Blog

Provedite 1 dan u gradu Alkara

spomenik-alkaru

HOT SPOTS TRAVEL BLOG

Samo 30km od Splita

Što kriju ulice stare jezgre, spomenici, vile pokraj kojih svakodnevno prolaze, žure na posao, druže se s prijateljima, ispijaju kavicu na suncem okupanoj špici, popularnoj Pijaci?

kamicak 1

Što ne smijete propustiti kada dođete u Sinj?

Već jedan pogled uvis otkriva pravi povijesni dragulj koji već gotovo dva stoljeća brine o kašnjenju stanovnika alkarskoga grada – Kamičak, sat na kuli istoimene utvrde vjerno svakoga sata otkuca točno vrijeme. Nasuprot Kamičku je veličanstvena crkva Čudotvorne Gospe Sinjske, najveće marijansko svetište južne Hrvatske, mjesto utjehe, mira i molitve.

B

Franjevačka arheološka zbirka jedna je od najstarijih i najvrjednijih te obiluje izlošcima koji će oduševiti svakog posjetitelja. Nedavno je uređen klaustar po uzoru na originalni nacrt iz 1702. godine.

_MG_9204_DxO

Po izlasku iz crkve, pogled pada na monumentalnu Palaču Tripalo iz 19. stoljeća, bogato urešenu klesarskim ukrasima i namještenu originalima iz vremena gradnje.

dvori

Krenimo istočno prema Alkarskim dvorima. S lijeve strane pažnju plijene dvije iznimne skulpture Adama i Eve koje krase neostilsku Vilu Danek. Dva koraka naprijed i evo nas na nezaobilaznoj sinjskoj Peškariji, mjestu gdje je uvijek moguće pronaći izvorne domaće delikatese i svježe voće i povrće, a neizostavno i osjetiti duh tradicije.

_MG_9204_DxO

Stepenicama od Peškarije stižemo do Muzeja Cetinske krajine, središnjeg mjesta istraživanja i prezentiranja bogate kulturno – povijesne baštine Cetinske krajine s mnoštvom vrijednih zbirki i izložaka. Vratimo se do Alkarskih dvora: nekoć Kvartiri, a danas raskošni kompleks i dom Sinjske alke u kojem se priprema postav Alkarskog muzeja koji će 2015. biti otvoren za javnost.

mck stalni postav

Korakom dalje prema alkarskom trkalištu, s desne strane nikne prekrasna Vila Vjera u kojoj su sinjski Romeo i Julija, Vjera Tripalo i Marko Buljan, nakon mnogo obrata ipak dočekali ispunjenje svoje zabranjene ljubavi.

vila-vjera

Na zapadnom ulazu u Sinj smješten je kip fra Pavla Vučkovića, velikog franjevca i dobročinitelja zaslužnog za gradnju sinjske crkve i samostana, a ponajviše za sigurnost najveće dragocjenosti, slike Čudotvorne Gospe Sinjske, u bijegu pred Turcima spašene iz Rame.

_MG_9221

A u šetnji Vrličkom ulicom, sramežljivo skriven na kućnoj fasadi stoji Gaj Laberije, sinjski mali s balunom – dokaz da je Cetinska krajina kolijevka najvažnije sporedne stvari na svijetu i da se baš tu igrao prvi nogomet.

fra-pavao-vuckovic

VRHUNSKA GASTRONOMIJA

Dakako, nakon ovako duge šetnje, važno je dobro se okrijepiti. Osim sinjskih arambaša, uvijek gostoljubivi Sinjani rado će ponuditi i razne delicije poput žaba, riječnih rakova, cetinske pastrve, sinjskih rafiola te mnoge druge specijalitete.

BCP_3936

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
Foto: Tz grada Sinja