Gastro

Posjetite 10. Nacionalni Sajam pršuta u Sinju[:en]10th National Fair of Prosciutto and Dry-Cured Meat Products

[:HR]

Uvjerite se zašto je hrvatski pršut delicija bez premca

28. – 29.03.2015

2015. godina je bogata jubilarnim događanjima za Sinj i Cetinsku krajinu. Osim 300. obljetnice slavne pobjede nad Osmanlijama i 300. junačke i viteške Sinjske alke, naš grad u srcu Dalmatinske zagore domaćin je i 10. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem.

Svakako navratite i sami se uvjerite zašto je pršut hrvatska delicija bez premca!

1667

Neizostavan na svakom svečanom jelovniku, proizveden na tradicionalni, autohtoni način, šiban neumoljivom burom s planinskih vrhunaca, pažljivo biran i s pozornošću čuvan – pršut je birani zalogaj koji će prijati i najosjetljivijem nepcu!

Sinj – domaćin 10. Nacionalnog Sajma pršuta

Gdje bolje predstaviti ovu finu, domaću spizu nego u Sinju, gradu s dugom tradicijom proizvodnje pršuta i suhomesnatih proizvoda, s recepturama i tajnama zanata koje sežu duboko u prošlost i prenose se generacijama.

unnamed (1)

Desetu godinu zaredom na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača pršuta i slavonske šunke, predstavnika regionalne mesne industrije, predstavnika udruga proizvođača, individualnih proizvođača, vodećih proizvođača istarskog i drniškog pršuta, gostiju iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnika udruga uzgajivača svinja, regionalnih obiteljskih gospodarstava koja se bave uzgojem svinja, predstavnika vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

1665

Izlagači će imati priliku predstaviti bogatu ponudu svojih proizvoda na štandovima, kako na sajmu tako i na tradicionalnom Sinjskom sajmu sela, koji se održava za Dane Alke i Velike Gospe, početkom kolovoza, što je u godini tristote Alke izvrsna prilika za promociju pred velikim brojem gostiju koji će posjetiti Sinj.

unnamed

Proizvođači i zainteresirani će se na stručnoj konferenciji – okruglom stolu moći informirati  o aktualnim temama i značaju autohtonih tradicionalnih proizvoda s naglaskom na trajne suhomesnate proizvode te o programima poticaja i financiranja od strane resornih ministarstava i fondova EU.

pršut

NATJECATELJSKI KARAKTER MANIFESTACIJE

Kao i prethodnih godina, povjerenstvo sastavljeno od renomiranih stručnjaka i znanstvenika ocjenjivat će kvalitetu i specifičnost pršuta pojedinih proizvođača, sudionika Sajma, i to temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta.

Raskošnu i dragocjenu baštinu bit će moguće upoznati u nastupima kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije i šire, u predstavljanju tradicijskih običaja i unikatnih rukotvorina.

unnamed (3)

Organizatori: Poduzetnički centar Sinj d.o.o, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj

IZLAGAČKI PROGRAM/EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI                                                                                            

 28.03.2015.  SUBOTA – program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje

  • 07:30  DOSTAVA I ŠIFRIRANJE UZORAKA
  • 08:00  PROGRAM STRUČNOG OCJENJIVANJA KVALITETE PRŠUTA
  • 09:00  DOLAZAK IZLAGAČA
  • 08:30 – 12:00 OCJENJIVANJE KVALITETE PRŠUTA

28. – 29. 03.2015.

  • Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
  • Prezentacija sira
  • Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
  • Kulturno-umjetnički program

U sklopu Sajma bit će organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljanja  s temama: 

  • Predstavljanje programa: Vladine i druge institucije, udruženja i komore, banke i fondovi
  • Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta
  • Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta
  • Tehnologija proizvodnje, obrade i sušenja pršuta
  • Predstavljanje proizvodnje i mogućnosti plasmana pršuta
  • Predstavljanje kooperantskih mogućnosti proizvođača stočne hrane, uzgajivača svinja i proizvođača pršuta, proizvođača i distributera opreme
  • Gastronomija (tradicionalni proizvodi) i turizam – „Pršut – delicija prošlosti i budućnosti“
  • Promocija najbolje ocijenjenih pršuta
  • Kulturno-zabavni program za posjetitelje i izlagače

NATJECATELJSKI PROGRAM                                                                     

  • Ocjenjivanje kakvoće pršuta (ocjenjivanje po prijavi proizvođača sukladno Pravilniku o ocjenjivanju)
  • Odabir najoriginalnijeg hrvatskog tradicionalnog proizvoda (ocjenjivanje po odabiru komisije)
  • Natjecanje učenika turističko-ugostiteljskih obrazovnih ustanova u aranžiranju i serviranju pršuta

PROGRAM ZATVARANJA  SAJMA  

  • PROGLAŠENJE REZULTATA NATJECANJA
  • DODJELA PRIZNANJA

Dođite, razgledajte, kušajte, kupite!

vrlička nošnja muški_1Foto: Tz grada Vrlike

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com

Sponzorirani članak
Foto: arhiva turističkih zajednica grada Sinja, Trilja, Vrlike i Dugopolja

logotipi-zagora1[:en]

28. – 29.03.2015

2015 is marked by the jubilee events of great importance for Sinj and the Cetinska Krajina Region. Except for the 300th anniversary of the glorious victory over the Ottomans and the 300th heroic and knights tournament of the Sinjska Alka, our town, the heart of Inland Dalmatia, is host to the 10th National Fair of Prosciutto and Dry-Cured Meat Products with International Participation. Don’t miss it and see for yourself why prosciutto is a delicacy without equal!

1667

An essential part of every occasional menu, produced in the traditional manner, battered by the strong wind of bora coming from mountain tops, carefully chosen and preserved – prosciutto is a choice food that will please even the most sophisticated of palate!

There can be no better place to present this fine and homemade food than Sinj, a town with a long-standing tradition of making prosciutto and dry-cured meats, with recipes and the secrets of the craft that reach well into the distant past and are passed down through generations.

unnamed (1)

For tenth year running, the following are expected to participate at the Fair: major Croatian producers of prosciutto and dry-cured meat products, family farms, producers of prosciutto and Slavonian ham, representatives of regional meat industries, representatives of associations of producers, individual producers, major producers of Istrian and Drniš prosciutto, guests from Italy, Slovenia, Bosnia and Herzegovina, representatives of pig breeders associations, regional family farms breeding pigs, representatives of the leading chain stores and hoteliers and caterers.

1665

Izlagači će imati priliku predstaviti bogatu ponudu svojih proizvoda na

All the exhibitors will have the opportunity to present a rich assortment of their products on stands at the Prosciutto Fair as well as the traditional Sinj Rural Products Fair held annually in early August during the Days of the Alka and the Assumption, which is an excellent opportunity to promote themselves to a large number of guests visiting Sinj in the year in which the 300th Alka is celebrated.

unnamed

A professional conference – round table will provide an opportunity for both producers and those interested to obtain the information regarding the topical issues and the importance of autochthonous and traditional products, with an emphasis on dry-cured meat products, as well as the  information about the programmes funded by the EU and the relevant ministries.

pršut

Just like in the past years, a committee comprised of renowned experts and scientists will evaluate the specific quality of prosciutto of individual producers participating at the Fair, the evaluation being based on the Ordinance on Prosciutto Quality Evaluation (Pravilnik o ocjenjivanju kvalitete pršuta).

unnamed (3)

Visitors will be able to become acquainted with the magnificent and precious heritage through the  performances of cultural clubs from Dalmatia and beyond, but also through the presentation of traditional customs and unique handicrafts.

Come, have a look around, taste it and buy it!

Organised by: Sinj Centre for Entrepreneurship Ltd, Split – Dalmatia County, Town of Sinj

vrlička nošnja muški_1Foto: Tz grada Vrlike

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com

Foto: arhiva turističkih zajednica grada Sinja, Trilja, Vrlike i Dugopolja

logotipi-zagora1[:]

shares