Gastro

Volite zagorske autohtone slastice? Ne propustite Babičine kolače!

[:HR]Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s općinom Petrovsko organiziraju manifestaciju Babičini kolači.

vizual_horizontalni (Medium)Deveta po redu manifestacija Babičini kolači održava se 18. travnja 2015. godine u općini Petrovsko odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak sa pobjedničkim autohtonom slasticom „Moja Roža“.

IMG_4922 (Medium)„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

IMG_4909 (Medium)Ovo šarmantno natjecanje koje se održava gotovo cijelo desetljeće, potiče i razvija kreativne ideje autohtonih slatkih recepata, poniklih iz prošlih vremena a koji čuvaju jedinstveni šarm okusa i mirisa za ljubitelje tradicijske gastronomije.

Ružice od oraha i maka (Medium)Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji  kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus, za domišljatost u prezentaciji… Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke  komisije koja proglašava pobjednicu.

IMG_4924 (Medium)Ove godine prijavilo se 35 babica. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se  natječu i  za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.

IMG_4996 (Medium)Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfa i Profila.

IMG_4914 (Medium)No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Petrovskom, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Vesna Hršak.

Torta od bucinih koštica (Medium)
Uronite u obilje najfinijih okusa i mirisa izvornih zagorskih slastica i posjetite ovu veselu manifestaciju, jer proljeće na zagorskim bregima je poseban doživljaj. Još kad se uz bajci na dlanu pridruži i bajka na tanjuru, veselju neće biti kraja.

2-Branka-Mašić2-1024x516foto: Branka Mašić

Dođite 18.travnja 2015 godine u Petrovsko na školsko igralište osnovne škole Antuna Mihanovića, Petrovsko 58, s početkom u 12,00 sati i podržite ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Zagorje – Bajka na dlanu čeka da je istražite!

www.tzkzz.hr

Zagorje_Logotipi-1[:]