Blog

Top 5 ideja za proljetni odmor

U svakodnevnom kotaču sve veće žurbe, često nam se čini da nemamo vremena za predah jer (pogrešno) mislimo kako će nam trebati za potpunu regeneraciju minimum tjedan do deset dana.
No istina je da ponekad treba stisnuti samo kraći off od svega, i iznenadit ćete se koliko i kratka putovanja mogu revitalizirati umoran duh i obvezama iscrpljeni um. Tajna je  pobjeći iz hektičnog okruženja makar na 24 sata i utopiti se u bajkovitom skladu prirodnih blagodati. Proljeće je idealna platforma za istražiti nova tiha  utočišta i izgubiti se u njima.
Donosimo naših top 5 prijedloga za super izlete u kojima ćete napojiti dušu skladom i vratiti se  starim obvezama kao novi. Bilo da se opustite kroz aktivnan odmor, kulturni đir ili se rekreirate u odabranoj wellness oazi – neka vikend predah bude obaveza ovog proljeća!

RASTOKE/Slunj

Vrata Pitvičkih jezera kako mnogi zovu ovo mnoštvo slapova rijeke Slunjčice oduševit će vas i priuštiti vam nezaboravne momente čistog zena. Slapovi Buk, Vilina Kosa i Hrvoje su najpoznatiji. Rastoke su najpoznatija znamenitost idiličnog malog grada Slunja koje je zbog svoje prirodne, etnografske i arhitektonske vrijednosti, prema Zakonu o zaštiti prirode, stavljeno pod posebnu zaštitu, te kao ruralna cjelina upisano u registar nepokretnih spomenika kulture. Kratak izlet ovoj destinaciji svakako bi se trebao naći na popisu vaših što skorijih odredišta.

Rastoke 100 posto poduzetnik.hrRastoke, foto;100postopoduzetnik.hr

MREŽNICA

Ova smaragdna rijeka izvire kod Slunja, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, ali većinom je poznata kao dugoreška rijeka. Ljubitelji aktivnog odmora kao što je rafting, upoznali su sve virove ove riječne ljepotice koja brojnim izletnicima pruža cijelu lepezu mogućnosti, od raftinga, vožnje kajakom i spuštanjem niz njene strme brzace.
Lijepa je u sva godišnja doba, no nama je najljepša proljeće a posebno u ljeto. Zašto ljeti? Tko nije na  gradskih + 38 pobjegao u okrilje Mrežnice i okusio gorsku svježinu rijeke na koži, i zaspao poslije u hladu bujne vegetacije – ne zna što je propustio.

most-u-belavicima Mrežnica Duga Resa
Most u Belavici, Mrežnica foto TZ Duga Resa

GROŽNJAN 

Smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara, ovaj gradić izgleda kao da je ponikao iz kakve knjige fanstastičnih priča o vilama, vitezovima i zmajevima. Njegova začarana ljepota  mami turiste cijelog svijeta a posebno senzibilne i umjetničke duše ne mogu ostati ravnodušne na pojavu čak  28 atelijera, ili gradske galerije sa likovnim radovima umjetnika iz cijelog svijeta. U ljetnim mjesecima  Grožnjan postaje meka kulturnih dešavanja (jazz koncerti, koncerti klasične glazbe, izložbe i brojna događanja kreativnog karaktera).
Okolno područje Grožnjana nudi atraktivne agroturizme, konobe i restorane sa tradicionalnom istarskom kuhinjom čiji su simboli (maslinovo ulje, istartski pršut, tartufi), pronijeli slavu diljem svijeta.

TZ GrožnjanGrožnjan, foto TZ Grožnjan

Dalmatinska zagora – rijeka Cetina i okolica

pogled s tvrđave_1Foto: Dalmatia Explorer

Još jedan predio nudi brojne čari koje se tek otkrivaju u svom bogatstvu nedirnute prirode. Rijeka Cetina je ultimativna ljepotica Zagore, idealna je za aktivan odmor. Iskustvo Kanu safarija je rekracija skrojena po mjeri za sve generacije a samo iskustvo boravka na čistom zraku u djevičanskom okolišu biti će dostatno za brzinsku regeneraciju. U Zagori se fino jede, tako da možete usput istražiti neke od konoba ili seoskih domaćinstava ovog kraja. A mogućnosti aktivnog odmora, više su nego brojne.
Istražite ih stoga već ovog proljeća i posjetite ovu nevjerojatno lijepu regiju koja predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Hrvatske a blizina Splita omogućava izvrsnu prometnu povezanost kao i cjenovnu pristupačnost smještaja i raznih aranžmana.

cetina TZ SInjfoto:Ilija Veselica, TZ Grad Sinj

Krapinske toplice – istražite magično Zagorje i ljekovite wellness opcije regije

zagorje-2-1a
foto: TZ Krapinsko – zagorske županije

Niste raspoloženi za adrenalinski odmor? Ugrijali bi izmoždeno tijelo u jaccuziju ili toplom bazenu i poslije se masirali mirisnim uljima? I dobro se najeli? (Ali da ne bankrotirate pritom).
Nema problema, jer svega 45 km od Zagreba čekaju vas bajkovite Krapinske Toplice!
Ovo poznato termalno lječilište, smješteno u  sanjivoj dolini te okruženo slikovitim brežuljcima Hrvatskog Zagorja, poznato po mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama, dva hotela (3* i 4*)  s unutrašnjim bazenom te otvorenim bazena i restoranima. Od brojnih maštovitih wellness paketa koji se nude u bogatoj ponudi wellness&spa hotela izdvajamo Art Chocolate. Ili ste više za Hedonistički Wellness & Gourmet doživljaj? Luksuz definitivno caruje u Zagorju, a nije nam nedostižan. I najbolje je što kombinira sve ono za čim nam umorno tijelo žudi.
Dodatno, ponuda unutarnjih termalnih bazena s toplom vodom na preko 18.000m2 razmazit će svakog posjetitelja a wellness ljeto u Zagorju nudi čisti hedonizam, upotpunjen daškom kulture (ulaznice za posjet dvorcu veliki Tabor).

villa magdalena
Villa Magdalena wellnes hotel Krapinske toplice, foto;krapinsketoplice.com

Želimo vam uzbudljivo adrenalinsko, kulturno i totalno relax proljeće! 

Anita Žuvela Hitrec[:]