Aktivni odmor

Top 4 preporuke za izlet s djecom

[:HR]Magija jednog ili samo dva dana,  kroz iskustvo izleta čudesnim hrvatskim destinacijama uz poseban program, može  biti nezaboravna uspomena. Posebno ako smo planirali posebno osmišljenim izletima, razveseliti djecu.

2.Poglavlje-izleti_ta foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

A kako znamo da je kontinent Lijepe naše doslovce premrežen magičnim predjelima, donosimo kratku listu top obiteljskih izleta  koje će razveseliti naše najmlađe i one malo starije.

LEGENDFEST LUKAVEC 30-31.5. – Zagrebačka županija

Galerija-Lukavec14_20

Zanimaju li vas čarobnjaci, moguti, mitska bića i neizostavne coprnice, obavezno posjetite drugi LegendFest – obiteljski festivala narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije,  koji će se u organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja i uz podršku Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice i Turističke zajednice Zagrebačke županije održati 30. i 31. svibnja u Starom gradu Lukavcu pokraj Velike Gorice.

Galerija-Lukavec14_9Prilika je to da posjetite čarobnu okolicu zagrebačke županije i nadahnete se njenom mitologijom te magijom  prošlih vremena u kojima su (ako je vjerojati starim svjedocima), coprnice i vile plesale noću na mračnim poljanama. Više informacija potražite na www.legendfest.hr. Djeca će biti oduševljena!
Fotografije: www.legendfest.hr 

Fantazija živi u Zagorju  – osigurajte si popust na štrukle do 31.5.!

Vuglec BregFoto: Turističko selo Vuglec Breg

Poželite li s vašim najmlađima uživati u pitomom zagrljaju cvijeća, vinograda, brežuljkastih vidikovaca koji odišu mirom i ljupkim skladom tišine, obavezno ih povedite u Hrvatsko zagorje.
Ponuda drvenih tradicijskih kuća za odmor dostatna je za svačiji ukus, a na ovom linku možete pronaći popis tradicijskih objekata u kojima možete fino jesti, odspavati i povesti najmlađe u šetnju u razgled predjela za koje će vam se na trenutke doslovno učiniti da su precrtani iz ilustracije bajki.

0001
Klet Kozjak, foto

Kad ogladnite, obavezno svratite u neki od restorana s popisa www.struklijada.com.hr  do 31.05.
U  čak 16 ugostiteljskih objekata, odvija  se korisna promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle.

bb-stuklijada1 (Medium)

Znajte da su cijene gastronomskih užitaka na zagorskim bregima i dalje vrlo povoljne, kao i spavanje u autentičnoj zagorskoj hiži. A priuštiti si vikend na kakvom zagorskom vidikovcu, ne čini se nimalo loša opcija.
Djeci će biti zanimljivo sve  jer gotovo svaka kuća u zagorskim selima ima domaće životinje, i prilika je to da vaši školarci vide uživo puricu, patku ili kokošku kako mirno kljuckaju i šeću okolo bez straha.

Čarolije Požeško –slavonskog kraja –  posjetite Pleternicu ovaj lipanj

Konji-Pleternica-4

Požeško –slavonska županija je bogata manifestacijama koje kroz slavljenje tradicije i njegovanje  izvornih priča pojedinog kraja privlače posjetitelje željne autentičnog iskustva. Od Festivala graševine, Najdužeg stola u Velikoj, do Lidasa, svatko će pronaći nešto za svoj gušt ukoliko se odluči posjetiti ovu prelijepu županiju blagoslovljenu bogatom gastronomskom ponudom i ponajboljim vinima. Za zanimljiv i poticajan obiteljski izlet  odlučili smo izdvojiti bogatu manifestaciju  LIDAS (Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva) .

Vinograd-2-768x1024

ŠTO RADITI I VIDJETI NA OVOGODIŠNJEM LIDASU?

Dođite poslušati nastupe Cvjetića glazbe koji kreću od 13.-14.6., uživajte u nastupu najmlađih talenata!

img_7972

Zatim se priključite Fišijadi (19.6.)  koja broji gotovo 100 sudionika. Možete doći i na Dane sira, manifestaciju koja broji 25 izlagača sa područja RH. Bogati program nastaviti će se likovnim kolonijama i nezaobilaznim izložbama rukotvorina koje tokom aktivnosti prezentiraju etnološko bogatstvo ovoga kraja. Potom će vas puna četiri dana, odnosno od 23.-27.06. sportski zabavljati malonogometni turnir s mantinelom (NK Slavija), dok se 26.-28.06. odvija Međunarodni konjički turnir,. U kolovozu 02.08., vas očekuje Smotra folklora (KUD Zagrađe), tako da se aktivnosti LIDAS -a nastavljaju i ljeti.
Foto LIDAS manifestacije: TZ Požeško – slavonske županije , TZ Grada Pleternice.

BJELOVARSKO – BILOGORSKA ŽUPANIJA – posjetite dom Mate Lovraka!

lovrakov_centar_4

Jeste znali da Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske?

lovrakov_centar

U sklopu Kulturnog  Centra Mate Lovraka  položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”.
U Centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji.

28_lovrakovi dani kulture

Ako vas zanimaju Lovrakovi dani kulture, još je malo preostalo do kraja, zadnji rok za posjetu ovom zanimljivom i inspirativnom mjestu je 29.i 30.svibnja! Možete pogledati; kazališnu predstavu za djecu „Grašak na zrnu kraljevne“, kazališna predstava „Čekajući epitaf“.
Tu su i Igre Družbe Pere Kvržice (dječje sportsko natjecanje škola Bjelovarsko-bilogorske županije), Sajam kreativnosti (kulturno-umjetnički program i izložbe suvenira, rukotvorina, proizvoda raznih udruga, zadruga, škola, domaćinstava) i susret poštovatelja Mate Lovraka.

image081

Centar Mato Lovrak je iznimna edukativna turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom cijele godine (ljeto-jesen – “Mlin Družbe Pere Kvržice”; zima-proljeće – “Vlak u snijegu”), s velikim zanimanjem posjećuju brojne  ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske.
Zašto ne bi i vi poveli najmlađe da se upoznaju s bogatim naslijeđem hrvatske dječje priče na kojoj su odrasle generacije?
I usput malo obišli Bjelovarsko – bilogorsku okolicu koja također nudi brojne adute u svojim zelenim njedrima?

ivanska_8
foto: Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije i općina Veliki Grđevac

Za sve navedene programe i događanja možete kontaktirati turističke urede gdje ćete dobiti sve potrebne informacije.
Povezati ljepotu pojedinog krajolika sa edukativnom pričom i upoznavanjem našeg prebogatog naslijeđa čini se idealnim obiteljskim receptom.
Želimo vam stoga ugodan, inspirativan i edukativan izlet!

Anita Žuvela Hitrec[:]