Hot Spots destinacije

Čeka nas uzbudljiva predsezona i ludo ljeto u Supetru

Velika očekivanja za sezonu 2015.

Supetar – gospodarsko i turističko središte otoka Brača, otkriva nam neka nova lica! Osim što će udomaćiti ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u udičarenju i Međunarodni ljetni karneval, Supetar se pobrinuo da zbivanja bude tijekom cijele godine. I zato, ako ste ga do sada poznavali samo kao Rendićev grad ili pak oazu kvalitetnog privatnog smještaja, podrobno pročitajte slijedeće retke!

SP2_4729

DESTINACIJA ZA SVA GODIŠNJA DOBA

Ljubitelji kulture uživali su u Noći muzeja (30.01.) u mjestu Škrip! Ova manifestacija svake godine u otočki muzej privuče više od 400 posjetitelja koji uživaju u veselim otočkim temama, oživljavanju legendi i puno dobre energije!

SP2_4737
Muzej u Škripu

Biser mora 2010_1

MEĐUNARODNA GASTRO MANIFESTACIJA OTVARA TURISTIČKU SEZONU

Gurmanski nastrojene goste i kulinarske eksperte možda će više zaintrigirati „Biser mora“, međunarodni kulinarski festival koji se u organizaciji SKMER-a (Savez kuhara europskih i mediteranskih regija) te Svpetrvs hotela d.d., Grada Supetara i Turističke zajednice grada Supetra održava od 25. do 29. ožujka.

Brač1

ZA LJUBITELJE OTOČKIH OBIČAJA I DOBRIH VINA

Ljubitelji folklora i tradicijskih smotri će u zgusnutom rasporedu Supetarskog lita (Supetar/Mirca/Škrip/Splitska, 20.06. – 13.09.), ali i u predsezoni, zasigurno pronaći nešto po svom ukusu.

Novitet ove godine je Tjedan grada Tokaja koji će se održati u prvoj polovini lipnja. Prijateljstvo Supetra i ovog mađarskog grada u svjetskim okvirima poznatog po izvrsnim vinima, proslavit će se prezentacijom upravo njihovih vina, hrane, kulture i obrtništva.

Folklor by PEĐA_1

SUPETAR – GRAD POZORNICA

Prebogata kulturna baština naše zemlje zablistat će u punom sjaju za vrijeme Smotre hrvatskog otočkog folklora (16.-17.05.), a samo nekoliko dana nakon (23.05.) supetarske će udruge održati Falši pir koji slavi i na specifičan način njeguje stare običaje vezane za prošnju mladenke i vjenčanje.

IZLOŽBA U MUTNIM KALAMA_1

Atraktivan spoj domaće umjetnosti, klapske pjesme i gastro delicija donosi i iznimno posjećena Tradicionalna izložba u Mutnim kalama u pitoresknim Mircima (1.08.), baš kao i Otočki festival (4.- 06.09.) čiji je vrhunac Festival dalmatinskih otočkih klapa koji se održava na prekrasnoj pozornici supetarske Glavice.

OTOCKI FESTIVAL_1

Osim svadbenih običaja, gastronomije i glazbe, Supetar njeguje i svoju izvornu čakavštinu, pa se tako od 28. do 29. kolovoza održava Festival čakavske riči „Štefe Pulišelić“ u čast najpoznatijeg bračkog čakavskog pjesnika!

FČR 2_1

A za one koji žele osjetiti istinski dašak autohtonosti ovog otoka, idealne su ribarske fešte i fjere u čast mjesnih svetaca – od Dana grada Supetra i Fešte Sv. Petra i Pavla (29.06), pa do Dana varoša sredinom srpnja ili pak Fjere Gospe Miraške u Mircima (02.07) i fjera Velike Gospe (15.08) u Splitskoj.

SSFF 1_1

NEZAOBILAZNA FILMSKA DESTINACIJA

Supetarsko lito i ove je godine puno zanimljivih događanja za ljubitelje filma i potvrđuje da je Supetar idealna destinacija za turiste koji žele više od mora i plaže.

Od 14. do 18. srpnja u Supetru na otoku Braču održava se 7. Supetar Super Film Festival – festival europskog dokumentarnog filma i po prvi puta – Brač film festival – festival dugometražnih filmova.

UZBUDLJIVI KOLOVOZ I RUJAN

Mislio je Supetar i na ljubitelje popularne glazbe koji će se zasigurno oduševiti nastupima mladih nada gitarističke scene iz cijelog svijeta (Gitaristički vikend, od 10. do 11. 07.), ali i poznatih domaćih glazbenih diva! Naime, koncertni nastup Dive u Supetru u sklopu proslave Dana domovinske zahvalnosti koji se može podičiti zvučnim imenima poput Tereze Kesovije i Josipe Lisac, postao je svojevrstan zaštitni znak Supetarskog lita.

VOISA_1

Za one koji pak preferiraju zvuk novih smjerova elektronske glazbe, tu su Festival urbane glazbe Vo’i’sa (30.07. – 2.08.), kao i Supetarski ljetni karneval (25.07.), dok Međunarodni brački karneval (12.09.) nudi čak 7 dana maškaranog ludila na Braču!

MEĐ BRAČKI LJETNI KARNEVAL_1

SPORT I AKTIVNI ODMOR U POSEZONI

I za kraj, spomenimo supetarske poslastice za ljubitelje sporta i aktivnog odmora. Već 11 godina Supetar je domaćin triatlonske utrke koja se boduje za Kup Hrvatske, a za koju je rezervirana zadnja nedjelja u kolovozu. Osim profesionalaca sudjeluje i velik broj domaćih ljudi, a posebno je popularna triatlon „štafeta građana“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No ipak, središnji ovogodišnji događaj sportsko-natjecateljskog karaktera je Svjetsko prvenstvo u udičarenju s broda (03. – 10.10.), čiji je Supetar ponosan domaćin. Ova atraktivna manifestacija u organizaciji Kluba za športski ribolov „Arbun“ iz Supetra, osim natjecateljskog dijela, uključuje i mimohod te program otvaranja i zatvaranja, kao i pregršt glazbenih i kulturnih događanja.

IMAGE

Posjetite TZ Supetar i nadahnite se skladom Dalmacije koji izvire iz svakog kamenog kutka ovog malog bajkovitog mjesta.

Jedna od najljepših dalmatinskih destinacija Supetar Vas poziva da ga posjetite – VIDEO

Supetar

Više informacija na

www.supetar.hr

Facebook

Sponzorirani članak

Foto: arhiv Tzg Supetra