Aktualno

Ljubitelji dobre kapljice u pohodu na vinske ceste Požeško – slavonske županije!

This post is also available in: English

Vinogorje Požeško – slavonske županije nudi nezaboravan eno – gastro doživljaj

Vinarstvo je duga tradicija područja Požeško – slavonske županije. Ovo područje iznjedrilo je brojna kvalitetna i vrhunska vina, koja su prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Osim u vrhunskim vinima, posjetitelji ovog kraja mogu uživati i u izvrsnoj ponudi slavonskog smještaja te nezaboravnom gastro doživljaju. Ukoliko se odlučite na turističku posjetu ovim krajevima, očekuje vas čisto uživanje u bogatoj baštini slavonske ponude prilagođeno suvremenom posjetitelju.IMG_2809

Vinorodni kraj Požeško-slavonske županije oduševljava posjetitelje sa tri vinske ceste: Vinska cesta vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta vinogorja Kutjevo, i Vinska cesta vinogorja Pakrac.

1341394796plodni_vinogradi_kutjevackog_podneblja

Vinogorje Požega-Pleternica

Priroda je bila iznimno darežljiva prema ovome području. Na obroncima Zlatne doline ili kako su je stari Rimljani zvali Vallis Aure-e, nalaze se vinogradi na nadmorskoj visini od 400m, gustog sklopa sadnje od oko čak 7500 trsova/ha na 390 raskošnih vinograda. Raj za oči i nepce!

IMG_2056

Poželite li se uvjeriti u tu ljepotu osobno, možete se popeti na obronke Požeške gore uređenim planinarskim i biciklističkim stazama te istražiti brdaSokolovac iznad Požege koji ime nosi prema fra Luki Ibrišimoviću-Sokolu zaslužnom za oslobađanje Slavonije od turske okupacije, zatim Klikun i Starac iznad Pleternice čija povijest i ime nisu manje zanimljivi i odnose se na madameClicquot koja je na ovaj lokalitet donijela prvu lozu.

Stoljetna tradicija uzgoja vinove loze ovdje ispisuje neke od najuspješnijih vinskih priča i proizvodnje visokokvalitetnih vina koja su poznata i izvan naših granica.

IMG_2787

Vinogorje Kutjevo

Unutar Vinogorja Kutjevo nalaze se vinogradarske meke iz kojih se radi vino poznato i u svijetu; Čaglin, Kutjevo, Kaptol i Velika.

Ovo vinogorje pod proizvodnjom ima oko 800 ha vinograda. U kutjevačkom vinogorju koje se ubraja među najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina visoke i najviše kvalitete,najbolji vinogradarski položaji su Vinkomir, Hrnjevac, Venje, Mitrovac i Vetovo.

Vinogorje Kutjevo glasi za vinsku prijestolnicu Hrvatske te ste pozvani i Vi posjetiti ovaj kraj i kušati vrhunska vina.

Eno

Jeste znali?

Na području kutjevačkog vinogorja nalazi se vinski podrum iz 1232. godine, koji je danas najstariji vinski podrum u Hrvatskoj, a paralela 45,3 koja se proteže kutjevačkim vinogorjem povezuje vinorodno značajna područja: Istru, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Eno 1

Vinogorje Pakrac

Unutar Vinogorja Pakrac nalaze se Pakrac i Lipik. Prve zapise o vinarstvu pakračkog kraja nalazimo u putopisu Pillera i MitterpacheraPutovanje po Slavoniji 1782. godine“ kroz opise velike žitnice i vinskog Spahijskog podruma, obroncima prekrivenim trsovima koje je uzgajalo stanovništvo za potrebe vlastelinstva grofova Janković.

Ovo vinogorje odlikuje specifična dodatna ponuda u vidu brojnih outdoor aktivnosti u ponudi, poput stotinjak uređenih planinarskih i biciklističkih staza i muzeja sa temom prve hrvatske kovnice novca, a pod zajedničkim nazivnikom Stazama Lipicanca i kune.

Tradicija vinarstva i vinogradarstva

Turistička ponuda Slavonskih puta/Ne propustite!

Vinske ceste Požeško-slavonske županije koje su ukupno predstavljene na www.slavonski-puti.hr i www.slavonianway.com pod zajedničkim nazivnikom Slavonskih puta nude preko 250 ležaja, 10-ak vrhunskih restorana, gotovo 30 vinskih podruma, 2 eko imanja, kušaonice suhomesnatih proizvoda i sira i još puno sadržaja koje je potrebno posjetiti i upoznati.

Mobilna aplikacija

Obavezno posjetite web stranicu www.slavonski-puti.hr gdje ćete saznati sve informacije o vrhunskim vinima i izvrsnoj ponudi slavonskog smještaja te nezaboravnog gastro doživljaja. Istražite srce Slavonije kroz njene slavonske pute!

 

thumb-enogastro

Ova izvrsna mobilna aplikacija dostupna je putem usluge Google play i preko Apple Store-a.

Adobe Flash Player

U zagrljaju Požeško – slavonske županije – POGLEDAJTE VIDEO

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije
Sponzorirani članak, 18.1.2015

www.tzzps.hr

www.slavonski.puti.hr

Facebook stranica

Print

htz logo

 

 

 

This post is also available in: English