Aktivni odmor

Muzej otoka Brača i selo Škrip – svjedočanstva raskošne povijesti i bračke kulture

Latinska riječ Scorpus, znači oštro golo kamenje. Selo Škrip koje je dobilo ime po toj riječi, smjestio se u unutrašnjosti otoka Brača na jednoj od mnogih kamenitih uzvisina. Selo je to  mistične drevne ostavštine koja svoju revitalizaciju otkriva u sve većem interesu posjetitelja koje zanima kulturni identitet destinacije .

SP2_4737

Jeste li znali da po jedan po mnogima od najljepših hrvatskih otoka Brač, skriva  u svom unutarnjem biću različite fascinantne ljepote . Jedno od njih je i selo Škrip, staro puna tri tisućljeća.

Latinska riječ Scorpus, znači oštro golo kamenje. Selo Škrip koje je dobilo ime po toj riječi, smjestio se u unutrašnjosti otoka Brača na jednoj od mnogih kamenitih uzvisina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovo maleno selo ima danas nešto malo manje od 200 stanovnika. U njemu se od 1979 smjestio Muzej otoka Brača (smješten u Radojkoviča kuli). Ista je kula je izgrađena na nekadašnjim temeljima rimskog mauzoleja a dio ilirskih bedema može se razgledati u dvorištu muzeja.

Prema legendi, u tom mauzoleju su pokopane Priska i Valerija, kćeri slavnog cara Dioklecijana.

Sam muzej  prepun je rimskih nadgrobnih spomenika, reljefa, žrtvenika kao i predmeta iz novije bračke prošlosti kao što su škrinje,s like novinski isječci, namještaj, različiti poljoprivredni alat..

316527_179645708792508_236010000_n

Muzej na Škripu otvoren je za posjetitelje svaki dan od 8:00 do 20:00 sati.Cijena ulaznice iznos 12 kn dok je za djecu (do 14 godina) samo 5 kuna.

Posjetite crkvu Svete Jelene iz 18.stoljeća 

Stari dio Škripa obiluje kamenim kućicama s bijelim krovovima koje svjedoče o teškom životu težaka ovog kraja. No na središnjem trgu, nalazi se crkva Sv.Jelene iz 18.stoljeća u kojoj se može vidjeti par vrijednih slika Palme Mlađeg kao i nekoliko drvenih oltara.

10600579_681912885232452_3008471139129708773_n

Zanimljivost: prema legendi, vjeruje se da je sv.Jelena majka cara Konstatina, rođena Bračanka.

Dvorac Cerinić – spomenik slavnoj davinini

Dvorac Cerinić izgrađen je u 16. Stoljeću a u njegovom prostoru danas možete kupiti ili kušati domaće vino i maslinovo ulje.

Uljara obitelji Krstulović

Ne propustite posjetu ni ovoj bračkoj atrakciji!

 

uje škrip

Uljara je utemeljena 1864 u tradicionalnoj bračkoj kući iz 17 st. Proširena je i opremljena početkom 20. st. presom iz tvornice Thomas Holt iz Trsta.

uljara škrip 2

U uljari obitelji Cukrov koja je danas svojevrsni Muzej uja možete se upoznati sa cjelokupnim procesom tradicionalne prerade maslina na otoku Braču i kupiti domaće maslinovo ulje i autohtone bračke suvenire. Zgrada uljare kompletno je renovirana i otvorena za javnost 2013.g.

uljara škrip 3

Preporuka ostalih znamenitosti

A iza župne crkve smjestila se i malena crkvica Sv.Duha čiji počeci datraju još iz 4.stoljeća. Legenda kaže da se u donjem djelu muzeja nalazi mauzolej u kojem su pokopane supruga i kćer cara Dioklecijana, dok se u ostatku krije presjek povijesnog i kulturnog nasljeđa otoka.

SP2_4709

Što se još može vidjeti u Škripu?

U rosohama je pronađen i reljef antičkog junaka Herakla a a  iz napuštenog rimskog kamenoloma se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu

U Škripu ne propustite fjeru 18. kolovoza te Festival čakavske riči Štefe Pulišelić, od 31. kolovoza do 1. rujna. Ovaj festival održava se od 2009. godine u spomen Škripljanina Stjepana Pulišelića, velikog hrvatskog sociologa i bračkog čakavskog pjesnika, autora 14 zbirki pjesama na čakavštini.

Alternativa ljetnoj vrevi i mističan podsjetnik na prebogatu povijest otoka Brača, Škrip je nezaobilazna adresa posjetitelja koji žele osjetiti puls starih vremena i saznati sve o identitetu destinacije koju posjećuju, kroz povijesno kulturno nasljeđe. Najstarije i jedno od najautentičnijih mjesta na otoku, u kojem doslovno osjećate povijest i suštinu prelijepog Brača. Ovo mjesto odiše jednostavnošću života i muzej je graditeljske tradicije, a malobrojni stanovnici tretirati će vas kao starog prijatelja.

995486_617974354909545_1177333305_n

Posjetite TZ Supetar i saznajte sve o ovom lijepom drevnom mjestu Bračke ostavštine.