Aktualno

Otok Vir – priča o uspjehu

 

VIR – Hrvatski turistički rekorder u prvih 9 mjeseci

21,7 % povećanje broja tur. dolazaka u Viru
29% povećanje broja tur. noćenja

Već treću  godinu, na Viru je prijeđena granica od milijun turističkih noćenja, te brojka 100.000 turističkih dolazaka. Vir je destinacija u koju dolaze gosti iz 71 svjetske zemlje.  2014. godine Vir je po prvi puta vodeći po broju noćenja u Zadarskoj županiji.

Vir 7

Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, 46,38%,  Slovenije 11,48 %, Njemačke 10,59%, Mađarske, Slovenije…
U 2014. strani gosti su ostvarili 73.165 dolazaka, domaći gosti 39.486

Svijetli primjer dobrog upravljanja destinacijom

Otok Vir se proteklo desetljeće nametnuo kao primjer izvrsnog upravljanja destinacijom. Meka obiteljskog odmora, sa većinski privatnim smještajem svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Aduti su brojni,a nabrojat ćemo samo neke od njih:

Lijepe pretežno pješčane i šljunčane plaže, djelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor.

Vir Lanterna 4

Čak 2450 sunčanih sati godišnje, gotovo 300 sunčanih dana što omogućuje turistima ugodan boravak i van glavne sezone.

Brojne pitoreskne uvale i uvalice s pristaništima i sidrištima omogućuju pristajanje nautičarima na njihovom putu u lanac od 300 otoka i otočića, među kojima je i nacionalni park Kornati. Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na skuterima i ostalim športovima na vodi, zaljubljenici pješačenja mogu se s vrha Bandire (112m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m).

Vir 8

Aktivni odmor
Ljubiteljima cikloturizma toplo preporučamo ovo područje. Uz adrenalinsku zabavu po slikovitom virskom arhipelagu čeka ih osvježenje i okrepa u nekom od brojnih virskih restorana.

Zbog idealnog položaja  na Jadranu, Vir je idealna polazišna točka za izlete, u nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu – Sv. Križ, te 3000 godina stari Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima.

DSC_8752

Prometna povezanost
Njegova izvrsna prometna povezanost morskim, zračnim i cestovnim putem olakšat će vaš dolazak, a zahvaljujući redovitim autobusnim linijama bijeli grad Zadar ovdje je na dohvat ruke!

DSC_1795

RAZVOJ ELITNOG TURIZMA NA OTOKU VIRU

Villa Lanterna

Vir je prije dvije godine dao i svoj značajan doprinos domaćem elitnom turizmu, u vidu atraktivnog povijesnog objekta preuređenog u ekskluzivni kompleks za prihvat gostiju koji je moguće iznajmiti samo kao cjelinu. Naravno, riječ je o čuvenoj lanterni iz 1881.!

Uspješan turizam u brojkama – rezultat  kvalitetno sprovedene strategije

DSC_8814

Strategija razvoja turizma općine Vir

Strategija razvoja turizma općine Vir donesena je u svibnju 2011. Time je uspostavljen strateški okvir daljnjeg turističkog razvoja uz postavljanje temelja turističkom pozicioniranju destinacije u budućnosti. Strategijom razvoja turizma Vir se pozicionira kao destinacija srednje – višeg ranga, namjenjenom aktivnom i obiteljskom odmoru.

Vir Lanterna

Potpora privatnim iznajmljivačima i potencijalnim tur. investitorima
– subvencija privatnim iznajmljivačima za izgradnju bazena, potpore za uređenje fasada, podjela sadnica za okućnice, subvencioniranje kamata, za izgradnju novih smještajnih kapaciteta, (hoteli, marine, kampovi…) te oslobađanje od komunalne naknade i komunalnih doprinosa, naplate komunalnih priključaka.

Vir Lanterna 3

Provedba strategije razvoja općine Vir za stvaranje turističkih sadržaja i poboljšanje turističke infrastrukture:
– Biciklističke i pješačke staze – Virski prsten s 15 km asfaltiranih staza i 45 km makadanskih staza, (cikloturizam, treking, jogging,)
– uređenje 12 km plaža (opremanje sa suncobranima, ležajkama, sanitarni čvorovi, ugost. objekti..)
– Ronilački centar (Vir turizam)

Vir Lanterna 2

  • Uređenje 4 dječja igrališta, 4 sportska igrališta,
  • Cjelodnevna animacija za sve dobne skupine
  • Aquapark (vir turizma)

POBOLJŠANJE PROMOCIJE I KOMERCIJALIZACIJE

Općina Vir u 2014. održaala je prezentacije na turitsičkim sajmovima: Beč, Brno, Ljubljana, Bruxelles, Munchen, Prag, Budimpešta, Zagreb, Bratislava, Banska Bystrica… Za potrebe promocije izrađena je brošura, Vir – Otok s dva lica, prevedena na 18 jezika, i prezentacija Ja volim Vir

Otok Vir 2

KAPITALNI PROJEKTI

OSTVARENO

  • Restruktiranju općinskih poduzeća Vir turizam, gastroodjel, upravljanja plažama i parkingom) i ostale turističke agencije
  • Turistički projekt Lanterna Vir
    – integralni hotel

U PLANU

  • Marina Porat
  • Javni centralni trg s promenadom
  • Hotelski i dodatni sadržaji
  • Projekt uređenja plaža
  • Turistička zona Samotvorac – Srpljica
  • Turistička zona Slatina
  • Sportsko – rekreacijski centar

DSC_8819

VIR 365 DANA

Projekt Vir 365 dana, uključuje razna događanja i manifestacije tokom cijele godine.

  • Doček Nove, Valentinovo, Karneval, Uskrsna biciklijada, Dani šparoga,
  • U svibnju – biciklijada velika nagrada otoka Vira, Međunarodni maraton…
  • lipanj – rujan: Virsko ljeto (brojni koncerti, animacija,  turniri -nogomet, košarka…)
  • Lipanj, Rujan, poznata športska natjecanja – biciklijade
  • Listopad – športski turniri: mali nogomet i košarka,
  • Prosinac: božićni blagdani na Viru

CILJEVI DO 2021.

  • Pojačati suradnji sa Ministarstvom i županijskom turističkom zajednicom
  • Nastaviti rad na kapitalnim projektima,
  • Marina Porat
  • Javni centralni trg s promenadom,
  • Hotel s dodatnim sadržajima
  • zone; Samotvoraci, Srpljica, Slatina
  • Sportsko rekrecijski centar

DSC_8787

Lokalna vlast ponosna na ostvarene rezultate

U navedenoj strategiji, objavljenoj u mjesecu svibnju 2011. godine, kao poseban cilj istaknuto je povećanje broja smještajnih kapaciteta za  30% i to u roku od pet godina, što je, prema pokazanim statističkim podacima, već ostvareno. Dapače, tri cilja iz spomenute strategije ostvarena su prije postavljenog roka od pet godina, a to su: dostizanje broja od milijun ostvarenih noćenja, što je ostvareno za godinu i pol dana od prihvaćanja strategije, potom broj od 100 000 turističkih dolazaka i već spomenuto povećanje broja smještajnih kapaciteta u odnosu na stambene za 30%, što se ostvarilo u periodu od tri i pol godine.

Strategiju razvoja turizma Općine Vir, uz izrađivača Horvath Consulting, aktivno su osmislili i u djelo proveli turistički menadžer i developer Franco Peruza, direktor Turističkog ureda TZO Vir Šime Vučetić, direktor Vir turizma d.o.o. Zdenko Mičić i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

www.otok-vir.info

www.virturizam.hr