Aktivni odmor

Ugrijte se uz najzanimljivije hrvatske plaže

[:HR]U samom srcu žestoke zime koja se prema najavama prognostičara sprema postati još ćudljivija, odlučili smo vas zagrijati sa fotografijama nekoliko prekrasnih hrvatskih plaža. Uz čaj, kavu, dekicu, nema prizora koji će lakše zagrijati svako promrzlo srce. Ovo nipošto nije popis najljepših plaža, jer Hrvatska ionako ima jako puno prekrasnih a skrivenih malih plaža i plažica koje nisu toliko razvikane a nude takodjer doživljaj potpune relaksacije. U iščekivanju ljeta donosimo listu naših plaža i podsjećamo kako je blizina mora podjednako blagotvorna i zimi koliko i ljeti.  Sve vas koji niste ljubitelji snijega, minusa, poledice i debelih slojeva odjeće, vjerujemo da će navedena lista zanimati i  sam pogled na plaže ugrijati.

Plaža Divna – Pelješac

Ova čarobna pješčano šljunčana plaža nalazi se u blizini Trpnja, te je omiljena plaža izletnika iz Trpnja i ostalih peljeških turističkih mjesta. Dok se vozite do nje, u prilici ste se diviti zelenim pelješkim vinogradima i neobičnoj topografiji Pelješca. Polutok Peljašac krase brojni atributi, ali apsolutno čiste, šljunčane i predivne plaže su mu glavni adut.

www.smještaj-hrvatska.euDivnaFoto: www.smještaj-hrvatska.eu

Plaža Proizd Vela Luka, otok Korčula

Ovaj istinski dragulj juga, nije možda toliko medijski razvikan što u svakom slučaju pogoduje putnicima i posjetiteljima koji na otočiću Proizdu bez problema mogu naći svoj komadić mira i kontemplativne tišine koju samo remete cvrčci i beskrajno plavetnilo mora. Otočić udaljen cca 25 minuta vožnje od Vele Luke, predstavlja istinski ponos Velolučana jer ugođaj Proizda i njegovih plaža uistinu je teško dočarati nekome tko to nije vidio uživo.  Ako ste se ikada pitali gdje se mogu pronaći najsavršeniji i najbjelji kameni oblutci, krenite ovo ljeto na Proizd.

hotel-korkyra.com
Proizd Vela Luka – foto: hotel-korkyra.com

Sakarun – Dugi otok (Zadarska županija)

Često žalimo što Hrvatska nema više pješčanih plaža. Svaka čast stijenju ali nekad bi se baš voljeli opružiti na prostranoj pješčanoj prostirci i odmoriti napaćeno tijelo od svih briga.
No Sakarun na Dugom otoku nudi odgovor i rješenje za sve koji štuju savršeni pijesak i tirkiz. Plažu obrubljuje skladna borova šuma koja pruža hlad oduševljenim kupačima a dugačka je čak 800 metara.
Savršena je i za najmlađe jer je je na 250 metara od obale dubina 3,5 metara što omogućava bezbrižno uživanje roditeljima s djecom.

sakarun www.dugiotok.hrFoto: TZ Dugi otok

Stiniva otok Vis

Što će vam Tajland kad na hrvatskom jugu imamo otok Vis koji nudi fascinantnu prirodu, gastronomiju i jednu od najintrigantijih plaža, dostojnih snimanja nastavaka novog The beach (Žala). Na ovakvoj plaži bi se rado izgubili minimalno tjedan dana u savršenom suglasju sa svom ovom prirodom i ljepotom oko sebe.

Uvala Stiniva TZ otok Vis

uvala Stiniva Vis, foto:TZ Otok Vis

Cres Lubenice

Plaža Sveti Ivan podno prekrasnih Lubenica na Cresu, svrstana je prema njemačkom časopisu Bildu među 15 u konkurenciji od 40 najljepših plaža na svijetu. Provjerite zašto.

tzg cres lubenice

Foto: TZG Cres Lubenice

Brela Makarska

Makarska rivijera je poznata po prekrasnim dugačkim plažama. Carstvo plaža na tom području dodatno uljepšavaju spektakularni prizori Biokova. Ugledni časopis “Forbes” u svom je članku “Najbolje plaže svijeta 2004” uvrstio i Brela, u društvu Copacabane, St. Tropeza, španjolske Coste del Sol, grčkog otoka Santorinia i sličnih, mnogo slavnijih turističkih odredišta.

Brela-3-1a Hotspots.net.hr

Foto: TZ Brela

Žirje – Šibensko kninska županija

Najveći i najudaljeniji otok u Šibenskom arhipelagu, idealan je odgovor za sve koji traže mir i bijeg od svakodnevne vreve i brzog tempa. Čistoća mora i sklad žirjanskog arhipelaga odmaraju dušu i nude totalnu relaksaciju.

Žirje Croatia.hr
Foto Žirje: Croatia.hr

Zlatni rat Bol

Ova plaža je istinska ljepotica jadrana i njegov simbol. Neobična srpasta struktura ovisna o smjeru vjetra već desetljećima oduševlja putnike iz cijelog svijeta. Kristalno čisto more, mogućnost kupanja, surfanja, kupanja s djecom, i aktivnog odmora, samo su neki od aduta ove čudesne plaže koja po mnogima nosi titulu najljepše hrvatske plaže.

Bol-zlatni-rat-1
Foto: TZ Bol

 RT KAMENJAK PREMANTURA

Južno od Premanture  nalazi se Rt Kamenjak– zaštićeni krajolik dug 9,5 kilometara, širok oko 1,5 s ukupno 30 kilometara razvedene obale.  Zapanjujuća plavozelena boja mora oduzima dah a stjenovite čiste plaže izmjenjuju se sa šljunčanim uvalama. Lako je pronaći svoj kutak osame i uživati u skladu mora i vegetacije. Ako ste ljubitelj orhideja, na rtu Kamenjak ih raste čak 20ak vrsta. Biljne vrste koje rastu na Rt Kamenjaku su razlog zašto nema nikakve gradnje (što najtoplije podržavamo).

istra.hr RT kamenjak Premantura
Foto: www.istra.hr

I za kraj evo još nekoliko fantastičnih plaža:

Murter Slanica (Šibensko kninska županija)
murter slanica

Pupnatska Luka Korčula


mediterano.hr pupnat
foto: Mediterano.hr

Mali Lošinj 

croatia_kvarner_mali_losinj_beachfoto: www.croatia.hr

RAB LOPAR

Lopar TZ RAB
FOTO: TZ grada Raba

I naposljetku što reći? Nadamo se da su fotografije rekle puno više.
Želimo vam mirno i toplo more i što skorije ljeto, nadamo se da ćete ga provesti na nekoj od pobrojanih plaža Lijepe naše. Doista smo jedna od malobrojnih zemalja sa ovako očuvanim oazama prirodnih ljepota i zapanjujuće lijepom obalom kojoj se nikada ne možemo do kraja nadiviti.

Anita Žuvela Hitrec[:]