Aktualno

Došel je, došel, zeleni Juraj – posjetite turopoljsku jurjevsku feštu!

[:HR]Idiličan turopoljski kraj,  uživajući u ritmu svoje prelijepe prirode čije zeleno ruho oduševljava posjetitelje, s posebnim štovanjem i brojnim zanimljivim običajima slavi dan. Sv. Jurja, odnosno Jurjevo kao praznik proljeća i početak gospodarske godine.

turopolje (Medium)Turopoljski kraj, foto TZ Velika Gorica

Povijest Turopolja bila je velikim dijelom obilježena ratovima pa ne čudi što je upravo ovaj svetac i rimski vojni časnik proglašen zaštitinikom Turopolja po kojemu brojne crkve i kapele, kao i žitelji ovoga kraja, nose ime.

Jurjevu u MIcevcu 2 (Medium)Jurjevo u Mičevcu
Budući da se blagdan sv. Jurja (23. travnja) nalazi na granici između zimske i ljetne polovice godine, sveti Juraj postao je zaštitnik zemlje, usjeva, zelenila i stoke te je uz njega vezan niz običaja koji su se u manjoj mjeri znali razlikovati od mjesta do mjesta i koji nam svjedoče o velikom bogastvu nematerijalne baštine kojom Turopolje obiluje.

Jurjevo na imanju obitelji Dianeževic 2 (Medium) (2)Višnja Huzjak 1957. godine izdala je publikaciju pod nazivom Zeleni Juraj o jurjevskim obrednim običajima u Turopolju, a rezultati tih istraživanja bili su temelj za organiziranu obnovu jurjevskih običaja u Velikoj Gorici i okolici krajem 80-ih godina 20. stoljeća.

Jurjevo na imanju obitelji Dianeževic 4 (Medium)U tjednu uoči Jurjeva, ovaj se blagdan obilježava paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja diljem Turopolja kao i u glavnom velikogoričkom parku, parku dr. Franje Tuđmana. U petak 24. travnja na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević bit će uprizoreno pet scenskih slika jurjevskih običaja:

Jurjevo na imanju obitelji Dianeževic 5 (Medium)Navedene scenske slike prikazuju po jedan važan događaj za ovaj blagdan: od paljenja jurjevskog krijesa, umivanje djevojke, povratak blaga s paše, posipanje pepela s krijesa po vrtu do jurjaša na konju.

Jurjevo na imanju obitelji Dianeževic 8 (Medium)U prikazu Jurjeva pomoći će i članovi OSS Seljačka sloga iz Buševca te KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice.

Jurjevo u Gorici 3 (Medium)Jurjevo u Gorici
Dan kasnije, u subotu 25. travnja u Parku dr. Franje Tuđmana, održat će se Turopoljski festival folklora na kojem će se kroz ugodno druženje i nastupe okupiti  mnogobrojna domaća i gostujuća folklorna društva iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu festivala, dječje skupine kulturno-umjetničkih društava izvest će uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, a sve s ciljem kako bi spojili suvremen način života s tradicijom.

Jurjevo u Gorici 5 (Medium)Kod kaštela Lukavec-grada, u nedjelju 26. travnja, tradicionalno najveće jurjevsko događanje priređuje Plemenita općina turopoljska čijoj je vojsci – povijesnoj vojnoj postrojbi Turopoljskom banderiju, zaštitnik upravo sveti Juraj. U sklopu proslave Jurjeva možete uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava, upoznati hrvatske vojne povijesne postrojbe, razgledati sajam rukotvorina te se upoznati s izradom tradicionalnih predmeta.

turopoljsko jurjevo lukavec3 (Medium)Jurjevo Lukavec
Najmlađi se mogu uključiti u dječje radionice, pričaonice ili izviđački kamp, razgledati domaće i male životinje ili se s obitelji provozati u kočijama. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa, a nastavlja se uz pučko veselje i nastup glazbene grupe Pirati.

turopoljsko jurjevo 3 (Medium)
Iskoristite vedre proljetne dane i pridružite se brojnim događanjima jer uz njegovanje pučke tradicije i obilježja vjerskog karaktera Turopoljsko Jurjevo predstavlja svečanost na koju svi rado dolaze. U Turističkoj zajednici Velika Gorica,  saznajte sve informacije o ovom veselom događanju koje slavi ljepotu proljeća i bujanja novog života. Više o ljepotama ovog kraja također potražite u fotogaleriji.

Jurjevo u Micevcu (Medium)Jurjevo u Mičevcu

Saznajte sve o jurjevskim danima u Turopolju i proslavite proljeće u Zagrebačkoj županiji!

NOVIcitylight5 (Medium)

Program jurjevskih dana u Turopolju

Srijeda, 22. travnja

19.00h – Paljenje jurjevskih krijesova u turopoljskim naseljima i u Parku dr. Franje Tuđmana, iza Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica

Četvrtak, 23. travnja

17.00h – Sv. Misa u crkvi sv. Jurja u Odri uz Turopoljski banderij, povijesnu vojnu postrojbu Hrvatske vojske
19.00h – Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu prema zapisima Višnje Huzjak

Petak, 24. travnja

16.00h  – Jurjevske spelancije na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević

Subota, 25. travnja

Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

17.00h – Nastup članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice i njezinih prijatelja iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine

18.30h – Uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak

19.00h – Nastavak programa Turopoljskog festival folklora

Nedjelja, 26. travnja

 Turopoljsko Jurjevo u Lukavec-gradu

11.00h – Izložba malih životinja, ponuda proizvoda domaćih proizvođača, sajam, konjske zaprege, vožnja kočijama, pokazni kamp izviđača TUR, dječje radionice i pričaonica, gastronomska ponuda…

Turopoljski grunt (domaće životinje, prikaz običaja i rada)

15.00 – 16.30h – Folklorni program – Jurjevski napjevi i plesovi Turopolja

16.00h – Mimohod jurjaša prema Lukavec – gradu

17.00h – Svečano otvaranje Jurjeva, smotra povijesnih postrojbi Hrvatske vojske

17.30h – Prikaz Jurjevskih običaja nastavak kulturno-umjetničko programa

20.00h – Pucanj turopoljskog topa, smotra povijesnih postrojbi i paljenje krijesa

Od 20.30h – Glazbeni program, nastup grupe „Pirati“

Želite li i sami osjetiti dio jurjevske čarolije u  slikovitom turopoljskom području, te okusiti dašak zelenog proljeća, netaknute prirode i neodoljive tradicijske zabave, sve dodatne informacije potražite u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije na www.tzzz.hr ili na telefonu: 01 /4873 670, ili osobno u uredu u Preradovićevoj 42.

Fotografije: TZ Zagrebačke županije i TZ Velika Gorica

Sponzorirani članak 16. travnja 2015.

TZZZ_ HR[:]