Blog

Otkrijte gastro čaroliju kontinentalne Hrvatske

This post is also available in: English

Carstvo okusa Slavonije i Hrvatskog zagorja

1346062831b_KUTJEVO

Slavonija

Simpatična engleska uzrečica what you see is what you get (ono što vidiš, to ćeš i dobiti), pristaje kao salivena raskošnoj gastronomiji drage nam Slavonije. Naime, već vizualni identitet njenih jela najavljuje putovanje u pravo carstvo okusa! Tek ubrano povrće, domaće mlijeko i meso pripremljeno po tradicionalnoj recepturi, te brojni ukusni začini, garancija su nezaboravnih gastronomskih doživljaja.

kUTJEVO Mesni proizvodi poput kulena, šunke, slanine, čvaraka, spadaju pod stara tradicionalna jela i zasigurno će se i dan danas naći na bogatom slavonskom pladnju, koji je u prošlosti bio čak i raskošniji. Naime, upitajte Vaše ljubazne domaćine za davno zaboravljene slavonske delicije, i budete li imali sreće, možda i dobijete priliku kušati cicvare s krompirom, sekeli-gulaš, ljeljine dukate, utvajski ražanj, hladetinu ili lučevine te slavonsku satricu! Život uz rijeke Savu, Dunav i Dravu navikao je Slavonce na jela na bazi riječne ribe koja se tradicionalno spremaju na otvorenom, a plodonosne šume na širok izbor ukusnih jela od divljači.

1346062937opg_marter_pakrac

Glavni obroci su stoga zaista bogati i obilni, a osim čuvenog kulena, kao predjelo se nude čobanac ili riblji paprikaš koji su gotovo zaštitni znak kuhinje ovog područja. Slijedi obiman izbor jela od riječne ribe (posebno je popularan šaran pečen na rašljama!) i mesnih specijaliteta: roštilj i odresci punjeni slavonskom šunkom, sirom, gljivama, te divljač na razne načine. Za desert se zasladite nezaobilaznom makovnjačom ili orahnjačom, a u tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se i paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice. Naravno, svi obroci po želji mogu biti upotpunjenim i raznim vrstama kruha iz slavonske žitnice!

1346063115vinogradarstvo_-_podrumarstvo_krauthaker_kutjev

Posebno poglavlje ove ukusne priče dugujemo vinima.  Najpopularnija je graševina koja je ovaj kraj učinila poznatim u cijelome svijetu! Uz nju se od bijelih vina posebno ističu chardonnay, pinot bijeli, rizling rajnski, silvanac zeleni i müller thurgau, a od crnih vina frankovka, zweigelt, syrah, merlot te cabernet sauvignon.

Hrvatsko zagorje

U gotovo svakom zagorskom domu, već sa vrata dočekat će vas mirisi i toplina zamamnih okusa. Posebnost zagorske kuhinje je ta što ni danas nije izgubila svoj tradicijski štih. bb-stuklijada1

Kilometri vinskih cesta,tisuće drvenih kleti i ladanjskih agroturizama otvaraju se posjetitelju za najbolju okrepu.

martin_-turk___MG_3102-01-1a

Zagorski puran s mlincima,glasoviti zagorski štrukli,zagorska juha ili svinjska pisanica Stubica začinjeni s zagorskim vinima..izbor je više nego dostatan za solidno prezalogajiti ako ste na proputovanju, ili u gostima ili ste odlučili ovaj kraj posjetiti kao izletnici.

martin_-turk___MG_3156-01-1a

Osim bogatog gastro aspekta, sve putnike namjernike iznenadi  bogastvo spomeničke, arhitektonske i kulturne baštine u ovom dijelu Europe. Kulturno naslijeđe feudalizma u HR Zagorju  označava sklad arhitekture mnoštva „burgova” i dvoraca sa idiličnošću prirode. Treba obići srednjovjekovne burgove poput Velikog Tabora, ladanjske dvorce, Muzej na otvorenom, Staro selo Kumrovec te oživotvoriti duh ondašnjeg vremena. I ne zaboraviti se dobro najesti.

martin_-turk___MG_3137-01-1a

Blagdanima najčešće razmišljamo o bogatoj trpezi a u bogatom fundusu hrvatskih gastro blaga možda i nije loše posegnuti za ovakvim autohtonim namirnicama i starim izvornim receptima. Zasigurno je takav izbor zdraviji  od ponude u shopping centrima. Priuštite si ove blagdane malo domaće hrane i vratite se na trenutak u dane bezbrižnog djetinjstva kad se blagovalo spokojnije, bogatije i kudikamo zdravije.

Foto: Tz Požeško – slavonske županije i TZ Krapinsko – zagorske županije

This post is also available in: English