Aktualno

Eno turizam – Krenite na put radi vina!

RESPEKTABILNE KAPLJICE KRIJU ČAROBNU FORMULU ZA PRODULJENJE TURISTIČKE SEZONE!

Sve je više svjetskih putnika-namjernika koji su svoje zemljopisne karte zamijenili – onim gastronomskim. A u širokoj paleti najrazličitijih gastro-karti diljem svijeta, posebno mjesto zauzimaju – one vinske!

IMG_2283

Rubin-crvena ili blistavo-zlatnožuta boja te krepak ili pak trpak okus, pravi su mamac za istančana i izbirljiva nepca, čijim vlasnicima nije teško otići ni na drugi kraj svijeta ne bi li uživali u iznimnim senzacijama koje pružaju probrana svjetska vina.

sl_043010115913

Uistinu, cijenjene kapljice poput toskanskog chiantija, burgundskog chardonnaya i pinot noira, ili pak portugalskog porta i madeire, postale su svojevrsni gastro-ambasadori svojih zemalja. Uzmemo li u obzir čuvenu rimsku poslovicu – Da bi upoznao jedan narod – sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš upozati kakvi su ti ljudi! shvatit ćemo da kriteriji ljubitelja dobre kapljice, osim istančana ukusa, kriju u sebi i zrnca mudrosti.

KUTJEVO-VINCELOVO-homepage-650x400

Iznimni turistički potencijali

Ipak, kvalitetna vina nisu samo puka senzacija za nepca, niti su posjetitelji u potrazi za njima zainteresirani isključivo za degustaciju. Tradicija proizvodnje vina shvaćena je tek kao dio identiteta regije koja se posjećuje, a jednako su važni njen okoliš, povijest i kultura. Ponuda vinskog turizma stoga se može nadograđivati različitim sadržajima – prigodnim sportskim i kulturnim manifestacijama i tematskim turama, a osim za širenje turističke ponude, vrlo je efikasna i za njeno produljenje van udarnog ljetnog perioda.

IMG_2787

Izvrstan primjer koji valja slijediti je talijanska pokrajina Toscana, koja osim svojeg chiantija, vin santa i brunella, nudi i atraktivne biciklističke rute, tečajeve kuhanja domaćih specijaliteta, školu jahanja, organizirane obilaske starih zamaka, razgled njena živopisna pejzaža iz balona na vrući zrak, pa čak i designer shopping ture! Atraktivna vina tako su samo okosnica jedne cjelovite ponude, a osim vodećih Italije i Francuske, u omiljene vinske destinacije svakako se ubrajaju i Španjolska, Mađarska, Kalifornija, Portugal, Čile…

IMG_2056

Domaće inicijative

Na gorespomenutom popisu voljeli bismo uskoro vidjeti i Hrvatsku. Mada se na svjetskoj vinskoj karti naša zemlja treba tek ustoličiti, regije poput Istre, Pelješca i Slavonije već dobrano napreduju u ovom smjeru.  Istra je uvrštena među TOP 10 vinskih destinacija za 2015. godinu i to po izboru  Wine Enthusiasta.

1341394796plodni_vinogradi_kutjevackog_podneblja

Tematska cesta „Pelješac – vinsko carstvo“ proglašena protekle godine, ponudila je gostima izvrstan presjek autohtone gastronomije i kulturno-povijesnih dragocjenosti, a „Vinski puti“ kroz očuvan i pitom krajolik Požeško-slavonske županije pružaju posjetitelju zaista nezaboravan doživljaj.

bačve-za-vino-podplešivički-kraj-1a

Posjet Zagrebačkoj županiji oduševit će ljubitelje vrhunske kapljice, tu su tri vinske cestePlešivička, Zelinska i Samoborska, gdje možete testirati najbolja vina jednog od najvinorodnijih krajeva u zemlji.

Tradicija-vinarstva-i-vinogradarstva

Posjete Međimurju, Zagorju, Brodskom Stupniku i Kutjevu preporučili su svojedobno i poznati vinski kritičari World Wine Guys, a kako se dobar glas daleko čuje, istarska je malvazija dospjela i do glasovitog CNN-a!

sl_043010115907

Resursa nam, stoga, svakako ne manjka – naša neodoljiva graševina ili pak plavac mali već su znakom raspoznavanja u svijetu, i treba ih učiniti tek jednim od segmenata kvalitetne i slojevite turističke ponude. Jer, kao što je rekao starogrčki dramatičar Euripid, Gdje nedostaje vina, tamo nestaje izazov života! Inspirirani autohtonim vinima, ucijepimo domaćem turizmu jedan nov, uzbudljiv i sadržajan život.

vino6

 Hotspots.net.hr

Foto: Tz Istra, Tz Zagrebačke županije, Tz Požeško – slavonske županije