• hr

Pronađite sunce na tržnici!

Dok nas trenutno  kinji kiša, studen i ostale vremenske nevolje, naša preporuka je  da potražite utjehu u zdravoj prehrani. Potražite je na našim tržnicama. One su svojevrsno blago domaće ponude kao i simpatična turistička razglednica.

Eno 1 naslovnaDirektno s domaćih vinograda na tržnicu, foto TZ Požeško-slavonske županije
Svaka tržnica na svoj način postaje simbol pojedinog grada, mjesto s kojeg se širi energija domaćih ljudi a koju rado vole osjetiti i turisti, (splitski Pazar je postao nezaobilazno mjesto posjete gradu, kao i zagrebački Dolac na kojem ćete nerijetko vidjeti grupe japanskih turista kako ga oduševljeno snimaju).
U  većini slučajeva tržnice su nam početna koordinata dobrog vikenda, kao i posljednje utočište fine domaće hrane.
Nije li bolje umjesto u shopping centru, odvesti djecu i obitelj na tržnicu, pokazati im sezonske plodove voća i povrća, kupiti svježi sir, domaće mlijeko, ribu, domaće piceke i donijeti doma nešto začinskog bilja te ga (po zna koji put) pokušati uzgojiti i samostalno.

www.trznice-zg.hrDolac, Zagreb, foto; www.trznice-zagreb.hr

Spomenuli smo i  primjer  novopokrenute domaće tržnice u Omišu, koja je zamišljena  kao mjesto izravnog susreta kupaca s proizvodima iz okruženja, pa će to biti i jedna  od tržnica na kojoj će obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, zadruge, udruge i mali obrti izravno i bez posrednika plasirati svoju robu vrhunske kvalitete proizvedenu najčešće od domaćih sorti. U ponudi ove tržnice bit će raznovrsna dobra i namirnice biljnog i životinjskog podrijetla koja nastaju ili se proizvode uglavnom u obiteljskom okruženju. 

Trznica Omiš
Trznica u Omišu
U svakom slučaju, domaće tržnice su veliko bogatstvo našeg naslijeđa, mjesto susreta i razmjene autohtonih domaćih proizvoda, te našoj turističkoj zemlji daju jedinstveni pečat prepoznatljivosti i bogatstva boja, okusa, mirisa i jedinstvene domaće ponude.
I zato, umjesto u guranju po shopping centrima vikendom, želimo vam lijep provod na nekoj od tržnica vašeg grada i mjesta! 

moj osijek.hr
foto: www.mojosijek.hr, tržnica Osijek

Naslovna fotografija u tekstu: TZ Split, splitski Pazar

Anita Žuvela Hitrec[:]

Shares