Hot Spots destinacije

Splitska Riva zasjati će u 3D tehnici – SPLIT 3D STREET ART FESTIVAL

[:HR]Festival ulične umjetnosti u Splitu
Kada: 12.-14.06.2015.

Od 12.-14.06.2015. Split će biti domaćin internacionalnog 3D Street Art Festivala na kojem će profesionalni umjetnici, zajedno sa studentima i učenicima likovne umjetnosti, suhim pastelom iscrtavati 3D slike na pločniku Rive. Zidovi i pločnici poslužiti će za nešto puno ljepše nego za šaranje po praznim gradskim plohama, na njima će zasjati fantastične slike i likovi, koje smo do sada viđali samo u filmovima ili na društvenim mrežama.

Uoči događanja 10.06.2015. u kavani “Ćakula” na Rivi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Split 3D Street Art Festival koji će se održati 12.-14.06. na splitskoj rivi. Nositelj projekta je Udruga građana “Start” u suradnji sa produkcijom festivala, agencijom “Sonas” iz Splita. Zbog svog upečatljivog vizualnog dojma atraktivan je širokoj javnosti, od najmlađih do najstarijih, a ujedno je i izvrstan promotor grada.

Konferenciju za novinare otvorila je direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić koja je iskazala veliko zadovoljstvo što ovakav projekt napokon dolazi u Split, te istaknula da su turisti u Splitu željni noviteta u turističkoj ponudi koja uključuje baš ovakva događanja.

Njezino mišljenje dijeli i Tomislav Đonlić, v.d. pročelnik Upravnog ureda za društvene djelatnosti Splitsko – dalmatinske Županije koji je nadodao kako bi bilo izvrsno da se ovakvi projekti prošire na cijelu županiju, a ne samo na grad Split, ističući pritom kako organizatori imaju podršku Županije.

Zoran Tadinac, nositelj projekta i predsjednik Udruge “Start”,, ističe kako je put realizacije bio težak ali mu je drago da je Festival zaživio. Također je rekao kako bi se Split trebao više okrenuti uličnoj umjetnosti kako bi se ljudima pokazalo da takva vrsta umjetnosti nije puko šaranje po zidovima.

Umjetnicima “Beton festa” pridružit će se studenti likovne akademije iz Splita koji će oslikavati postojeći prostor rive dok 3D slike ne poprime svoj pravi oblik, kazala je Zorica Bonaći.  Predstavnik “Beton festa”, Adis Zorlak, ukratko je pojasnio nazočnima na koji se način dobije 3D efekt pri slikanju na podu, te kako je taj isti efekt vidljiv kroz objektiv kamera samo iz jednog kuta. Naglasio je kako ovakve slike potiču veliko zanimanje javnosti te kako očekuje da će umjetnici u Splitu dobro reagirati na ovakav festival i pokazati interes za većom edukacijom o ovom pravcu umjetnosti.

3D Street Art

3D Street Art je iluzija trodimenzionalnog prostora stvorena crtačkim umijećem autora na pločniku, cesti, asfaltu. Diljem svjetskih metropola ovakvi umjetnici privlače pažnju svojom originalnošću i duhovitošću.

3D Street Art Festival Split

Njegova edukativna vrijednost leži u promicanju likovne umjetnosti, koordinaciji i druženju studenata i učenika s umjetnicima iz cijeloga svijeta, organiziranjem radionica kako bi se zainteresirani upoznali sa jednim fantastičnim umjetničkim trendom koji je u metropolama diljem svijeta već godinama poznat i priznat.

Svi su pozvani na sudjelovanje kao pomagači u crtanju, polaznici radionica ili samo kao promatrači.

Vidimo se u Splitu, na Rivi od 12.-14.06.

POKROVITELJI: Grad Split, TZ grada Splita, Splitsko – dalmatinska županija i TZ Splitsko – dalmatinske županije
GENERALNI SPONZORI MANIFESTACIJE: Splitska Banka Societe Generale, Shooster

Foto: Split 3d Art Festival[:]