Gastro

Dođite na Vincelovo – veliko eno – gastro slavlje u Slavoniji

This post is also available in: English

Požeško – slavonska županija slavi blagdan Sv. Vinka 

Vrijeme održavanja: 17. siječanj 2015. – 25. siječanj 2015.

Tradicionalna priredba uz blagdan sv. Vinka, kojega u Slavoniji popularno zovu Vincelovo, započinju 17.01. i trajat će sve do 25.01.2015. Na obroncima koji okružuju Zlatnu dolinu tako prozvanu od Starih Rimljana ”Vallis Aurea”, ponajviše na Vinogorju Kutjevo, te Vinogorju Požega-Pleternica, tjedan dana gorjet će vincelovske vatre, spremat će se gastronomski specijaliteti, zarezivat će se trsje, točiti vrhunsko vino i ponovno njegovati tradicija.

IMG_2809

Specifična je to pučka svetkovina u čast blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara kojom vinogradari ovoga kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima. Slavlje započinje blagoslovom vinograda kojega obavlja svećenik. Na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna.

IMG_2056

Velike fešte koje su svakoga dana u drugome mjestu događanja započinju paljenjem vincelovske vatre oko koje posjetitelji tradicionalno peku čuveni vincelovski ražanj. Vinari u svojim vinskim podrumima, ali i na posjetiteljskim štandovima priređuju bogatu ponudu vrhunskih vina i gastronomije, uz nezaobilazne zvuke tamburice.

Ugostitelji će dodatno na štandovima pripremiti degustacije brojnih ukusnih jela uz nezaobilazni vinogradarski ćevap, jer uz vino je neizostavna dobra hrana, pa tako Vincelovo uključuje i bogatu gastro ponudu, ali i etno ponudu i ručne radove.

Uz to bit će atraktivno i za sve ljubitelje folklora, tamburaške i zabavne glazbe, puhačke glazbe, pjesme i plesa do duboko u noć.

This post is also available in: English

shares