Hot Spots destinacije

Sinj i Alka predstavljeni u Chicagu i New Yorku

[:HR]

300 GODINA ALKARSKE TRADICIJE

Ove godine slavi se 300. obljetnica Sinjske alke. Priprema se veliko slavlje pod najvišim državnim pokroviteljstvom.

Veliki jubilej objedinjuje 300. godina od oslobođenja Sinja od osmanlijske opsade 1715. godine, i 300. godina od zahvalnosti Gospi Sinjskoj i održavanja viteške igre Alke. Povodom velike obljetnice Sinjski alkari i Turistička zajednica grada Sinja održali su prezentacije diljem Europe i svijeta.

U svečanosti proslave 300. godišnjice Sinjske alke uključeno je i otvaranje Muzeja Sinjske alke, koji se nalazi unutar starih zidina Alkarskih dvora. A prema tvrdnjama Sinjskih vlasti radi se o jednom od najvećih, najvrednijih i najmodernijih muzeja u Hrvatskoj. U muzeju će biti postavljen dio impozantne alkarske povorke u stvarnoj veličini, sa originalnom opremom, nošnjama…

Slika 25 Photo Ilija Veselica

300. Sinjska alka: živi svjedok slavne hrvatske povijesti

Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u početku kolovoza, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojila 60.000 vojnika.

U čast Gospe Sinjske, koja je prema predaji otjerala Osmanlije, kao vječni zavjet odanosti i poštovanja Sinjani su utemeljili Alku.

Povodom proslave 300. obljetnice Alke održane su prezentacije u Europi i Americi

Izložba fotografija posvećena 300. obljetnici Sinjske alke održana je u utorak, 5. svibnja, u Europskom parlamentu u Bruxellesu u zgradi Paul-Henri Spaak.

Na otvorenju je, uz domaćina zastupnika Plenkovića, govorio alkarski vojvoda Ante Vučić, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, te potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Izložbu je uveličalo 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj uz pratnju Klape Sinj te brojni gosti. Brojni uvaženi gosti, članovi parlamenta uživali su u dalmatinskom pršutu, hrvatskim vinima i delicijama cetinskog kraja.

Sinjska alka i Cetinski kraj osvojili Amerikance!

Sinj i 300. obljetnica Sinjske alke već su mjesecima tema mnogih skupova, događaja i prezentacija. Nakon uspješnog defilea u Bruxellesu, Sinj i Sinjska alka su doživjeli i sjevernoameričku promociju.

Exhibition Columbia College

Prva prezentacija održana je u prostorijama Generalnog konzulata u Chicagu, gdje nam je domaćin bila generalna konzulica dr. Jelena Grčić Polić, koja je pozdravila brojne predstavnike turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i Hrvatsku te novinare koji pišu na temu turizma, uzbuđeno je svoje prvo iskustvo na ovom kontinentu prepričala Jelena Bilić, direktorica Turističkog ureda grada Sinja.

Jelena Bilic Chicago
Direktorica Tz grada Sinja Jelena Bilić na prezentaciji u Chicagu

Već sljedećeg dana prezentacija se ponovila u sklopu tradicionalne manifestacije Croatian-American Days, koja već deset godina promiče našu kulturu, povijest i tradiciju u ovom lijepom američkom gradu. Među uzvanicima su bili brojni predstavnici obiju država, a sve prisutne je pozdravio Joško Paro, veleposlanik RH u SAD-u.

Josko Paro Jelena Bilic
Jelena Bilić, direktorica Tz grada Sinja i Joško Paro, veleposlanik RH u SAD-u.

Hrvatsko-američki dani u Chicagu su vrlo atraktivna višednevna priredba kroz koju prođu tisuće prolaznika koji zastanu popratiti folklornu skupinu, poslušati pjesmu, upoznati se s tradicijom naroda koji živi među njima. Zahvaljujući fra Jozi Grbešu, kustosu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji u SAD-u i Kanadi, naš grad i Alka dobili su izložbeni prostor na kojem smo razgovarali s brojnim posjetiteljima manifestacije, dijelili brošure, tumačili kartu, animirali sve one koji su prilazili sa bezbroj pitanja o Sinju i Hrvatskoj općenito.

