Aktivni odmor

Dalmacija, prostranstvo pustolovne raznolikosti

This post is also available in: English

Hot spots travel blog

Piše: 

Dalmacija … more, otoci, plaže, za mnoge koji ne poznaju Dalmaciju ona je samo to. Međutim Dalmacija je puno više od toga, Dalmacija je regija i destinacija u Hrvatskoj koja nam uz more, plaže i otoke pruža priliku za uživanje u prekrasnim prirodnim prostranstvima isprepletenim rijekama, jezerima, planinama. Njena unutrašnjost, taj prekrasan krški krajolik koji pripada Dinarskim alpama, bogatstvo je prirodnog i životinjskog svijeta te je jedno od posljednjih utočišta divljine i netaknute prirode u Europi i sve njene tajne se tek trebaju otkriti.

Daje nam priliku da se penjemo na prekrsne planine uživajući u njenim mirisima, zvukovima i bojama uz nezaboravne poglede… uvijek iznova otkrivajući  nove pješačke i biciklističke staze. Dalmacija nam dopušta da se spuštamo prekrasnim mirnim ili divljim rijekama, kanjonima… da se zavučemo u njenu unutrašnjost i otkrijemo njen umreženi špiljski svijet. Onim najsretnijima daje mogućnost da uživaju u slobodi njenog divljeg svijeta, letu sokola, zavijanju vukova, alpinističkim akrobacijama divokoza… Taj spoj mora, otoka, obale i divljine unutrašnjosti Dalmaciju čini jedinstvenom, mala regija velikih mogućnosti i raznolikosti.

Ovom prilikom za zaljubljnike u planine i planinarenje prošetati ćemo kroz fotografije jednih od 5 mojih omiljenih planina i planinarskih staza Dalmacije. Odabrati početnih 5 za ovaj blog  je naravno bio vrlo težak zadatak, a osnovna ideja je bila dotaknuti sva geografska obilježja Dalmacije, unutrašnjost, obalu i otoke.

Velebit, moćnom Velebitu se uvijek divimo, a njegovom južnom dijelu i Nacionalnom parku Paklenici se klanjamo.

Biokovo, uvijek grub, izazovan i neodoljiv iz kojeg god pravca krenuli prema njegovom vrhu Sv. Juri. Biokovo vam ponekad pruži mogućnost pogleda preko cijelog Jadranskog mora sve do Apeninskih alpa i susjedne države Italije.

Mosor, neposredna blizina grada Splita je jedna od njenih komparativnih prednosti, ali svojom ljepotom i raznolikošću vas uvijek iznova zove. Ona je ljubimica svih rekreativnih planinara u Dalmaciji, dok je pogled na grad Split i arhipelag srednjedalmatinskog otočja s nje uvijek zadivljujući.

Otok Brač,otok avanture i kulture, put kroz povijest iz samog središta otoka, iz mjesta Nerežišće, prema južnim padinama i uvalama do kulturnog dragulja otoka, samostana i muzeja Pustinje Blaca. Čisto uživanje.

Kijevski Kozjak (Kijevski bat), Dalmatinska Zagora, prekrasna planina koja nam pruža nekoliko nezaboravnih doživljaja, uz uživanje u lijepim stazama i prekrasnoj prirodi imati ćete priliku susresti preksrasne jelene na samoj planinarskoj stazi. Dolaskom na vrh pogled će vam se pružati prema svim značajnijim Dalmatinskim vrhovima samih Dinarskih alpa i na najveću Hrvatsku planinu, moćnu Dinaru, te na veliko plavo jezero Peruča i najdužu dalmatinsku rijeku Cetinu.

Istražite Dalmaciju sa nama!

This post is also available in: English