Gurmanski znalci u ovom će imenu odmah prepoznati dom veličanstvene torte hrapoćuše koja se zasluženo okitila statusom zaštićenog dobra RH, no zaštitni znak Dola ipak je jedna znamenita građevina. Riječ je o kaštilu Gospodnetić – veleposjedničkom sklopu koji dominira vizurom mjesta i plijeni svojom crvenkastom bojom zidova u kontrastu sa poznatim, starinskim zelenim škurama.

DSCF3810

Zahvaljujući ovom impresivnom zdanju, Dol će u svoje turističke mape ucrtati i ljubitelji povijesne baštine, koji ovdje imaju priliku boraviti u autentičnom povijesnom objektu obavijenom daškom minulih vremena.

DSC03771

Naime, njegove stilske karakteristike ukazuju na razdoblje od 16. do 19. stoljeća, a sama njegova namjena bila je obrana od najezde Turaka koji su se u ono doba bili opasno približili Klisu i Makarskoj.

DSC03756

Ova veličanstvena građevina diči se fascinantnim interijerom starim preko stotinu godina, impresivnim salonima za ručanje, bajkovitim vrtovima i starim bibliotekama. Modernizacija i apartmanizacija tu ne nalaze nikakvo mjesto i turisti se ovdje dolaze odmoriti u spokoju drevnog ambijenta i tišine.

IMG_0017

Svatko se odlučuje za odmor prema svojim individualnim željama I mogućnostima, no trend preuređenja I adaptacija starih dvora je više nego dobrodošao na turističkoj mapi Hrvatske. Još ako se uz autentični starinski smještaj gostima nude i tradicionalna jela, recept za uspjeh je tu – zrnce prave, pravcate znamenite prošlosti!

IMG_1664

Foto: Kaštil Gospodnetić