Hot Spots destinacije

Padaju maske – ne propustite ovogodišnji fašnik u Zagrebačkoj županiji!

Fašnik, poklade, karneval…  veselo  razdoblje prije korizme u kojemu se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi, kako bi se makar na kratko vrijeme odmakli od svakodnevnih briga i prepustili se svom rasplesanom i raspjevanom alter egu.

Tmurna zima u Hrvatskoj tako biva prošarana bojama i šarenilom vesele fašničke povorke, mirisima i okusima specijaliteta koje priređuju gradovi i manja mjesta, te veselju koje nesputano proizlazi iz prepuštanja duhu poklada i odmaku od svakodnevnog tempa.
Fašnik je jedna od rijetkih prigoda kada se uz djecu mogu opustiti i zaigrati i odrasli, pa  njegova slavna stoljetna tradicija u Zagrebačkoj županiji blista punim sjajem.

Fašnik2013-200134a

U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju nazivi mesopust, poklade ili fašnik (od njem. Fastnacht, tj. noć posta), koji su  vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”.
Običaj se najvjerojatnije razvio iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali je utemeljen i na magijskom vjerovanju u gonjenje zlih sila, kao i protjerivanje zime. Ima i zanimljivu socijalnu komponentu  jer se naizgled kroz veselo lakrdijašenje, spretno provuče fina ironija stvarnosti i propitkivanje društveno političkog trenutka te kritika društvenih odnosa.

IMG_1661

Tradicija održavanja maškara i karnevala u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najpoznatijima je svakako Samoborski fašnik. Danas on predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija i turističkih atrakcija grada Samobora, a ove godine se održava od 6. do 17. veljače.
Glavna događanja Turopoljskog fašnika u Velikoj Gorici održat će se 14. i 15. veljače, dok je u Vrbovcu 1. veljače održan 19. vrbovečki fašnik i 8. samit Slobodnih Fašničkih Republika, a 17. veljače bit će Vrbovečki mali fašnik.
U Svetoj Nedelji fašničkih spelancija bit će 14. veljače na Trgu Ante Starčevića, a fašnik će se održati i u Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini, Zaprešiću,Krašiću, i Pisarovini te  područje”Savsko-sutlanska dolina i brigi”.

0122

Prigodno se maskirajte a kuhano vino, legendarne samoborske kremšnite, kobasice i brojne poslastice ovih krajeva, dati će dodatan začin ovim veselim i uzbudljivim događanjima.
Posjetite web stranicu turističke zajednice Zagrebačke županije i saznajte sve!

Raspored fašničkih događanja u Zagrebačkoj županiji kroz veljaču 2015:

SAMOBOR
189. Samoborski fašnik

Cannes, Berlin, Venecija – Samobor!
Od 6. veljače središte Samoborske Fašničke Republike bit će upisano u niz najveselijih svjetskih filmskih odredišta, a njegovo veličanstvo Princ Fašnik i njegovi pomagači Sraka, Sudec i Fiškal već danima dogovaraju dolazak maskiranih holivudskih i bolivudskih zvijezda i zvjezdica na 189. Samoborski fašnik.

DSC_4498

Crveni tepih je nabavljen, plakati su otisnuti, stoga pripremite svoje maske, mobitele namjestite na snimanje i budite spremni na „Let iznad Srakinog gnezda“.
Filmski motivi dominirat će dekoracijom na svim lokacijama na kojima će se odvijati programi od 6. do 17. veljače 2015. godine, od pozornice na glavnom Trgu fašničkih velikana, okolnim ulicama i zabavnim parkom pa sve do klizališta u prostoru bivše vojarne Taborec.

DSC_2326

Pripremljeni su brojni programi i radionice za najmlađe i odrasle, uz sudjelovanje vrtićkih i školskih grupa, uličnih zabavljača te tradicionalnu povorku i tabore mjesnih odbora. Dakako, dodatni motiv za let iznad Srakinog gnezda bit će i odličan glazbeni program s  nastupom najpoznatijih imena hrvatske glazbene scene, ali i iz susjednih zemalja.

Info: TZG Samobora
Trg kralja Tomislava 5, Samobor
tel. 01/3360 044, fax 3360 050
www.tz-samobor.hr, info@tz-samobor.hr

VELIKA GORICA
106. Turopoljski fašnik

Fašnik2013-200073a

Glavna događanja Turopoljskog fašnika odvijat će se na fašnički vikend, 14. i 15. veljače, kada svim zaljubljenima za Valentinovo darujemo fašničko ludilo na Velikoj fašničkoj povorci!
Zaljubljeni ionako nisu pri zdravoj pameti, kak ni fašnički norci.
Hoće li Dan zaljubljenih biti i glavna tema na goričkoj špici, u programu “Tvoja maska zvuči poznato” provjerite u subotu, 14. veljače, od 14 sati kada će maske zavladati gradom.

