• hr

Kamo pobjeći ovog ljeta?

[:HR]Foto; Sunčani Hvar

U toplim krajevima Lijepe naše, ljeto je već počelo. Ponegdje se otvorila i sezona kupanja, što opravdano uzrokuje zazubice stanovnicima kontinentalnog dijela zemlje. Jer na kontinentu se ljetne vrućine ukazuju ponešto stidljivije ali zato kad pripeče i ožeže u tim djelovima zemlje, uopće nije lako. Posebice uredskim zatočenicima iz grada koji ne mogu pobjeći u planinske, šumske ili  kobaltne morske oaze,  a najradije bi momentalno nestali iz svojih ureda.

apartmani i razno 047

Donosimo stoga za sve koji se razmišljaju o potpunom bijegu s gradskog asfalta, i traže apsolutni mir i tišinu – našu listu najtiših mjesta za odmor. Svi vi čija je tolerancija na ljetnu buku, vrevu, dernjavu ili svađu za  komad svog ručnika – nulta stopa, i svi vi koji želite na teško zasluženom odmoru čuti eventualno kosa, sovu, cvrčka ili bjeloglavog supa– razmotrite prijedloge za ljetni bijeg.
Kamo se najbolje sakriti ako ne na jadranskim otocima, a pošto je Svevišnji bio tako darežljiv rasuvši nam preko tisuću dragulja (čak 1246) u vidu brojnih otoka, otočića i hridi..šteta je ne iskoristiti barem ponešto od svih tih blaga.

KAPRIJE

Plaza Kaprije
Foto:Croatia.hr

Šarmantni osamljenik šibenskog arhipelaga smješten između u njegovom središnjem dijelu. Površina mu iznosi oko svega 7 km2. Ime je dobio po mediteranskoj biljci kapara, čiji pupoljci služe kao začin. Obzirom na blizinu Šibenika, relativno je lako dostupan a najveći adut su mu skrivene čiste šljunčane plaže na kojima ćete poželjeti mimo plana produžiti svoj odmor. Luka Kaprije je smještena na jugozapadnom dijelu otoka i zaklonjena je od svih vjetrova te je kao takva pogodna i za nautičare.

Kaprije
foto: TZ Šibensko – kninske županije

LASTOVO

lastovo-marija-grza-980x653crkvica Sv. Marija na Grži, foto; TZ Lastovo

Apsolutno carstvo osame, meditacije, tišine i darežljivosti božanske providnosti. Nećete na Lastovu uživati u plastičnim formama koje tako vole pojedini koncesionari masovnih plaža, (te pojedini dionici lokalne uprave) kao što su tobogani, penjalice, morske banane, ili štandovi s načičkanim kineskim šlapama. Niti ćete tamo stići konzumirati ponudu različitih pop corn-ova i sve vrste šećerne vune za djecu kako je to (otužan) slučaj u pojedinim mjestima na otocima (umjesto štandova ponude autohtonih jela,kolača i ručnih radova koju turisti vole vidjeti). Da skratimo – ako tražite tobogan s kojeg biste se spustili ili morsku bananu na kojoj bi sjeli,  a poslije bi guštali na fešti zagorenih sardelica i šećernoj vati  🙂 – Lastovo nije vaš izbor.
Ako tražite odmor i bijeg od kaosa, ponovni pronalazak zaboravljene tišinine u sebi i mjesto gdje možete pronaći mir – tad je Lastovo vaš otok. Samo ga treba ponešto ranije isplanirati jer otok u srcu sezone često nema dovoljno raspoloživih smještajnih objekata.

