Blog

Grgurevo u Požegi – Kad se udruže slavna tradicija i vrsna zabava..

[:HR]Fra Luka 1Grgurevo  u Požegi –  neodoljivi miks tradicije i vrhunske zabave!

Zeleno zlatni obronci raskošne Požeške gore,  svake godine na isti datum postaju popirištem uzbudljive povijesne retrospektive začinjene pravim pravcatim hedonističkim uživanjem u jelu i piću kroz višednevna druženja.
Požežani svake godine 12.ožujka, slave Grgurevo – dan koji za Požežane simbolizira pobjedu nad Turcima odnosno njihovo protjerivanje iz požeškog kraja davne 1688 godine.

Brdo Solokovac
Sokolovac 1
Ova zanimljiva tradicija koja Požežanima simbolizira otpor protiv nepravde i svojevrsni simbol izdržljivosti, umješnosti te hrabrosti ljudi ovog kraja, održava se već  stoljećima čak i uz pojedine prekide i zabrane održavanja manifestacije.

Druttvo Sveti Grgur
Šetnja kroz uzbudljivu povijest zlatnog kraja

Povod Grgurevu kao običaju je sjećanje na konačnu bitku kojom je Požega oslobođena 150-godišnjeg turskog jarma. Svako okupljanje u vinogradima za Grgurevo prate i priče o tom događaju.
Glavni lajtmotiv događanja je priča kojom su Požežani otjerali Turke iz Požege lukavstvom.
Na brdu Sokolovcu sakupili su se građani te, pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola, pucali iz malih, neubojitih, ali vrlo glasnih mužara i stvarali toliku buku da su se Turci povukli misleći da se radi o vrlo jakom neprijatelju.

IMG_4472 Običaj se zvao “Tjeranje Turaka“, što znači da je svijest o tom, nekoliko stotina godina starom događaju i legendi, duboko usidrila u svijest građana i postala puno više od povijesne činjenice.
Stoljećima se zadržao ovaj običaj „Tjeranja Turaka“ iz Požeškog kraja pa tako svake godine 12. ožujka na obroncima Požeške gore Požežani slave Grgurevo – dan grada Požege.

Gradska glazba Trenkovi panduriU nastavku ćemo pobrojati nekoliko zanimljivosti o Grgurevu i pozivamo vas da budete svjedoci i aktivni sudionici kako bremenite povijesti, tako i čistog hedonizma kojeg možete doživjeti na rajskim vinogradima Požeško – slavonske županije!
Požeška gora

Jeste li znali?
1. Povod Grgurevu kao običaju je sjećanje na konačnu bitku kojom je Požega oslobođena 150-godišnjeg turskog jarma.
2. Grgurevo je bilo zabranjeno slaviti od 1945. do početka 80-tih.
3. Jelo i piće nosilo se nekada u brdo u ruksacima. To su bili uglavnom domaći suhomesnati proizvodi, koji su trebali ugasiti glad dok se ne pripravi paprikaš ili  vinogradarski ćevap, a u novije vrijeme, pored domaćih narezaka pravi se i čobanac. Kod većih ili važnijih okupljanja nerijetko se ispeče janje ili prase, te se time Grgurevo pretvara u pravu slavonsku gozbu!
4. Pucanje iz malih topova i mužara simbolizira i evocira bitku na Sokolovcu. Vinogradi i vinogradari su ključni sudionici priče stoga jer bi svatko od njih dao izraditi top te bi top dobio prigodno ime.
5. Najčešća imena topova su Grgur, Grga, Luka ili Sokol.
6. Vinogradi na  brdima uvijek su pripadali bogatijim građanima te su gajili ovakvu tradiciju i za Grgurevo gostili svoje obitelji i prijatelje.
7.Važno obilježje Grgureva, ali i Požege uopće, je pjevanje puna srca i uživanje u jelu i pilu koliko god se može!

Povijesne postrojbe Hrvatske i drugih zemalja – atraktivan i vrijedan dio tradicije

Najveća atrakcija  manifestacije je njeno  obilježavanje svečanom povorkom i postrojavanjem povijesnih postrojbi i društava uz pucanje iz mužara i topova.  Svake godine u jednom od najljepših baroknih gradova Hrvatske, održava se svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske i drugih zemalja, koji na taj način daju svoj tradicijski prilog bogatoj povijesnoj baštini Požege. Smotra postrojbi održava se na trgu sv.Terezije ispred katedrale i spomenika fra Luke Ibrišimovića. Pucajući iz iz malih topova, kubura i drugih povijesnih oružja na barutu, slavi se  sjećanje na velikog borca protiv Turaka – fra Luke Ibrišimovića. Slavlje se nastavlja u vinogradima iznad Požege, na Požeškoj gori, odnosno na Vinogorju Požega-Pleternica.

IMG_7953
Danas požeški  vinogradari ugošćuju na požeškom brdu svoje prijatelje, goste namjernike i ostale posjetitelje dobrom pjesmom, glasnim pucnjima, slavonskim gastro specijalitetima i naravno vrhunskom kapljicom. U Požeškom kraju poznata je izrečica: „Pije se sve dok se ne istjeraju Turci“. Odnosno sve dok ima vina 🙂

SLIKA 1 TZ PSªA u Požegi vino ne presušuje samo tako.  Pa se s tim istim vinom često i pretjera, no to je samo povod za veselo prepričavanje zgoda i nezgoda koje se dogode usred vinskog veselja. Uostalom nema dostojnijeg načina za proslavu proljeća i novih životnih ciklusa doli prepustiti se vinsko gastronomskim užicima uz slavlje tradicije i ponosne povijesti kraja!

Grgurevo postrojavanjeU nastavku donosimo program ove jedinstvene i po mnogočemu vrijedne manifestacije koja je zajedno s brojnim komparativnim prednostima ove županije – dragocjeni dodatak turističke ponude!DAN GRADA JUMBO 5PROGRAM DOGAĐANJA 07.03. – 15.03.2015 POŽEGA
Subota, 7. ožujka
Koncert HKUD-a „Vijenac“, Gradsko kazalište Požega, 19,00 sati
Srijeda, 11. ožujka
„Požegom kroz 2014.“ izložba dokumentarnih fotografija Dušana Mirkovića, Galerija Ciraki, 17,00 sati
„45. Dani Glazbene škole Požega“ završni koncert zborova i orkestara, Glazbena škola Požega, 20,00 sati
Četvrtak, 12. ožujka
Grgurevsko pucanje iz topova mužara, Trg Sv. Trojstva, 12,00 sati
Petak, 13. ožujka
„Big Band Požega“ humanitarni koncert za Županijsku ligu protiv raka, Gradsko kazalište Požega, 20,00 sati
Subota, 14. ožujka
Sajam antikviteta i rukotvorina, Šetališna zona, 10,00 sati
Svečani mimohod povijesnih postrojbi, Stari Autobusni kolodvor-Stjepana Radića-Trg 123.brigade – Trg sv. Terezije, 11,00-11,30 sati
Smotra povijesnih postrojbi, Trg sv. Terezije, 11,30 sati
Nedjelja, 15. ožujka
„GKUD Požega i prijatelji“ koncert povodom 10. obljetnice djelovanja, Gradsko kazalište Požega, 18,00 sati

Više informacija doznajte na web stranici Turističke zajednice Požeško -slavonske županije
Posjetite i Facebook stranicu te ostanite u toku sa svim informacijama i zanimljivostima ovog prelijepog kraja.
Trenkovi panduriDobro došli!

fotografije: arhiv turističkih zajednica Požeško – slavonske županije

Sponzorirani članak 02.03.2015

Print htz-logo[:]