IMG_7368Goričkoj publici predstavit će se brojne domaće i gostujuće ekipe, a povorku će budno pratiti i komentirati PF, VB i DDD – Princ Fašnik, Vid Balog i Dravor Dretar Drele.
Nakon povorke, slijedi zabava do jutra u fašničkom šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana, a od 21 sat ne propustite koncert Maje Šuput. Nakon maškaranog ludila na Velikom fašniku, u nedjelju, 15. veljače, uz simpatičnog voditelja, Princa Fašnika, maskote Pajceka, Luka i Žira pozornicu preuzimaju klinci i klinceze na Malom Fašniku.

Info: TZG Velike Gorice
Kurilovečka 2, Velika Gorica
tel./fax 01/6222 378, tel. 6221 666
www.tzvg.hr,  tzvg@tzvg.hr   

SVETA NEDELJA

Svetonedeljski fašnik

Balans-Svetonedeljski fasnik 02.03.2014.

Iskoristite fašnički dan u Svetoj Nedelji za razbibrigu i dobru zabavu te naoružani veseljem dođite u subotu, 14. veljače, na glavni gradski trg (Trg Ante Starčevića) s maskom na licu!
Očekuje vas cjelodnevni zabavni program uz brojne maskirane dječje skupine, nastup mjesnih odbora, izbor najboljih maski iz publike, nastup poznatih glazbenih izvođača – Ivane Radovniković i Grupe Vigor, te besplatno kuhano vino i grah.
Dječji fašnik početak u 11 sati
Voditelj fašnika je Kristijan Ugrina Kiki, a nastupit će maskirane skupina dječjih vrtića i Osnovne škole Sveta Nedjelja, Svetonedeljske mažoretkinje, Plesni klub Balans, dječji zborovi „Strmečki mališani“, „Samoborček“, „Pikići“, „Osmijeh“, te glazbena gošća Ivana Radovniković.
Fašnik za odrasle početak u 16 sati:
Voditelji fašnika su Darko Janeš i Majk, slijedi predstavljanje fašničke povorke i nastup maskiranih grupa mjesnih odbora grada Sveta Nedelje, nastup Kuburaškog društva „Gromovnik“, Škole orijentalnog plesa „Shimmy“ iz Samobora, izbor najboljih pojedinačnih maski iz publike (bogate nagrade sponzora), te koncert grupe Vigor.

Info: TZG Svete Nedelje
Trg A. Starčevića 5, Sveta Nedelja
tel./fax 01/3373 919
www.svetanedelja.hr, info@svetanedelja.hr 

IVANIĆ-GRAD
14. Međužupanijski fašnik umirovljenika

tz ivanić grad

U organizaciji Udruge umirovljenika i građana „Treća dob“, u nedjelju, 8. veljače, održava se 14. Međužupanijski fašnik umirovljenika. Povorka maskiranih udruga iz Hrvatske, predvođena Princem i Princezom Fašnika, prošetat će gradom, a nakon toga slijedi predstavljanje maskiranih udruga, izbor najboljih maski i maskirani bal u restoranu Ivanićanka.
Na umirovljeničkom fašniku sudjeluje oko 400 maskiranih osoba, a ove godine u goste dolaze maskirane udruge iz Crikvenice, Virovitice, Siska, Gline, Županje i Velike Gorice.

Info: TZG Ivanić-Grada
Moslavačka 11, Ivanić-Grad
tel./fax 01/2881 591
www.tzig.hr,  info@tzig.hr

JASTREBARSKO
Fašnik u Jaski

Fašnik u Jaski

Jaskanski fašnik tradicionalna je manifestacija koja okuplja velik broj sudionika, ali i posjetitelja, ove godine održava se u nedjelju, 15. veljače. U povorci sudjeluju skupine iz Dječjeg vrtića Radost (oko 600 djece) te organizirane skupine iz okolnih naselja.
Cijelu povorku gledatelji mogu pratiti na jaskanskim ulicama te na glavnom trgu Štrosu. Tijekom cijelog poslijepodneva održava se zabavni fašnički program koji završava dodjelom vrijednih nagrada najoriginalnijim maskama.
Najmlađe će zabavljati prof. Baltazar, a one velike jaskanska grupa All Stars.

Info: TZG Jastrebarskoga
Vladka Mačeka 1, Jastrebarsko
tel./fax 01/6272 940
www.tzgj.hr, info@tzgj.hr 

TZP „Savsko-sutlanska dolina i brigi“

7.2. “Drinčanski dječji fašnjak” počinje u 16.00 sati, a održava se u Društvenom domu Drenje ( Drenje Brdovečko)
17.2. “Dječji fašnik Šenkovec” Dom Šenkovec s početkom u 18.30
TZ „Savsko-sutlanska dolina i brigi“ (Brdovec, Dubravica, Marija Gorica),
I. Gregurića 13,
tel./fax + 385 1 3398 747,
www.turistickazajednica-dib.hr, turistickazajednica.dib@gmail.com

0084

VRBOVEC
Vrbovečki mali fašnik
Na pitomim vrbovečkim brežuljcima ljudi su od davnina na kraju zime u predproljetno buđenje prirode i života tjerali zle duhove iz svojih polja i kuća. Da im duhovi ne bi naudili, maskirali su se i uz veselu glazbu i ples obilazili kuće, da bi na koncu održali javno suđenje Fašniku, kojemu se sudilo za sve ono što je bilo loše u protekloj godini, od povećanja poreza, smanjenju mirovina, otkupne cijene mlijeka, kao i svih tome sličnih „događaja“. Uvijek je platio glavom premda je imao vrhunske branitelje, jer je maskirani puk tražio njegovo javno spaljivanje kako ne bi dobio priliku da sljedeće godine radi iste nepodopštine.

