Blog

Upoznajte drugačiji, puteniji Zagreb

Krenite zagrebačkim putevima čulnih užitaka o kojima se u Zagrebu šaputalo svakodnevno, osobito noću…

U potrazi za novim iskustvima i dobrom zabavom krenuli smo u otkrivanje dosad nepoznate ponude grada Zagreba. Na poziv turističke agencije Zdenac života krenuli smo na izlet putevima čulnih užitaka o kojima se u Zagrebu sredinom 19. stoljeća, šaputalo svakodnevno, osobito noću…

Na početku ture dočekala nas je predivna glumica Petra Težak, maskirana u zanosnu prostitutku Margaritu, odjevena u senzualnu haljinu i korzet, mahala je sa crnom perjanicom.  Uz vrhunsku glumu, u ulozi propovjedača, glumica nas je provela kroz mistične priče i doživljaje iz prošlih vremena. Pomno slušajući začas smo se vratili u skrivene trenutke i događaje tadašnjeg raskalašenog života koji je dominirao u Zagrebu u drugoj polovici 19. st. i u prvoj polovici 20. stoljeća! U atraktivnom druženju pokazala nam je gdje su se nalazili najpoznatiji bordeli i kupelji te gdje su se prostitutke zabavljale kako bi proširile svoju mrežu kontakata. Na čas je šaputala, na čas glasno oponašala likove iz spomenutih priča.

Vrlo nsu nas zabavile priče o slavnim zagrebačkim ‘palandrušama’, sočnim detaljima iz njihovih života, koje su uzburkale grad Zagreb. Priče o tadašnjem zakonskom i društvenom uređenju prostitucije, koje smo pozorno slušali uz Margaritin zavodljiv glas… druženje se kasnije nastavilo uz ples i pjes. Na kraju ture Margarita nas je odvela na tajno mjesto gdje smo se osvježili neobičnim pićem i na dar dobili atraktivan poklon.

Ovo je samo jedan od kreativnih tematskih turističkih programa koji je zainteresirao brojne posjetitelje grada Zagreba. Ovakvih programa ima sve više i pravo su osviježenje u turističkoj ponudi. Sve pohvale za ideju i realizaciju!

Croatia HotSpots

Foto: Promo/Davor Schunk