Aktualno

Top 5 najljepših hrvatskih dvoraca

This post is also available in: English

BAJKOVITA STRANA HRVATSKE

Prekrasni, monumentalni dvorci obavijeni velom mistike i minulih vremena, amblem su Hrvatskog Zagorja. Na radost brojnih gostiju i znatiželjnika, mnogi od njih su otvoreni za posjet, a u nekima se može i odsjesti ili pak pojesti ukusan gurmanski obrok. Izdvojit ćemo, stoga, neke od najatraktivnijih, a odabir prepuštamo čitatelju!

trakošćan 1a

1. Trakošćan
Čarobni Trakošćan sa svojim okolnim građevinama, perivojem i park šumom s jezerom, asocira na kakav prizor iz Andersenovih pripovjetki! Njegova impozantna unutrašnjost – od prekrasne viteške i lovačke dvorane pa do raskošne blagovaonice, jednostavno ostavlja bez daha, a čitav je dvorac sa svojim okruženjem zaštićena povijesna cjelina. Posjetitelji će također uživati u razgledavanju mnoštva izvrsno očuvanih eksponata – od zanimljivo „ukoričene“ Biblije, predmeta od alabastra, kićenog starinskog ključa ili pak pribora za šah, drvenog sata, bogato ukrašenog vrča i krigli, pa do viteškog oklopa!

Dvorci 1a

2. Veliki Tabor Veliki Tabor jedna od najljepših utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, u Hrvatskom zagorju u blizini mjesta Desinića. Nalazi se na nadmorskoj visini od 334 m. Ova građevina je spomenik nulte kategorije. Ime mu potječe od naziva tabor kojim se označavao ratni logor. Podignut je  radi obrane od Turaka. Dvor Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Dvorac je građen u drugoj polovici 15. stoljeća.  Gradila ga je plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793. godine.  Promijenio je mnoge slavne gospodare: grofove Celjski (koji su ga najranije posjedovali), Matiju i Ivaniša Korvin, obitelj Rattkay te poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća, pripada Muzejima Hrvatskog zagorja te djeluje kao muzej i izletište.

gjalski

3. Gjalski
Raskošan ambijent i tople boje interijera dvorca Gjalski, upravo odišu romantikom, te je ovaj nekadašnji dom našeg poznatog pisca Ksavera Šandora Gjalskog idealno odredište za zaljubljene, ali i sve one koji žele uživati u autentičnom duhu drevnih vremena. No, ovaj doslovno kraljevski ambijent prepoznat je i kao idealno okružje za poslovne sadržaje, pa se tako dvorac, opremljen i trima multifunkcionalnim dvoranama, vremenom ustoličio i kao omiljeno okupljalište poslovnih ljudi te jedna od zbilja originalnih solucija za kongresni turizam!

dvorac_bezanec 1ab

4. Bežanec
No, što bi bio stari dvorac bez duhova i legendi o njima? Ako ste uistinu znatiželjni, posjetite predivni Bežanec, čije romantične starinske prostorije opremljene stilskim namještajem, kako smo čuli, navodno posjećuje dobronamjerna duhica! Riječ je o prelijepoj ženskoj figuri koja se navodno prikazuje zaljubljenima te ostavlja na njih radosne čudotvorne čini! Ako pak niste raspoloženi za onostrano, ovaj hotel-dvorac nudi niz drugih čarobnih sadržaja – od leta balonom na vrući zrak, pa do razgledavanja okoliša uz jahanje konja. Po želji, ovo također može biti mirno mjesto za tihi rad, ili odlično okupljalište za poslovne sastanke!

djurdjevac_1a

5. Đurđevac
Ljubitelji kulturne baštine i drevne umjetnosti zacijelo će uživati i u utvrdi Đurđevac, spomeniku kulture 1. kategorije, čiji su renesansni ukrasi, zahvaljujući imućnom biskupu Sigismundu Ernuštu koji ga je dao izgraditi, dosegli pravi stilski vrhunac. Utvrda sadrži i „hrvatski muzej Louvre“ – galerijski prostor od 4 salona, koji se diči vrijednom građom – donacijom Ivana Lackovića Croate! Osim Đurđevca, prava je poslastica za ljubitelje povijesne baštine i barokni dvorac Milijana sa dojmljivom crno-bijelom fasadom, te stilskim elementima iz razdoblja baroka i rokokoa!

Foto: arhiv turističkih zajednica

This post is also available in: English