Aktivni odmor

Proljetna top destinacija – otkrijte Papuk i njegove jaglace!

[:HR]papucki_jaglaci1 m

Zaljubljeni ste u  proljeće, čaroliju planinarskih staza i vilinsko ozračje koje vlada po proplancima i livadama s prvim danima proljeća?
Ništa vam nije milije doli  zgrabiti svoje  gojzerice, ruksak s hranom i pićem te s prvim snopovima proljetnog sunca  krenuti u osvajanje planinskih staza?
Strastveno otkrivate obrise tajnovitih šuma i volite miris svježe zemlje?
Pojava prvih visibaba, ljubičica i jaglaca vas baca u zanos, a još kad se putem ispriječe kristalno bistri slapovi i malene špilje – padate u mini trans?
Ako vam je sve od navedenog srcu milo, put pod noge – Papuk je vaše slijedeće odredište.

Planinari

Naša top destinacija proljeća 2015 – posjetite čudesni Papuk

Park prirode Papuk

Želite li doznati zašto pune 33 godine planinari i izletnici Hrvatske i inozemstva slave proljeće na Papuku, pridružite im se u potrazi za papučkim jaglacima – neodoljivim vjesnicima proljeća.
Darujte si nešto novo i tako drukčije od svakodnevne kolotečine, udahnite proljeće punim plućima i krenite u planinarsku avanturu koju ćete zasigurno pamtiti cijeli život.

PENTAX Image

U nastavku donosimo konkretne informacije gdje, kada i kako.
Kada: 22.03.2015 (nedjelja)
Gdje: Ispred planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj

Koje planinarske staze obuhvaća izlet?

„Staza jaglaca – Tauberove stijene“ – vodiči iz HPD „Sokolovac“ Požega (trajanje: 3 sata)
Planinarska kuća „Trišnjica“ – vodiči iz HPD „Sokolovac“ Požega (trajanje: 4 sata)
„Nepoznata trasa“ – vodiči iz Parka prirode „Papuk“ (trajanje: 4 sata)
„Mališćak“ – vodiči iz PD „Mališćak“ Velika (trajanje: 6 sati)
„Jankovac“ – vodiči iz HPD „Sokolovac“ Požega (trajanje: 6 sati)
„Ivačka glava“ – vodiči iz HPD „Sokolovac“ Požega (trajanje: 7 sati)

Medunarodni Dan planina

Više detalja o lokaciji

Okupljanje izletnika je ispred planinarskog doma “Lapjak” u Velikoj, gdje će se nakon riječi dobrodošlice domaćina, krenuti na pohod gostima dobro znanim i utabanim stazama.
Staze su različite dužine i težine, te su kao takve prilagođene kako rekreativcima tako i iskusnim planinarima. Organizatori vas pozivaju poslije planinarenja na
tradicionalni  ručak i glazbeni program.

Velika, stari grad

Preporuka:
Obavezna planinarska obuća i odjeća prilagođena vremenskim uvjetima.
Ponesite dovoljno hrane i pića u ruksaku, uz kapu rukavice i fotoaparat.
Iako će biti drugi dan proljeća, računajte na hladnije vremenske uvjete sukladno
promjenjivosti proljetne klime.

Povijest planinarenja na Papuku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U organizaciji HPD „Sokolovac“ iz Požege već se tradicionalno s prvim danima proljeća, okupljaju u Velikoj  planinari iz cijele Slavonije, Lijepe naše i susjednih zemalja.
Planinarenje na Papuk već pune 33 godine ima isti program planinarenja čiji koncept podjednako oduševljava kako iskusne planinare tako i rekreativce koji  žele upoznati planinske rute čudesnog Papuka.
Ne morate biti u savršenoj fizičkoj spremi da bi posjetili Papuk jer u ovom događanju već 3 desetljeća podjednako uživaju djeca, mladi i stariji.

PENTAX Image

Papučki jaglaci

Jaglac je jedan od simbola proljetnog buđenja, čistoće, ljepote i duše ovoga područja. Ujedno je i sinonim netaknute prirode prema kojoj se posjetitelji i planinari sa Papučkih jaglaca odnose sa posebnim poštovanjem i koju  čuvaju za svaku novu generaciju koja će posjetiti Papuk, u vrijeme Papučkih jaglaca ili u bilo koje doba godine jer Papuk je pun posebnosti  koje osvoje svakog posjetitelja i koji mu se stoga redovito vraćaju.

1425990275papucki_jaglaci1_m

Spremni za najbolje planinarenje ovog proljeća?

Posjetite ovo fascinantno gorje od skoro 1000 m nadmorske visine u srcu slavonske ravnice. Otkrijte njegovo vulkansko stijenje, tihe špilje, njegove  slapove i potoke te brojne izvore tople vode. Odmorite se ispod hladovine njegovih stoljetnih krošnji bukvi i hrastova.
Jednom kad otkrijete Papuk i njegovu meditativnu ljepotu, bez sumnje ćete ga ucrtati u mapu vaših najdražih planinarskih odredišta i vratiti mu se ponovno!

Sve informacije o ovom jedinstvenom planinarskom izletu potražite na web stranici TZ Požeško slavonske županije ili HPD „Sokolovac“.

Dobro došli!

Sponzorirani članak 12.03.2015.
Turistička zajednica Požeško – slavonske županije
Foto: arhiv Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

Print
htz-logo
[:]