U novije vrijeme TZG Vrbovca organizira specifični Vrbovečki fašnik i Samit Slobodnih Fašničkih Republika, ove je ove godine održan 1. veljače, a 17. veljače slijedi veselica za one najmlađe na Vrbovečkom malom fašniku.

Info: TZG Vrbovca
Trg P. Zrinskog 7a, Vrbovec
tel./fax 01/2791 661
www.tz.vrbovec.hr tzvrbovec@tzzz.hr   

ZAPREŠIĆ
5. Dječji fašnik

0123

5. Dječji fašnik održat će se u utorak, 17. veljače, na zaprešićnom Trgu Ivana Pavla II. :
16.30-17.00     Okupljanje na Trgu
17.00-17.15     Prijave maski u dvije kategorije (grupno i pojedinačno)
17.30-18.30     Defile i predstavljanje maski
18.30-19.15     Nastup klauna i mađioničara
19.15-19.30     Proglašenja pobjednika i podjela nagrada
19.30-20.30     Nastup glazbenog gosta i maskirani ples

Info: TZG Zaprešića
Trg žrtava fašizma 9, Zaprešić
tel. 3311 611, tel./fax 01/3310 309
www.zapresic.hrtz-zapresic@zg.t-com.hr  

PISAROVINA

DSC_0284
Dječje „mačkare“

U subotu, 14. veljače, u 15 sati u sportskoj dvorani u Pisarovini za djecu je pripremljena predstava „Klaunovska posla“, nakon koje će, uz pjesmu i ples, biti izabrani kraljica i kralj „mačkara“.

Info: TZO Pisarovina
Trg Stjepana Radića 13, Pisarovina
tel. 01/6291 197, fax 6291 616
www.pisarovina.hr, tzpisarovina@pisarovina.hr  

KRAŠIĆ

Turistička zajednica općine Krašić zajedno sa dječji vrtić DIDI iz Krašića organizira 17.2. dječju povorku povodom fašnika. Prigodno obučena djeca koja pohađaju dječji vrtić i predškolu u dječjem vrtiću DIDI povorku će prethoditi zajedno sa svojim tetama iz vrtića uz puno plesa i pjevanja prema središnjim trgom u Krašiću gdje će ih dočekati topli čaj i krafne.

TZO Krašić,
Krašić 102,
tel. + 385 1 6270 488,
tzokrasic.hr,  tzokrasic@zg.ht.hr

SVETI IVAN ZELINA – ZELINSKI FAŠNIK 2015

zelina 3

Svatko od nas u nekom trenutku poželi biti netko drugi. Idealna prilika za ispunjenje te želje je fašnik, dan kada možemo postati bilo tko i bilo što. Zabavljamo preobučeni u razne likove, često puta  i na tuđi račun.

zelina 2

Upravo zato dođite u Sveti Ivan Zelinu, na prostor središnjeg Gradskog trga, u subotu, 14.2. i sudjelujte u događanju „Zelinski Fašnik 2015“. Posjetitelje očekuje bogat i zanimljiv program u organizaciji Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline, iz kojega izdvajamo :

 DJEČJI FAŠNIK (MAŠKARE PARTY)  – početak u 10.00 sati

– nastupi mađioničara i klauna

– nastup „Svetoivanjskih mažoretkinja“

– facepaint

– nastup članova Udruge „Srce“

– pjevački nastup mladih talentiranih članova HU „Ivančice“

FAŠNIK ZA ODRASLE –  početak u 11.30 sati

– dolazak maskirane povorke

-FAŠNIČKE SPELANCIJE

– tamburaši

Dođite na Zelinski fašnik!

Zelina

TZG Svetog Ivana Zeline,
Trg Ante Starčevića 13,
Sveti Ivan Zelina
tel./fax + 385 2061 808,
tzg@zelina.hr

Sve dodatne informacije o fašniku u Zagrebačkoj županiji potražite na našoj web stranici, ili na Facebook stranici.
Obojimo ovu bijelu zimu veselim bojama fašničkog slavlja! Zabavite se uz najuzbudljiviji i najveseliji program kontinentalne Hrvatske, u preporučenoj domaćoj destinaciji godine!

Turistička zajednica Zagrebačke županije
10000 Zagreb, Preradovićeva ulica 42,
Telefon: 01 4873 665
Mail: info@tzzz.hr

TZZZ_ HR



Fotografije: arhiv turističkih zajednica Zagrebačke županije