Hot Spots destinacije

Motivi hrvatske kulturne baštine koji su inspirirali svjetsku modnu scenu

TRADICIJA KOJOM SE PONOSIMO!

U osobitosti našeg podneblja svakako se ubrajaju i posebni odjevni predmeti, nakit i ukrasi, koji i dan danas oduševljavaju posebnošću i ljepotom. Naime, ne samo da su se ti predmeti očuvali u svom izvornom obliku, već predstavljaju poklon ili ukrasni detalj iznimne vrijednosti, koji odlično pristaje najsvečanijim prigodama!

_DSF1171

Takva je, primjerice, paška čipka, prekrasan autohtoni poklon koji se u znak pažnje i gostoprimstva nerijetko daje visokim dužnosnicima i uglednicima u posjeti našoj zemlji. Poznato je, među ostalim, da je lijep primjerak ovog osobitog ručnog rada, uramljen i na tamnocrvenoj podlozi, poklonjen  Papi Ivanu Pavlu II, za vrijeme njegova posjeta zadarskom području. Osim paške čipke, poznata je i lepoglavska čipka na batiće, te čuvena hvarska čipka od agave, iznimno zahtjevne izrade, koja je eksluzivno vezana uz tamošnji benediktinski samostan.

PC120082

Druga osobitost koju vrijedi izdvojiti je filigranski nakit, specifičan za čitavo dalmatinsko podneblje, a naročito za područje grada Dubrovnika. Ovaj prekrasan nakit nježnog i krhkog izgleda izrađuje se ispreplitanjem najfinijih niti plemenitih kovina, te tako nastaju unikatni broševi, igle, privjesci, naušnice…Ovi raskošni  ukrasi prenosili su se s koljena na koljeno kao miraz djevojkama za udaju, te i dan danas predstavljaju vrlo atraktivan i pomno odabran svadbeni poklon! Bogatstvo grada Dubrovnika tako se najčešće ogleda u raskošnim komadima nakita koje lijepe Dubrovkinje s ponosom nose.

pojas

Filigranska dugmad često krasi i dalmatinsku narodnu nošnju, koja se ne odijeva samo na smotrama folklora. Naime, prepoznatljiv crveni pojas upečatljiv je detalj dalmatinskog odijela, kakva nerijetko viđamo na nastupima popularnih klapskih skupina. Za prigode vjenčanja pojas bi prema tradiciji trebao biti bijele boje, a tradicionalna dalmatinska odijela karakterističnih linija za buduće mladoženje koji se na svoj „veliki dan“ žele izdvojiti i biti originalni, veoma su na cijeni. To dobro znaju domaći modni krojači te kreatori, koji višefunkcionalna tradicionalna odijela nude kao eksluzivan dio svoje ponude!

DSC_5091

Poseban šarm imaju predmeti koji spajaju tradicionalno i moderno. U posljednje vrijeme internetski blogovi i modni portali preplavljeni su radovima samoukih kreativaca – odista dojmljivim, raskošnim nakitom koji kombinira aktualne trendove sa tradicionalnim materijalima. Češljani pamuk, vuna i svila u kombinaciji sa šarenim kristalima i perlama, ključni su “sastojci” impresivnih, ultramodernih statement ogrlica koje u sebi nose i neodoljivi dašak minulih vremena!

dolce-and-gabbana-jewellery-gold-bracelet-cross-pendants-black-jade1

 

Ni slavni dizajneri ne zanemaruju tradiciju

Pojava tradicijskih detalja u modnom svijetu prisutna je i na globalnoj razini. Na šarm etno elemenata u modi nisu ostala imuna ni najzvučnija svjetska imena! Ovdje se naročito istaknuo čuveni dvojac Dolce & Gabbana, čija se čitava ovogodišnja kolekcija oslanja na čaroliju mediteranskog načina života i njihovu rodnu Siciliju! Njihov romantičan nakit sa starinskim prizvukom, izrađen od plemenitih metala i dragog i poludragog kamenja poput bisera i safira, izgledom je nalik na krunice njihovih baka i potpuno je osvojio svjetske trendsetterice, a simboli njihova rodnog kraja – poput čuvenih sicilijanskih agruma, našli su svoje mjesto u nekima od najuspjelijih mirisa ovog popularnog dvojca.

DSC_8182 copy

I za kraj, etno detalji nisu zaobišli ni nove trendove u frizerstvu. Poseban revival doživjele su – dobre stare pletenice! Ova skromna i jednostavna tehnika dotjerivanja kose dala je sasvim novu ljupkost modernim isfeniranim frizurama, i rado je viđen detalj, naročito za posebne prigode. A kako se čini, prema onome što dizajneri najavljuju za 2015., u romantici tradicionalnog i starinskog – što u frizurama, što u odjeći – imat ćemo prilike uživati barem još neko vrijeme!

DSC08169 1a