Hot Spots destinacije

Supetar u raskošnom ozračju izvorne otočke tradicije!

[:HR]

Znate li kako je izgledalo vjenčanje u Dalmaciji prije mnogo godina?

Posjetite Supetar u svibnju i uživajte u vatrometu boja, narodnim nošnjama, starinskim napjevima, plesu i pjesmi.

Da čelni ljudi supetarskog turizma itekako nastoje ponuditi zanimljive sadržaje i u predsezoni, pokazuju nam atraktivna kulturna događanja sa brojnim sudionicima koje je bračka metropola pripremila za mjesec svibanj. Osim što primarno njeguju tradiciju otočkog života, ove upečatljive manifestacije ujedno i promoviraju bogatu kulturnu baštinu Hrvatske.

Meri Supetar

1. Smotra hrvatskog otočnog folklora

Supetarski će gosti tako 16. svibnja po prvi put imati priliku na jednom mjestu vidjeti i doživjeti bogatstvo folklorne baštine naših otoka, koloritne narodne nošnje, ali i znatno poraditi na međuotočkoj kulturnoj i turističkoj suradnji. Naime, u organizaciji TZG Supetra i BFD „Ciciljona“, na supetarskoj rivi održati će se 1. Smotra hrvatskog otočnog folklora, sa širokom lepezom sudionika – osim domaćina, Bračkog folklornog društva „Ciciljona“ iz Supetra, događanje će uveličati „Lastovski poklad“ sa otoka Lastova, KUD „Jelsa“ iz Jelse sa otoka Hvara, KUD „Šolta“ iz Gornjeg sela sa Šolte, KUD „Dobropoljana“ sa Pašmana, KUD „Punat“ sa otoka Krka te KUD „Monfrina“ sa Malog Lošinja. Prije svog nastupa u 20 sati u supetarskom Ljetnom kinu, folklorne će skupine krenuti u defile sa početkom u 19 sati na supetarskoj rivi.

Folklor by PEĐA_1

3. supetarski Falši pir

Tjedan dana kasnije, 23. svibnja, održat će se manifestacija koja na simboličan način oživljava stare svadbene običaje – 3. supetarski Falši pir!

U ovoj manifestaciji sudjeluje čak 7 supetarskih kulturnih udruga – muška klapa „Vala“, ženske klape „Alegrija“ i „Pupe“, Bračko folklorno društvo „Ciciljona“, Tamburaški sastav „Supetar“, Amatersko kazalište „Bracera“ i Karnevalska udruga „Monade“, koje će na gradskoj rivi pokazati tradicionalne nošnje i kostime te pjevati stare dalmatinske pjesme.

Svoje sudbonosno falše „DA“ ove će godine izreći Ira Gospodnetić iz KU „Monade“ i Nikola Martinić – Dragan iz AK „Bracera“ i tim činom trajno povezati ove dvije supetarske udruge.

Za ovaj „pir“ bolja pozivnica od naših redaka Vam ne treba – posjetite i Vi Supetar u svibnju i uživajte u živopisnom vatrometu boja, narodnim nošnjama, starinskim napjevima, plesu i pjesmi…. ukratko, u punom, raskošnom ozračju izvorne otočke tradicije!

03a

Priča o kulturi i tradiciji otočana

Svibanj je idealan mjesec za boravak u prirodi. Kada se poželite odmoriti od prenatrpanog rasporeda i obveza, i na trenutak se prepustiti zdravoj, opuštenoj šetnji, preporučamo da krenete tematskim stazama nevjerojatno lijepog Supetra.

Prijedloge za proljetni izlet i popis tematskih staza pogledajte na linku.

Jedna od najljepših dalmatinskih destinacija Supetar Vas poziva da ga posjetite – VIDEO

Supetar
Posjetite TZ Supetar i nadahnite se skladom Dalmacije koji izvire iz svakog kamenog kutka ovog malog bajkovitog mjesta.

Posjetite  našu Facebook stranicu i budite u toku sa svim novostima!

Foto: Tz grada Supetra[:]