Aktualno

Čudesna gastro škrinja Slavonije kroz inovativan blog Muzej u loncu

[:HR]Čudesan svijet prošlosti iz gastro škrinje  Slavonije – Muzej u loncu –pročitajte kreativan blog kojim se oživljuje tradicija i prošlost slavonskih jela a stara jela dobivaju novi sjaj!

Domaća paštetaDomaća pašteta

Gosti koji posjećuju Požegu i njenu okolicu znaju da se tamo svim osjetilima uistinu uživa usporeni, opušteni i hedonistički način života, koji je lijek od svakodnevne jurnjave i stresa.  Ovdje na seoskim i gradskim domaćinstvima ćete okusiti pravu, rukom rađenu hranu spremljenu na tradicionalan način kako su je naši preci pripremali i nudili dragim gostima u  nadaleko poznatom slavonskom gostoprimstvu. Danas je ovo područje omiljena destinacija gostiju željnih nenametljivih spoznaja kroz razgledavanje kulturnih znamenitosti, uživanja u ponovno otkrivenim zaboravljenim jelima Muzeja u loncu i čuvenoj vinskoj kapljici, te mnogobrojnim tradicionalnim i zabavnim manifestacijama, kao i ljubitelja prirode u aktivnom i ladanjskom odmoru, od kojih će zasigurno svatko pronaći ponešto za sebe.

Kužni pil, Požega (Medium)
Zavjetni spomenik Presvetom trojstvu u Požegi poznat kao i Kužni pil

Sve priče iz prošlosti i recepte jela Požeštine i cijele Slavonije koja su stoljećima nestajala, a sad su za vas ponovno oživjela, možete pronaći na  stranici:  www.muzejuloncu.com.
Požega i sva zadovoljstva tematske gastro ture Muzeja u loncu bit će vam servirani kroz zanimljive priče iz prošlosti Požege i Požeštine.

18012013 036 (Medium)

Projekt Muzej u loncu  je započeo kao jedinstveno nastojanje Gradskog muzeja Požega  da  proučavajući nematerijalnu kulturnu baštinu, izvore i literaturu, rekonstruira i dokumentira zaboravljena jela Požege i Požeštine kao dijela Slavonije, o čijoj se tradicijskoj prehrani  zapravo jako malo zna.

Kiflice (Medium)

Rezultate tih nastojanja u pitkim pričama i fotografijama procesa pripreme svakog jela Gradski muzej Požega objavljuje redovno na internetskoj stranici www.muzejuloncu.com, koja tako postaje jedinstveni virtualni muzej s neograničenim brojem posjetitelja.

muzej PožegaGradski muzej Požega, foto; slavonski.hr

Zanimljivost Muzeja u loncu kao zamašnjaka turističkog razvoja ovog dijela Hrvatske je i ta što se pomoću svakog nanovo oživljenog jela, mogu ispričati svi običaji i povijesne zanimljivosti.

Požeški pijanci (Medium)Požeški pijanci

Mnoga novootkrivena jela mogu biti vrlo atraktivni i jedistveni gastro suveniri poput požeških pijanaca (kolač obiteljskih i dobrosusjedskih druženja uz vino), meda od repe (seoska domišljatost neimaštine) ili pekmeza od mrkve (Domaćinska škola časnih sestara Milosrdnica), te biti na taj način aktraktivna turistička razglednica kraja koja posjetitelje uvodi u čudesan doživljaj bogate požeške i slavonske gastro škrinjice s blagom.

Marmelada od mrkve (Medium)

 KAKO ISTRAŽITI ČARI MUZEJA U LONCU KROZ SLASNE ZALOGAJČIĆE

U okviru brojnih jednodnevnih godišnjih turističkih manifestacija u našem glavnom trgu, šetališnoj zoni ili okolnim brdima, od Vincelova, Grgureva, preko kulenijade, bučijade i fišijade, pa sve do Aureafesta, Martinja i Adventa, uz atraktivan program, dobru pjesmu i druženje, ponudu etno rukotvorina i prefina vina, nudimo vam jedinstveni tradicijski fast food. Pod pojmom fast fooda podrazumijevala su se jela pripremljena na otvorenom, od domaćih sastojaka.

natrgani seoski fast food

I to onaj tradicijski iz Muzeja u loncu u kojemu se odražava sva mudrost nekadašnjih vremena, od kolačića požeških fakina i pijanaca, rukom rađenih trganaca sa sirom, šunkom ili orasima, makom i medom, poderanih gaća, masnih lepinja, lokše i zavodljivih kolača Ne diraj me diko! u kojima ćete uživati kao jedinstvenom iskustvu koji se dugo pamti.

Ne diraj me diko 1 (Medium)

Ne diraj me diko

Jer osjetiti okusom i mirisom djelić nematerijalne kulturne baštine Požege, Požeštine i Slavonije, jednako je snažan doživljaj kao i rukom dotaknuti Keopsovu piramidu.

Proslave

Stoga, želite li uživati u panoramskoj vožnji kroz požeški kraj uz male zalogaje tradicijskog fast fooda muzeja u loncu i sjajna vina, ili pak u izletu po Požeškoj gori uz posjet vinskim podrumima?

Požeški vinogradarski ćevap (Medium)Požeški vinogradarski ćevap

Možda biste radije razgledavali tematske staze do Sokolovca, brda na kojem se zbila čuvena bitka oslobođenja od Turaka, kušali domaću graševinu i uživali u čuvenom vinogradarskom ćevapu s pogledom na požeški kotao? Ili pak degustirali poznati slavonski kulen, suhomesnate delicije, čobanac i fiš paprikaš u poljoprivrednim gospodarstvima rasutim po cijeloj požeškoj dolini?

Kulen (Medium)

Ili možda doživjeli aktivan odmor na našim biciklističkim stazama, pa se nakon toga okrijepili vegeterijanskim specijalitetima čarobnom župom i sušenim šaranom?

biciklizam

Sve naše priče iz prošlosti i recepte jela Požeštine i cijele Slavonije koja su stoljećima nestajala, a mi ih za vas ponovno oživjeli, možete pronaći na našoj stranici:  www.muzejuloncu.com.

Kolač od višanja 1 (Medium)Salaški kolač s višnjama

Iskustvo dana, vikenda ili tjedna provedenog s nama, vjerujte, poželjet ćete ponoviti sa svima koje volite. Čekamo vas!

Sarme od lišća vinove loze 1 (Medium)Sarme od lišća i  vinove loze

Fotografije: Gradski muzej Požega, muzejuloncu.com, i Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Tekst; muzejuloncu.com 

Poželite li se inspirirati sjajnim receptima i vrsnim tekstovima o bogatoj gastro ostavštini Slavonije i Požeškog kraja, preporučujemo da obavezno posjetite stranice ovog inovativnog gastro blog projekta koji na kreativan način oživljava prošlost i starim zaboravljenim jelima udahnjuje novi neodoljivi šarm. Uostalom nema ljepšeg  gastro iskustva, od iskustva autentične domaće hrane a to tvorci projekta muzejuloncu.com, jako dobro znaju.[:]