Jelena Bilic Croatia American day Chicago (1)

Izravan kontakt s potencijalnim gostom pravo je zadovoljstvo svakome tko radi ovaj posao jer se osjeti koliko ovdašnje ljude zanima taj, još uvijek neotkriveni dragulj Europe, rekla je gđica Bilić, podsjetivši da je fra Grbeš donedavno bio župnik crkve svetog Jeronima u Chicagu, koja je nedavno proslavila 100 godina postojanja, a u kojoj se, na glavnom oltaru, nalazi i slika Čudotvorne Gospe Sinjske.

Alka Sinj exhibition Columbia College

U Chicagu žive brojni Sinjani i njihovi potomci, a jedan od omiljenih bivših gradonačelnika je i naš Sinjanin, Michael Anthony Bilandic.

Alka exhibition Columbia College
Izložba fotografija Sinjske Alke i grada Sinja na Columbia college-u

U prostorima Columbia Collegea u Chicagu postavljena je i izložba fotografija Sinjske alke i grada Sinja, koju je otvorio prorektor Dr. Stanley Wearden. Izložba će studentima, kao i široj javnosti, biti dostupna sve do jeseni, kada će, kako je planirano, preseliti u New York.

Naš grad i Alka predstavljeni su i na gala večeri u povodu obilježavanja 25. obljetnice AMAC-Midwest Chapter, udruge koja okuplja bivše polaznike i prijatelje hrvatskih sveučilišta pod vodstvom MarineMilivoja Mikija Pavletića, domaćina i inicijatora mog dolaska u SAD te koordinatora svih nastupa i događanja u Chicagu. Na AMAC-ovoj proslavi prisutni su bili i članovi Kluba Sinj koji su druga ili treća generacija Sinjana u Chicagu.

Sinjska alka u New Yorku
Sinjska alka u New Yorku

U New Yorku smo ponovili prezentaciju pred brojnim turističkim djelatnicima, direktorima turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju Hrvatsku te novinarima čitanih i cijenjenih portala kao što su Lonely Planet, CondeNest, National Geographic. Nakon prezentacije i kratkog promotivnog filma o Alci, uslijedila su brojna pitanja o toj jedinstvenoj tradiciji, običajima, kulturi, gastronomiji te vjerskom turizmu, koji je među američkim turistima iznimno popularan.

Vladimir Drobnjak Min Jeong Kim Jelena Bilic
Jelena Bilić, Vladimir Drobnjak, veleposlanik u stalnoj Misiji RH pri u UN-u, Min Jeong Kim, v.d. direktora UNESCO-ovog ureda u New Yorku 

Među uvaženim gostima prisutni su bili i Vladimir Drobnjak, veleposlanik u stalnoj Misiji RH pri u UN-u, djelatnici Misije RH u New Yorku, Min Jeong Kim, v.d. direktora UNESCO-ovog ureda u New Yorku, koja je bila zadivljena svime što je prvi put čula o Alci i sinjskoj tradiciji koju već pet godina štiti UNESCO kao nematerijalnu svjetsku baštinu. Oduševila ju je i domaća „spiza”, pršut, masline, rogači, suhe smokve, domaća rakija, vino i salata od hobotnice, suhi kolači.

Vladimir Drobnjak Gordana Cacinovic Jelena Bilic

Izuzetno sam zadovoljna reakcijom ovdašnjih kolega. Uvjerila sam se da doista „konja za trku” imamo te da se možemo ravnopravno nositi s ostalima koji se bore za vrijednog američkog turista. Na kraju želim zahvaliti našim sugrađankama Gordani Čačinović i Marini Pavletić, uz čiju smo pomoć Sinj i Alku stavili na turističku kartu ovog dijela svijeta, s nadom da njihova privatna inicijativa neće biti izolirani slučaj, nego poticaj drugima koji mogu na bilo koji način pomoći razvoju ovoga kraja, dodala je Jelena Bilić.

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com

Sponzorirani članak
Foto: arhiva turističkih zajednica grada Sinja, Trilja, Vrlike i Dugopolja

logotipi-zagora1

Foto: Tz grada Sinja, Ilija Veselica, Luka Mjeda[:]