Lastovsko podmorje
Foto lastovskog podmorja – TZ Lastovo

CRES

TZ Cres Lubenice

Ljepota samog otoka i njegove glasovite plaže Lubenice, nama se najviše zrcali u izvrsno urešenim šetnicama obzirom da je na području otoka Cresa smješteno pravo malo carstvo različitog autohtonog samoniklog bilja i gustog raslinja kojeg možete vidjeti pri pohodu pješačkim stazama.Stoljetni maslinici, crnika, lovor, lavanda, ružmarin mirisat će vam na čak 100 km obilježenih i markiranih pješačkih staza. Za sve one koji požele ponešto zahtjevniji program, preporuča se posjetiti 7 obilježenih eko staza na sjevernom najvišem dijelu otoka . tzv područje Tramuntane i tamo susretnete veličanstvenog bijelog supa. Odmor po mjeri zaljubljenika u prirodu i svih onih koji vole mirnija a opet dovoljno urbanizirana mjesta za svoj bijeg od vreve.

sup_Cres

FOTO: www.supovi.hr

VIS

bisevo-blue-cave TZ KOMIŽATZ Komiža – Biševo Blue Cave

Još jedan ljepotan juga, ovaj otok ne prestaje privlačiti brojne posjetitelje koji uživaju u darežljivoj ljepoti otoka koji je bogat vinogradima, maslinicima, raskošnim kamenim kućama sačuvanima iz prošlih vremena a napose usamljenim plažama. No najveća atrakcija otoka Visa je Modra špilja koja se nalazi na istočnoj strani otočića Biševa. Njena spefifičnost koja je čini atraktivnim mamcem za posjetitelje je cijelog svijeta je njena posebna modra boja, kada se za mirnog mora dogadja refleksija  u kojoj  sunčeve zrake prodru kroz podvodni otvor, te se reflektiraju oko bijelog dna i osvjetljavaju špilju veličanstvenom modrom bojom bojom. Plaže i usamljene uvalice su razasute po čitavom otoku i nije teško pronaći kutak za sebe.

Uvala-Stiniva-TZ-otok-VisUvala Stiniva, foto TZ grada Visa

ŠOLTA

TZ ŠoltaFoto; TZ Šolta

Dabogda te dopala Šolta, kletva koju bi većina nas iskreno poželjela sebi krajem srpnja ili početkom kolovoza u Zagrebu. Ovaj otok smješten neposredno blizu Splita sa svojih 4 naselja uz more (Stomorska Nečujam Rogač Maslinica) i sa nekoliko naselja u unutrašnjosti (Donje, Gornje Srednje selo i Grohote), uz ribarska naselja Gornju i Donju Krušicu, idealno je sklonište za introvertirane ljubitelje knjige i zaljubljenike u malena ribarska mjestašca koja još njeguju izvorni duh autentične bodulske priče. A tako su blizu Splitu, ukoliko se zažele dalmatinskog šušura ili dinamičnog splitskog kolorita.

HVAR

izlet-j- lavanda hvar

Hvar nije samo mondeni centar sa uzavrelom masom slavnih turista, Hvar nisu brojni koktel beach barovi ili privatne luksuzne plaže. Hvar je drevni otok bogate kulture i raskošnog naslijeđa. Jeste li znali da je Hvarsko kazalište, spomenik najviše kategorije od nacionalnog značaja za RH. I da u  kronologiji najstarijih kazališta Europe, odmah poslije Teatra Olimpica u Vicenzi iz 1585.g. i Teatra all’antica u Sabbioneti iz 1588.g., slijedi hvarsko kazalište iz 1612.g.
Monumentalna zgrada Arsenala u središtu povijesne jezgre Hvara, jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada svoje vrste na Mediteranu.

hvar-piscena-beach Pišćena Hvar, foto TZ Hvar

Hvar je i bogata riznica botaničke raskoši od kojih posebno izdvajamo polja lavande kao i glasovitu Palmižanu. Samo za obići sve dragocjenosti i posebnosti otoka uključujuči njegove plaže, trebalo  bi nekoliko dana. Ljubitelji osame i tišine mogu itekako pronaći svoj kutak odmora na Hvaru bilo da se odluče za posjetu unutrašnjosti otoka, ili da se upuste zu istraživanje skrovitih kutaka ove riznice ljepote. Ipak, naš adut su Pakleni otoci. Nemojte ga propustiti ako ste ikako u prilici, jer Hvar jednostavno sabire sve ono što čovjek treba za savršeni ljetni odmor.

hvar-perna-beach-2foto: TZ Hvar, Perna plaža

 Anita Žuvela Hitrec

Shares