Lifestyle

Zaplovimo u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

[:HR]

U Slavonskom Brodu održavaju se 43. otvorene tradicionalne Dječje svečanosti posvećene liku i djelu poznate brodske književnice

Otvorenje Dječjih svečanosti

SVEČANO OTVORENJE
Svake godine se na glavnom gradskom trgu  – Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu održava svečanost otvorenja manifestacije, gdje polaznici kazališne radionice priređuju glazbeno-scensku čaroliju s prizorima iz Ivaninih bajki. Manifestacija je sastavljena od brojnih događanja za djecu poput kazališnih predstava, izložbi radionica, susreta s književnicima i glazbenih slušaonica. Čarolija za najmlađe postaje tako čarolija i za odrasle koji se prisjete bogate ostavštine naše spisateljice čija su djela bezvremena.

Jučer 13.04. , u Slavonskom Brodu svečano su otvorene tradicionalne Dječje svečanosti posvećene liku i djelu poznate brodske književnice. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić predao je ključ grada malenoj Giti, a nakon toga su zajedno s šegrtom Hlapićem podigli zastavu Dječjih svečanosti, te položili vijenac kod spomenika Ivane Brlić-Mažuranić. Brojne mališane iz gradskih dječjih vrtića i osnovnih škola, koji su prisustvovali programu otvorenja Dječjih svečanosti, u svijet bajki su uveli mladi brodski glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić kroz izvedbu kratke predstave pod nazivom „U potrazi za čarobnim gradom“.

Ova dječja manifestacija nastavlja tradiciju susreta još od 1970. u spomen na veliku hrvatsku spisateljicu koja je svoj djeci svijeta podarila prekrasne priče. Obuhvaća obilje programa namijenjenih djeci poput dramskih, likovnih i kompjutorskih radionica, kazališnih predstava, igraonica, pričaonica, susreta s književnicima, izložbi, glazbeno-scenskih programa i sl. Tako Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić” za vrijeme Dječjih svečanosti poziva u goste sva hrvatska kazališta za djecu i mlade s aktualnim predstavama koje posjeti i do 5.000 gledatelja.

U sklopu programa Dječjih svečanosti dodijeljene su i nagrade za najbolje radove učenika osnovnih škola na Državnom literarnom natječaju pod nazivom “Pouke i poruke Ivane Brlić Mažuranić temeljene na zakonima srca” u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Slavonski Brod, Učiteljskog fakulteta i Gradske knjižnice Slavonski Brod. Otvorena je i izložba najboljih likovnih radova učenika odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom „Zeleni svodovi začarane šume“, a također su nagrađeni najbolji radovi.

177_20120417134328

U Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ održana je premijera glazbeno-scenske čarolije Lutalica Toporko i devet župančića“ kazališne radionice „ U svijetu bajki..“. Ove godine obilježava se 141.obljetnica rođenja poznate brodske književnice, a program Dječjih svečanosti traje do nedjelje 19.travnja.

Programima koji se organiziraju u sklopu ove manifestacije, potiče se dječje stvaralaštvo i obogaćuje bogata brodska književna te kulturno-povijesna baština. U manifestaciju se godišnje uključuje preko 10.000 djece i mladih, što kao sudionici programa, što kao gledatelji ili posjetitelji svih priredaba.

Foto: usvijetubajki.org, slavonskibrod.hr[:]