Aktivni odmor

Otkrijte zelene dragulje kontinentalne Hrvatske

Zaljubljenici u iskonsku prirodu, ne moraju u Lijepoj Našoj odviše brinuti kamo pobjeći te uspješno umaknuti stresu makar na jedan dan.
Bilo da ste željni samo domaće hrane i susreta s atraktivnim seoskim domaćinstvima, bilo da ste zaljubljenici u slapove, rječice i 150 nijansi zelenog i tišine koja spokojno miluje naše šumarke, bilo da samo volite dobru staru šetnju ili bicikliranje – bezbroj prilika za udahnuti ljepotu i (poprilično kisika) vam neće nedostajati.
A možete se inspirirati i romantikom, pa na bilo kojoj od zelenih oaza upriličiti romantičan piknik za dvoje ili se jednostavno dobro zabaviti s dobrim društvom. Izbor je na vama. A mi smo izabrali nekoliko najzanimljivih zelenih mjesta, istinskih dragulja koji neće ostaviti ravnodušnim ni jednog izletnika.

Ogulin/Klek

Frankopanski kaštel, foto TZ grada OgulinaFrankopanski kastel (1)_page

Svega 2 km od autoceste Zagreb Split, smjestio se zavičaj bajki – Ogulin. Teško je objasniti zašto i kako, no u Ogulinu i okolici vlada uistinu vilinsko ozračje.
Da li je to zbog Đulinog ponora, čudesnog Kleka, ili jezera Sabljaci, Ivanine kuće bajki ili ponosnog Frankopanskog kaštela, teško je reći.
Kako bilo, okolica je jednostavno magična i treba je istražiti, i obavezno se popeti na Klek. Nije teško kako se čini.

Vrh Kleka (foto TZ grada Ogulina)vrh Kleka zima_page TZ Ogulin

Zagrebačka županija – pravi dragulj kontinenta

Kulturne, prirodne, sakralne, gastronomske i brojne druge posebnosti, ljepote prirodnog okruženja  Zagrebačke županije, njenih interijera dvoraca, kurija i privatnih oaza kulturne baštine i seoskih domaćinstava s pravom čine ovu županiju preporučenom domaćom destinacijom 2014/2015.

Zelingrad
zelingrad01foto: TZ Zagrebačke županije

Među spomenicima kulture i povijesne baštine zelinskog kraja ističe se svojim značenjem Zelingrad, srednjovjekovni čuvar putova  koji se smjestio na sjeveroistočne obronke Medvednice,u samo srce zelinske gore, oko 5 km sjeverno od Zeline.U blizini se nalaze i izvrsna seoska domaćinstva, koja su samo jedan od brojnih aduta Zagrebačke županije.

Ivanićgrad seosko domaćinstvo

Ljepota nepomućenog prirodnog sklada u Zagrebačkoj županiji
030foto TZ Zagrebačke županije

0.Naslovna-slikaOčaravajuće smaragdno okruženje  Zagrebačke županije

foto TZ Zagrebačke županije, M Vrdoljak
tzzz 1

Žumberak – Samoborsko gorje

Nemojte propustiti ovo područje koje je još 1999 proglašen Parkom prirode. Kako doći do ove ljepote, informirajte se na linku  i krenite u istraživanje  ovog područja koje obiluje zelenim pašnjacima, bistrim zrakom, dobrim ugostiteljskim objektima a odmor i okrepu možete potražiti poslije u Samoboru.

park_zumberak_home park-zumberak.hrFoto; park-zumberak.hr
Slavonija i Baranja – Kopački rit

Tihi zov divljine i iskonska povezanost čovjeka i prirode u Kopačkom ritz, istinski dirne sve prirodoljupce.
Susret s Kopačkim ritom dramatičan je susret prirode u svoj njenoj kompleksnosti i raskoši, mjesto je to koje bi valjalo uvrstiti u obavezne izlete još od školske dobi.

unnamedfoto: Hrvoje Domazetović PP Kopački rit

tomislavhorvatfoto: Tomislav Horvat PP Kopački rit

Hrvatsko Zagorje – Bajka na dlanu 

gal-sl3_800x532 Klet Kozjak ZagorjeKlet Kozjak, foto Klet Kozjak, TZ Krapinsko Zagorske županije

Rajski predjeli najljepših brežuljaka osvojit će vas svojom smirenom vilinskom ljepotom i darežljivom prirodom.
A brojni restorani, kleti, seoska domaćinstva i sve bolja SPA/relax ponuda, kad tad će u ovu malenu hrvatsku Toscanu privući i neke nove investicije.

Posjetite stoga  Zagorje dok još stignete uživati u miru vidikovaca i mirisnih livada u relativnoj osami.Bilo da ste na nekom brijegu sami samcati u kontaktu s nepreglednim livadama punim cvijeća, bilo da ste u nekom od malih gradića i mjesta Zagorja – osjećaj potpunog povratka prirodi i prošlosti, je prisutan za cijelo vrijeme boravka u prirodnoj Bajci na dlanu.

Požeško – slavonska županija

Ljubitelji vrhunske vinske kapljice, gastro nomadi istančanog nepca,potražite svoj izletnički zaklon u Požeško -slavonskoj županiji!
Ova županija čija priroda nudi nevjerojatan spektar raskošnog kolorita prirodnih ljepota, čuva u svojim skutima brojne dodatne prednosti, od kojih su gurmanski gušti pri samom vrhu.
Ukoliko (posve razumljivo) malo zgriješite s gastro užicima, možete uživati i u aktivnom odmoru.

Tako možete biciklirati i sagorjeti kalorije koje ste nakupili zahvaljujući poznatom slavonskom gostoprimstvu.
1345718242img_3314 Pakrac foto tz požeško slavonsjke županije
Pakrac, foto TZ Požeško – slavonske županije

Ili uživati u riječnoj rapsodiji i možda upecati ribu
Rijeka Orljava Požesko slavonska županijaRijeka Orljava, foto TZ Požeško – slavonske županije

Ili se izgubiti na ovakvoj livadi prepunoj suncokreta?
Okrenuti leđa brigama a lice svjetlosti ovog prekrasnog kraja, te se prepustiti neponovljivom zalasku sunca nad ravnicom?
1345723777img_1208Čudesna livada – foto TZ Požeško – slavonske županije

S ovom prigodnom fotografijom završavamo pregled našeg povratka prirodi. Naša lista kontinentalnih blaga je svakako predugačka da stane u jedan tekst. Možemo (opet) samo uskliknuti kako smo sretni što živimo u malenoj zemlji na čijem se  relativno malom prostoru u sretnoj ljubavi grle rijeke, jezera, more, planine te spektakularni vidikovci. Zaputite se i vi tragom naših preporuka i otkrijte ljepotu kontinenta, već ovog proljeća.

Anita Žuvela Hitrec[:]

shares