Aktualno

Turizam ne može naprijed bez korištenja novih tehnologija – zaključak Okruglog stola Razvojne agencije Zagreb i portala Hotspots.net.hr

Razvojna agencija Zagreb – TPZ, projekt ECOFUNDING i portal Hotspots.net.hr, organizirali su 8.prosinca 2014 u dvorani Hrvatske gospodarske komore Okrugli stol na temu: Hrvatski turizam i poduzetništvo suvremena poslovna komunikacija: Turističke inovacije, modeli, izazovi – rješenja.

20141208_143327

Mlade tvrtke Tehnološkog parka, projekta ECOFUNDING i tvrtke gosti Razvojne agencije Zagreb, oduševile svojim idejama i inovacijama!
Na Okruglom stolu prisustvovale su istaknute županijske turističke zajednice, inovativni poduzetnici kao i niz uglednih dionika turističkog sektora iz cijele zemlje.

Važnost događaja prepoznalo je i Ministarstvo turizma kao i Grad Zagreb te su tom prigodom pozdravni govor održali pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, koji je ujedno i otvorio okrugli stol, te Ana Pandža Kunčević voditeljica Odjela za turizam, Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

Cilj Okruglog stola bio je prilika da se predstave ponajbolje inovacije u turizmu, koje su prezentirale mlade tvrtke iz Tehnološkog parka Zagreb: Alfabit d.o.o., Bioinventa d.o.o., Pinecone d.o.o. i Sed Panorama d.o.o., te tvrtke gosti koje nude zelena rješenja u turizmu kao i digitalne trendove.

Slavko Pleš iz Alfabita tako je predstavio ALL IN, mobilnu aplikaciju za geolokacijsko predstavljanje zanimljivih turističkih sadržaja, lokacija i događanja.
Bioinventa – Domagoj Šarić  predstavio je svoj nagrađivani proizvod Walligami, vertikalni viseći vrt.

IMG_20141208_095753Slavko Pleš – Alfabit d.o.o.

20141208_100906Bioinventa d.o.o. – Domagoj Šarić

Nenad Vetma iz Pinecone d.o.o. predstavio je proizvod Pinecone hospitality, sustav koji omogućuje hotelima i drugim turističkim smještajnim jedinicama interaktivnu prezentaciju svojih usluga a gostima pruža mogućnost direktne narudžbe tih usluga.

20141208_101730Nenad Vetma Pinecone d.o.o.

20141208_103127

Stjepan Matijević iz SED Panorama d.o.o., je predstavio svoju tvrtku koja je razvila sofisticirani sustav produkcije i distribucije digitalnih panorama, pomoću prezentacije; “Virtualne ture i digitalne panorame u turizmu”.

Tvrtke gosti Razvojne agencije Zagreb su se predstavile također inovativnim rješenjima za primjenu u turizmu. Mirjana Rajčić iz Projekture d.o.o.  predstavila je primjenu CONNECT 360 alata putem kog je moguće automatizirano prepoznati gostove želje i mogućnosti za povezivanje s drugim sudionicima događanja iz MICE kategorije dok je  Kayak fishing projekt (Hrvoje Uroda), prikazao  kreativan proizvod koji je pozicioniran u segment pustolovnog i aktivnog turizma s ciljem stvaranja motiva za produženje turističke sezone.

20141208_112039Hrvoje Uroda – Kayak fishing projekt

20141208_113736Lidija Zadro Razvojna agencija Zagreb, projekt ECOFUNDING 

Projekt Ecofunding kojeg je predstavila Lidija Zadro iz Razvojne agencije Zagreb, doveo je dvije tvrtke koje su gostima ponudila izvrsna zelena rješenja za implementaciju u turizmu. Zapaženu prezentaciju tako je imala tvrtka Pjer d.o.o a direktorica Paula Veličković predstavila je inovativnu SQE tehnologiju gradnje, dok je  Matija Kovačec iz Conversus d.o.o. prezentirao dva rješenja uređaja pogonjenog morskim valovima i vertikalnu vjetroturbinu.

20141208_114717Paula Veličković – Pjer d.o.o.

20141208_115349Matija Kovačec – Conversus d.o.o.

