Gastro

Bajka na dlanu i gurmanski užitak na stolu!

[:HR]Jučer se u prostorima Kluba Zagoraca u Palmotićevoj 21 u Zagrebu održala zanimljiva prezentacija i degustacija zagorskih vina, jela i ugostiteljskih objekata. Organizatori događanja su udruga Zagorje vu srcu, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije a kao suorganizatori nazočili su Udruženje vinara Vino Zagorje, revija „Iće i piće” i revija “Svijet u čaši“.

20150331_195945 (Medium)lijeva na desno: Damir Fabijanić urednik časopisa “Iće&piće”, Njegova Ekselencija g. Keiji Ide sa suprugom, Ksenija Tomić Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i g. Anđelko Ferek Jambrek, zagorski dožupan.

Eno i gastro prezentaciju zagorskih blaga uveličao je  svojim dolaskom veleposlanik Japana, Njegova Ekselencija g. Keiji Ide sa suprugom, a zagorski dožupan g. Anđelko Ferek Jambrek je izrazio želju da se bogatstvo zagorske autentične gastronomske i enološke ostavštine na ovaj način i dalje potiče kroz direktno iskustvo upoznavanja gastro i eno potencijala ovog dijela Hrvatske.
Gđa Michèle Boccoz, Francuska veleposlanica u Hrvatskoj, također je nazočila ovom događanju te pohvalila inicijativu.

DSC_0404Francuska veleposlanica Michele Boccoz u razgovoru

Tema inovativnog i kreativnog jelovnika je bila upotreba jestivih trava iz prirode (medveđi luk i mlada paprat) koje su poslužile kao izuzetno ukusan i inspirativan prilog na tanjurima uz meso i domaće priloge kao što su žganci i ječmena kasa.

Gastro zagorjeTradicijsko naslijeđe i blago iz prirode je poslužilo kao maštovita kreativna potka ovih ukusnih jela, pa su gosti tako imali priliku degustirati kroz slijed jela slijedeće namirnice:

juha od mlade paprati, kopriva i medvjeđeg luka
pureća rolada s mladim lukom, paprati, uz prilog mladi luk, tikvice
lungić u špeku s rižotom od ječmene kaše s paprati
ždrebetina s vrganjima i bijelim kukuruznim žgancima
štrudla od grožđa Izabela.

DSC_0406
Pripremu jelovnika osmislilo je tradicijsko turističko domaćinstvo Majsecov Mlin.
Slijed jela predstavio je i prezentirao g, Marko Živaljić vlasnik Majsecovog Mlina,obnovljenog  tradicijskog domaćinstva iz Donje Stubice na čijem se  restoranskom meniju redovno nalaze ova interesantna jela, spremljena i pripravljena po kreativnim receptima iz prirode.
A navedena gastro blaga se više nego uspješno sljubljuju s sve raskošnijom vinskom kartom zagorja.

Zagorska gastronomija

Degustirala su se tako probrana vina poznatih vinarija BOLFAN, VUGLEC BREG i BODREN,  a selektor degustacije za ožujak je g. Boris Drenški – Vinarija Bodren.
Vinarija Bodren  rekorder je u broju osvojenih priznanja i medalja. Dobitnik je  brojnih međunarodnih priznanja i zlatne medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima.
U posljednjih pet godina, vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih medalja, osam srebrnih i šest brončanih medalja s Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja proizvođača vina, a 2011. godine ledeno vino Bodren 2009 osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina. Vodeće  svjetsko ocjenjivanje International Wine Challenge 2014, ocijenilo je Bodren ledeno vino 2011 zlatnom medaljom, Pinot bijeli ledeno vino 2012 srebrnom, a Chardonnay izborna berba prosušenih bobica 2010, brončanom medaljom.

Boris Drenški i Saša ŠpiranecBoris Drenški vlasnik Vinarije Bodren i Saša Špiranec enolog i vinski kritičar, u razgovoru

Vinarija Bolfan posjeduje otvoreni vinski posjed za  sve ljubitelje vrsnih vina koji su dobrodošli u razgled imanja, na degustacije vina, upoznavanje s filozofijom proizvodnje vrhunskih vina i edukativne seminare. Rajnski rizling, pinot sivi, pinot crni samo su dio ponude raskošne vinske karte.
Vina Vuglec su također oduševila prisutne. Višestoljetna tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina na “Vuglec Bregu”, dosegla je vrlo visoku kvalitetu vina i pjenušaca od kojih se istaknuo pjenušac Rozalia, pjenušac Crveni, vino Zagorski bregi..

DSC_0412

Zagorska regija bogata je iznimnim potencijalima koje i na ovaj način želi predstaviti zainteresiranim posjetiteljima, a druženje svakog posljednjeg utorka u mjesecu, prilika je  za upoznavanje bogatstva turističke ponude kroz kreativne prezentacije autohtone zagorske kuhinje i vrhunskih vina.
Namjera organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalna te da se održava svaki posljednji utorak u mjesecu sa ciljem promidžbe autohtonih zagorskih jela i sljubljivanja sve poznatijih i nagrađivanijih zagorskih vina Udruženja vinara Vino Zagorje.

DSC_0416Ukoliko ste zainteresirani posjetiti neko od ovakvih inspirativnih i ukusnih druženja te saznati više o bogatstvu gastro i eno ponude Hrvatskog zagorja, kontaktirajte Turističku zajednicu Krapinsko – zagorske županije.
www.tzkzz.hr

Zagorje_Logotipi-1[:]