Hot Spots destinacije

Praksom na terenu do novih stručnjaka u turizmu!

[:HR]

HVALE VRIJEDNA INICIJATIVA ČELNIH LJUDI U TURIZMU SPLITSKO -DALMATINSKE ŽUPANIJE

“Ulaganje u educiranje kadrova u turizmu, garancija je naše budućnosti”

Skal klub” Split-Dalmacija” udruženje profesionalaca u turizmu Splitsko – dalmatinske županije čiji su članovi gradska, županijska turistička zajednica i Ekonomski fakultet Split inicijatori su projekta – programa prakse studenata.

Želja udruženja je kroz suradnju s Ekonomskim fakultetom stvoriti kvalitetnu i osposobljenu bazu mladih kadrova koji će biti usmjeravani na zadnim godinama školovanja na primjere dobre turističke prakse.

Prilika za stalno zaposlenje

Ovaj jedinstveni projekt edukacije nudi priliku studentima da jednomjesečnu praksu odrade u hotelu, turističkoj agenciji ili turističkoj zajednici. Po završetku prakse studenti dobivaju potvrdu za odrađenu praksu s kojom mogu poslije lakše aplicirati bilo za daljnje profesionalno usavršavanje ili rad u turizmu.

Ekonomski fakultet u Splitu je objeručke podržao ovu inicijativu te je ostvarena izvrsna suradnja s profesorima: Lidijom Petrić, Davorkom  Mikulić, Smiljanom Pivčević  i Ljudevitom Pranjićem.

Joško stella 3
Direktor Tz Splitsko – dalmatinske, Joško Stella sa učenicima 1. gimnazije iz Splita

Tko su sudionici projekta?

U projektu pored gradske i županijske turističke zajednice također sudjeluje UHPA srednje Dalmacije – Udruženje putničkih i turističkih agencija sa 10 turističkih agencija i četiri vrhunska  hotela: “Park”, “Vestibul”, “Luxe” i “Le Meridien Lav”. Projekt je prepoznat od strane studenata te je lani za pilot projekt bilo prijavljeno 30 studenata od kojih je 20 završilo praksu, šest ih je odradilo sezonu a četvero dobilo ugovor za stalno zaposlenje.

Direktorica Turističke zajednice Grada Splita, gđa Alijana Vukšić i direktor županijske turističke zajednice Joško Stella istaknuli su kako su lani u suradnji s Ekonomskim fakultetom osmislili projekt koji je polučio interes i te poslužio kao primjer ostalim SKAL klubovima u Hrvatskoj.

KAKO SE STUDENTI MOGU UKLJUČITI U PROJEKT?

Sve što studenti trebaju za prijavu na praksu, je ispuniti obrazac na Ekonomskom fakultetu dok će stručno povjerenstvo izraditi poredak kandidata sukladno rezultatima evaluacije. Studenti koji su dodatno angažirani (iskustvo u turizmu, volontiranje, različita natjecanja), imaju prednost kod prijave, no svi imaju priliku uključiti se u projekt i osigurati sebi bolje šanse pri budućem zaposlenju u struci.

Djelatnici turisticke zajednice grada splitaDirektorica turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić sa praktikantima

Praksa i akademsko znanje – ključna potreba budućih turističkih stručnjaka

Ova hvalevrijedna inicijativa omogućava studentima da se upoznaju sa radom u turizmu kroz konkretnu praksu i stjecanje iskustva direktno na terenu, tako da uz akademsko obrazovanje budu od studentskih dana uključeni u aktualnu turističku praksu koja im otvara vrata poslije do željenog zaposlenja ili čak Ugovora za stalno u subjektima obavljanja prakse. Činjenica je da hrvatski studenti nemaju često priliku kroz studijsku praksu stjecati znanja na terenu, te ohrabruje podatak da se sve više klubova u zemlji zainteresiralo za ovaj oblik aktivnosti kojeg su inicirale TZ Splitsko – dalmatinske županije i TZ Grada Splita

PROGRAMI POTPORE STRANIM STUDENTIMA

Razmjena znanja i aktivnosti

Turistička zajednica Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije također podupiru rad Aiesec udruženja Split – programa međunarodne razmjene studenata. Stranim studentima u Splitu, nude se brojne mogućnosti i potpore za upoznavanje  grada (besplatne ulaznice u muzeje, kazališta, izlete) a studenti zauzvrat vode projekt – turistički informativni vodič Discover Split, te putem društvenih mreža objavljuju fotografije i zapise iz Splita i Srednje Dalmacije na svome jeziku.

Zadovoljni strani studenti najljepša su splitska razglednica

Zadovoljni studenti se vraćaju svojim domovima prepuni dojmova i znanja o gradu Splitu i njegovim brojnim sadržajima  koja potom podijele u svojoj zemlji što predstavlja također ulog u kvalitetnu promociju samog grada.

U Split stižu studenti iz cijelog svijeta: Južne Amerike, Europe, Kine, Japana, Australije, Rusije… zapanjeni ljepotom i opuštenošću mediteranskog stila života  ‘Bisera Jadranskog mora‘.

Komentari nekih od stranih studenata: “Hrvati su ljubazni domaćini”

Među komentarima stranih studenata često se spominje njihova zadivljenost prijateljskim stavom i znanjem engleskog jezika Hrvata. Navode kako će im Hrvatska ostati u nezaboravnom sjećanju ponajviše radi ljubaznosti njezinih stanovnika.

Pozitivni komentari se mahom vežu za kulturno – povijesno naslijeđe, prirodne ljepote, bistroću mora, vrhunsku gastronomiju, mnoštvo zgodnih mladih ljudi, lude noćne izlaske, kulturu ispijanja kave, druženja s prijateljima i nogometni fanatizam kakvog nema nigdje na  svijetu!“.

split dioklecijan

O SKAL klubu

Skal je međunarodna udruga profesionalaca u turizmu. U svijetu postoji preko 450 Skal klubova, prisutnih u 85 zemalja sa preko 20.000 članova. Splitski klub je 4. najmlađi klub u Hrvatskoj.

Pogodnosti koje pruža članstvo omogućuju besplatne kontakte s 18.000 članova Skåla, mahom rukovodećim osobama. Sličnu ulogu ima i nazočnost na sastancima ili godišnjim skupovima Skål klubova raznih zemalja. Upravo ovakve kontakte tijekom svih godina postojanja, uključujući i ratnih, koristili su članovi Skål kluba Zagreb, posebno oni iz putničkih agencija. 

AIESAC 

Ova najveća međunarodna studentska organizacija prisutna je u 125 zemalja i teritorija te broji preko 100 000 članova. Vizija organizacije je postići mir u svijetu i ostvariti ljudski potencijal kroz razvoj novih generacija mladih lidera. Taj se razvoj ostvaruje kroz programe međunarodnih volonterskih i stručnih praksi te radom za organizaciju na različitim projektima. Godišnje se ostvari preko 5 000 stručnih i više od 22 000 volonterskih praksi.[:]