Aktivni odmor

Ljubitelji vrhunske kapljice, dođite na Festival graševine!

[:HR]Od brojnih uspješnih manifestacija koje su se pokazale kao iznimno atraktivne za širu zajednicu, jedna manifestacija ubilježila je posebno mjesto na turističkoj mapi Grada Kutjeva i nadišla okvire županijskog događanja.
Riječ je o Festivalu graševine, koji će se održati i ove godine u lipnju, u suradnji s udrugom Kutjevački vinari na jedinstvenom Trgu graševine u Kutjevu, a organizira ga Turistička zajednica Grada Kutjeva.

URKA

ZNAČAJ MANIFESTACIJE

Po atraktivnosti i dosegu događanja radi se o jednoj od najznačajnih manifestacija Požeško – slavonske županije, gdje se na jednom mjestu ocjenjuje vino, organiziraju stručni skupovi i predavanja te sve biva prigodno začinjeno kulturno – zabavnim programom na Trgu graševine koji okuplja brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Festival graševine 1

Kutjevo u tim danima  postaje uzbudljivo mjesto okupljanja vrhunskih znanstvenika i eksperata u proizvodnji i ocjenjivanju vina. 

Publika

Značaj kutjevačke graševine je nemjerljiv za ovaj kraj, a događanje ovog tipa dodatno utvrđuje značaj koji joj kroz povijest pripada. Zlatno grožđe i baršunasta vinova loza postali su od davnih vremena simbol ovog kraja, a Kutjevo se zasluženo pozicioniralo  kao najpoznatija enološka oaza županije.

eng 1 (75)

Donosimo stoga raspored događanja Festivala graševine po datumima, te vas pozivamo da dođete u Kutjevo na izlet, jer ljeto u Požeško –slavonskom kraju donosi doista poseban ugođaj gastro vinskih čarolija, oplemenjen po želji daškom kulture ili avanture koja se posjetitelju nudi na dlanu – u svakom kutku ove županije.

Kutjevo - dvoracDvorac Kutjevo 

BiciklizamIstražite biciklističke rute diljem Požeško-slavonske županije

Od Okruglih stolova, slikarske kolonije do  utrke traktora i nastupa KUD-ova – kultura i zabava u jedinstvenom programu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stručni dio Festivala graševine započinje ocjenjivanjem vina sorte graševina 22. i 23. svibnja, a nastavlja se 13. lipnja održavanjem stručnog simpozija, okruglog stola i radionica o vinima kada će stručnjaci iz područja vinarstva razmijeniti svoja iskustva i znanja. Od 10. do 13. lipnja održat će se Slikarska kolonija u podrumu obitelji Krauthaker.

Festival graševine 2

Centralna manifestacija održat će se u subotu, 6. lipnja 2015. godine, na Trgu graševine. Program započinje u 11:00h prijenosom svete mise iz Sarajeva, a nakon prijenosa posjetitelji će uživati u raznim zabavnim sadržajima.
U 13:30h počinje utrka traktora, koja je prošle godine održana prvi put i izazvala veliko zanimanje publike.
Lani se tako  odazvalo 29 natjecatelja, a natjecanje je bilo podijeljeno u četiri skupine: Old Timeri, Vinogradarski traktori, Traktori od 80-130 ks te traktori od 140 do 350 ks.

Utrka traktora

Nakon utrke, u 16:00h, kreće povorka od Osnovne škole u Kutjevu do Trga graševine, u povorci će sudjelovati Puhački orkestar Kutjevo, kulturno – umjetnička društva s područja Grada Kutjeva, konji, konjske zaprege, oldtimeri te pobjednici u utrkama traktora. A nakon povorke kreće kulturno – zabavni program u kojem će se predstaviti kulturno – umjetnička društva: KUD Bektež, KUD Poljadija Grabarje, KUD Češka beseda i gosti iz Golubinaca, HKUD Tomislav.
Program se nastavlja nastupom tamburaških sastava: Poljadija, Posegana i Garavuše, a vrhunac večeri je koncert Crvene jabuke u 22h.    

1345711245trg_grasevine_kutjevo
Trg graševine Kutjevo  

Uživanje u vinima poznatih kutjevačkih vinara na štandovima na Trgu graševine, biti će upotpunjeno  ponudom gastronomskih specijaliteta lokalnih ugostitelja i domaćih proizvoda kutjevačkih proizvođača.
Posebna atrakcija biti će  „Dani otvorenih podruma“ u slijedeća dva vikenda u periodu od  6.-7. lipnja te 13.-14. lipnja kada će turisti moći posjetiti podrume kutjevačkih vinara i kušati vina u njihovim podrumima i kušaonicama. 
Ne zaboravimo navesti i da će 6. lipnja na Trgu graševine biti objavljeni rezultati ocjenjivanja graševina iz cijele Hrvatske i dodijeljene diplome, te će se proglasiti šampioni graševine u tri kategorije.
Birati će se i najljepša boca prema vizualnom identitetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kako je bilo prošle godine? Prošle godine Festival graševine okupio je oko 3000 ljudi, a posjetitelji su uživali u nastupima Garavuša, Posegane, Džentlmena, Stjepana Jeršeka Štefa, Dražena Zečića i Guliana te su sa sobom ponijeli lijepe dojmove iz Kutjeva.

eng 1 (75)

Raspored događanja pročitajte na programu:

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2015/05/FESTIVAL-GRAŠEVINE-2015-PROGRAM-final1.pdf”]

Nekoliko zanimljivosti o Kutjevu:

1345706379crkva_rodenja_blazene_djevice_marije_kutjevo
Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije Kutjevo

Kutjevo je dobilo ime zahvaljujući svom specifičnom položaju, općina Kutjevo nalazi se među bregovima u kutu.
Kutjevo je poznato po gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnji kvalitetnih vina, danas nedaleko poznate i svjetski priznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kutjevački vinski podrum podigli su cisterciti dolaskom u ovaj kraj 1232. godine.

1346063161vinski_podrum_kutjevo_dd_kutjevoVinski podrum Kutjevo – najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Možda ćete u samom Kutjevu doznati i povijesnu pikanteriju vezanu za ljubavna uživanja kojima je kumovalo čudesna kapljica. Saznat ćete sve o strastvenoj romansi carice Marije Terezije i baruna Franje Trenka, koji su 1741. punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina.
O kratkoj ali plamenoj romansi, svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji i danas krasi ovaj najstariji podrum u Hrvatskoj podignut 1232.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Područje Požeško-slavonske županije neiscrpna je inspiracija ljubitelja  vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila ovaj kraj. S više od trideset vinarija njegove tri vinske ceste: Vinogorje Požega – Pleternica, Vinogorje Kutjevo i Vinogorje Pakrac povezane su programom TZ Požeško-slavonske županije Slavonski puti, u jedinstven turistički doživljaj.

Eno 1 Kutjevo

Sve informacije o ovom događanju potražite na stranici Turističke zajednice Požeško – slavonske županije i posjetite Facebook stranicu Turističke zajednice grada Kutjeva.
Posjetite i našu Facebook stranicu i budite u toku s novostima koje vam spremamo. Dobro nam došli!

Fotografije; Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Požeška-logo-1[:]