Aktivni odmor

Vrijeme je za skijanje!

Unatoč krizi, Hrvati su išli na skijanje

Sljeme: FOTO: Croatia.hr

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, brojni hrvati odlučuju se posjetiti  neka od popularnih europskih skijališta! Osim sklonosti ka sniježnim radostima, čimbenici pri odabiru su blizina destinacije, ponuda après-ski sadržaja, te svakako i visina troškova. Među atraktivnim snježnim destinacijama Hrvati najčešće odabiru Francusku, Austriju, Italiju, susjednu Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Iako domaćim ljubiteljima sniježnih radosti nije strano zaputiti se ni do nekog od zvučnih odredišta, kao što su francuski Les Orres, austrijski St. Anton ili pak švicarski St. Moritz, čini se da su pri vrhu omiljenih inozemnih destinacija upravo one naših najbližih susjeda, sa ponudom za svačiji džep.

Unatoč krizi, Hrvati idu na skijanje

Svake godine preko 200.000 Hrvata odlazi na skijanje. Kako saznajemo preko turističkih agencija prodaja turističkih aranžmana vezanih za skijanje i zimske sportove ove godine porasla je za 20 %. Hrvati planiraju skijanje, i čak 70% zimskih aranžmana rezervira se već tijekom ljeta i u jesenskim mjesecima, što se više bliži sezona to su cijene aranžmana više. Usprkos krizi Hrvati se ne žele odreći ovog “malog” luksuza. Najčešće se zakupljeni aranžmani plaćaju kreditnim karticama, čak u iznosu od 70 posto i na 12 mjesečnih obroka.

Kod zakupa aranžmana vrlo je važno, dobro se raspitati  što je sve uključeno u ponudu kako biste izbjegli dodatne neočekivane troškove.
Kupres – foto: Skijanje.hr
kupres.skijanje.hr

Kakve su cijene?

Pojedinac će za aranžmane skijanja s boravkom od 4-7 dana u Sloveniji  i susjednoj Bosni i Hercegovini izdvojiti cca 1000 kuna, plus najam opreme. Ukoliko je riječ o obitelji ili manjem društvu, predlažemo najam apartmana koji su znatno povoljniji od smještaja u hotelu. Dok za skijanje u Francuskoj ili Italiji, novčana svota za pojedinca znatno veća, otprilike 2500 kuna, dok svota za četvoročlanu obitelj iznosi ne manje od 7000 kuna.

jahorina.www.turisam-isa.ba
Jahorina – foto www.turisam-isa.ba

U susjednoj Bosni i Hercegovini iznimno su posjećeni Jahorina i Kupres. Jahorina, poznata kao nekadašnja lokacija Olimpijskih igara, raspolaže s ukupno 20 skijaških staza od kojih su dvije crne, 14 crvenih i četiri plave staze, a uz njihov rub nalaze se brojne kućice koje nude gastronomske delicije tipične za ove predjele.

Kupres je zbog vrlo povoljnih cijena, optimalnih uvjeta za skijaše-početnike, kao i blizine Dalmacije (svega 130 km udaljenosti od Splita) možda i najomiljenije odredište gostiju iz primorja, dok se stanovnici kontinentalnog dijela rado odlučuju i za posjet Sloveniji.
Naime, slovenska su skijališta smještena većinom na od 100 do 200 km udaljenosti od grada Zagreba, a sadržajima mogu konkurirati razvikanim austrijskim i talijanskim destinacijama! Odredišta poput Vogela, Rogle, Golte-a i Kranjske gore, osim širokom paletom staza različite težine, mogu se podičiti i vrlo raznolikom ponudom dodatnih sadržaja kao što su noćno skijanje, airboarding, snježni rafting, penjanje po ledu smrznutih slapova, sanjkanje i paragliding.
Tu su i sniježni vrtići i zabavni parkovi za najmlađe, wellness i ugostiteljski objekti, kao i brojne promotivne akcije poput popusta na cijenu karata ili besplatnih obroka uz kupljen ski pass.

www.platak.info
Platak – foto: www.platak.info

Što nam nudi Hrvatska?
Na domaćoj ponudi skijaških destinacija trebalo bi još poraditi i slijediti primjer atraktivnih europskih destinacija koje su od svojih skijališta napravile pravi brend!

A što je s hrvatskim skijalištima? Skijalište Platak u blizini Rijeke, goranska skijališta Petehovac i Čelimbaša, ogulinski Vučići te zagrebačko Sljeme koje izvrsno razvija zimski turizam u hotelu Tomislavov dom i Snježnoj kraljici, neke su od domaćih destinacija prema kojima se u ovisnosti o vremenskoj prognozi, možete zaputiti u potrazi za zimskim radostima. Početkom siječnja ona je za skijaše bila vrlo povoljna, budući da su se temperature kretale blago ispod ništice.

No ipak, ova skijališta su iznimni potencijali koji tek čekaju da budu iskorišteni. Bajkoviti pejzaži poput zaleđenih slapova, netaknute prirode i guste crnogorične šume, te kućica ušuškanih u podnožju mrkih planina čiji su obronci prekriveni gustim snijegom, nam ne manjka. Potrebno je samo slijediti europski recept i ove žive razglednice nalik na prizore iz kakve Andersenove bajke pretvoriti u vlastit prepoznatljiv brend. Zbog čega goranska Čelimbaša, u kojoj su se skijaški tečajevi održavali još davne 1913., ne bi postala domaća Madonna di Campiglio?! Domaćem turizmu, a i produljenju turističke sezone, to bi itekako godilo.

Čelimbaša mrzle.drage.hrČelimbaša – foto; www.mrzle.drage.hr

Preporuka nekih skijališta u Hrvatskoj:
Čelimbaša
ima tri staze od kojih je najdulja 1350 metara, a u blizini je i biatlonski centar Zagmajna. Skijalište Rudnik ima vučnicu, bebi lift i stazu duljine 800 metara, a Petehovac jednu vučnicu, stazu duljine 350 metara a na vrhu brda Petehovac je hotel-planinarski dom i restoran.
Platak  posjeduje  bebi lift i pokretnu traku za skijaše početnike u podnožju staze Radeševo. Nažalost početkom siječnja je na vrhu staze bilo pet centimetara snijega, nedovoljno za skijanje.
Platak inače, uz uređaje u pogonu, ima jednu dvosjedežnicu i četiri vučnice te ukupno osam staza.
Skijalište Platak – dnevna cijena ski karte za vikend iznosi 120 kn za odrasle a za djecu 60 kn.
Skijalište Čelimbaša – dnevna cijena ski karte za odrasle je 80 kn a za djecu 50 kn (podaci datiraju iz  2014)

sljeme.skijanje.hr
Sljeme – foto: Skijanje.hr

Sljeme – Zagreb
Na Sljemenu možete pronaći smještaj (polupansion) već od 169 kn po osobi u apartmanima snježne kraljice ili od 242,50 kn u hotelu Tomislavov dom (po osobi). Zimska bajka začinjena je opcijom najma kamina u sobi, whirlpoolom,fitnessom bazenom te povoljnim skijaškim kartama za goste hotela i apartmanskog smještaja. Cijene su doista umjerene a Sljeme definitivno ima svoje adute.
Osim fantastične panorame na Zagreb i Zagorske brege, tu su brojne šetnice, svjež planinski zrak, obilje mjesta za finu okrepu  i naravno odlično skijalište.

sljeme.2Skijanje.hr
Sljeme: foto – Skijanje.hr