U dijelu programa koji se bavio digitalnim medijima i novim tehnologijama, prezentirale su se tvrtkama suorganizatori Okruglog stola, osnivači portala Hotspots.net.hr Maja Zlokić i Anita Žuvela Hitrec, Sven Čujić iz Europa Digitala te Goran Radić iz Pandopada d.o.o., čiji proizvod PandoPad je još 2011 izabran za najbolju tehnologiju hrvatskog poslovnog turizma.
Sven Čujić je  stručnom i zanimljivom prezentacijom predstavio Europu Digital – najbrže rastuću digitalnu tvrtku u regiji,  te  istaknuo primjer suradnje sa toplicama Sveti Martin kao uspješan primjer suradnje medija i turističke tvrtke.

20141208_121321Sven Čujić Europa Digital

Nakon inovativnog i digitalnog dijela, predstavili su se županijski i direktori turističkih zajednica. Joško Stella (Splitsko dalmatinska županija), Alijana Vukšić (Tz grada Splita), Ružica Rašperić (TZ Zagrebačke županije) i Maja Jakobović (TZ Požeško slavonske županije) nadahnutim prezentacijama prikazali su svoje projekte kojima rade na produljenju turističke sezone kroz uporabu novih komunikcijskih alata u marketingu i promociji manifestacija.

Alijana Vukšić, direktorica turističke zajednice Grada Splita20141208_130554

Direktorica TZ Grada Splita Alijana Vukšić tako je oduševila prisutne videom  splitskog Adventa dok je Joško Stella prikazao primjene novih tehnologija u svom radu, pokazavši zavidno  baratanje terminima digitalnog oglašavanja čime se potvrdilo zašto Splitsko -dalmatinska  županija ne prati samo trendove već ih aktivno i stvara.

Joško Stella – direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije20141208_130143

mr.sc.Ružica Rašperić, direktorica turističke zajednice Zagrebačke županijeimage-b3193aeeba4e97654adfdbae3eb0ecd3f474555b01f5eaac3c3244c106d1b977-V

Ružica Rašperić iz Turističke zajednice Zagrebačke županije je pokazala kako se i manjim budgetima mogu kreativno osmišljavati organizirati preko 300 manifestacije godišnje te istakla kako suradjuje s tvrtkom TPZ-a (Sed panoramom) i nije joj strana primjena inovativnih rješenja i proizvoda tvrtki Tehnološkog parka Zagreb u svakodnevnom radu.
 Maja Jakobović (direktorica turističke zajednice Požeško – slavonske županija) oduševila je prezentacijom potencijala Požeško slavonske županije u kojoj se autohtoni proizvodi promoviraju i plasiraju putem inovativnih aplikacija.

20141208_131519Maja Jakobović TZ Požeško -slavonske županije

Nakon prezentacija otvoren je Okrugli stol na kome su svi prisutni imali prilike medjusobno komunicirati i predlagati zanimljiva rješenja. Dr.sc. Lidija Bagarić iz Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije dala je tako izvrsne prijedloge vezane za povezivanje akademskog znanja i prakse marketinško digitalnih stručnjaka u turističkoj edukaciji kao i edukaciji vezanoj za poduzetništvo u turizmu a koja također mora slijediti trendove.

Marina Đukanović (Mone sale d.o.o.), izrazila je nužnost povezivanja svih aktera u turističkoj djelatnosti te potrebu što hitnije implementacije alata suvremene marketinške komunikacije za sve TZ-ove, da se percepcija promocije odmakne od brošura i kataloga kao konačnih rješenja promocije pored svih tehnologija kojima smo okruženi i koje proizvode  uspješno i hrvatske tvrtke. Jelena Bilić direktorica TZ grada Sinja predstavila je primjere promocije Sinjske alke, dok je Siniša Žakula iz TZ grada Dubrovnika, predstavio sjajne rezultate dubrovačkog turizma za koje je između ostalog zaslužna i adekvatna medijska strategija.

Primjene novih tehnologija u turizmu i pravodobna marketinška komunikacija te ciljana ulaganja u promociju  –  ključan su recept su uspjeh.
Podizanje kvalitete turističke ponude ovisi o nizu faktora kao što su stalna ulaganja u edukaciju i promociju, no zajedničko uključivanje instituicija i medija kao na ovom Okruglom stolu jedna je od ključnih stepenica na tom putu – zajednički je zaključak sudionika Okruglog stola.
Kako je istaknuo na početku skupa direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić – samo kontinuirani dijalog  institucija, medija, stručnog turističkog i poduzetničkog sektora može doprinijeti povezivanju i rješavanju svih pitanja koji se nameću svim akterima u svakodnevnom poslovanju.

Na tragu tog zaključka, nadamo se da će ovakvih događanja biti još i da će se što je moguće više sudionika uključiti u zajedničku suradnju kroz buduće projekte ovog tipa.

20141208_150529