Hot Spots destinacije

Upoznajte TravAbled – prvu turističku agenciju specijaliziranu za turizam osoba s invaliditetom

[:HR]Hrvatski turizam je odnedavno bogatiji za turističku agenciju koja značajno unapređuje i olakšava putovanja osobama s invaliditetom. Dvojac Stipe Splivalo i Siniša Kekić u studenom 2014. osnovali su “TravAbled” (travabled.hr), prvu turističku agenciju specijaliziranu za turizam osoba s invaliditetom, koja je nastala kao logičan slijed istoimenog prvog globalnog savjetnika za putnike s invaliditetom (travabled.com).

TB_03

Stipe i Siniša i sami su osobe sa stopostotnim invaliditetom u invalidskim kolicima, a njihova turistička agencija u svojem radu nailazi na brojne probleme u nastojanjima da proširi ponudu pristupačnih turističkih sadržaja,  prilagođenih vozila i smještajnih kapaciteta.
Zasad u svojoj ponudi imaju tek nekoliko potpuno pristupačnih turističkih programa jer svaki lokalitet provjeravaju osobno kako bi omogućili što pristupačniju i sadržajniju sveobuhvatnu ponudu, no vjeruju da će ubrzo znatno unaprijediti i taj segment poslovanja.
Stoga su započeli nuditi vlastita rješenja prilagodbe kako bi potaknuli i promovirali pristupačan turizam, to jest turizam dostupan svima.

Prijenosne kosine Slopey – projekt iznimne vrijednosti 

TB_02

Jedan je od takvih koraka i proizvodnja jednostavnih,
povoljnih, prijenosnih i živopisnih kosina “Slopey”, koja je postavljanjem 20-ak kosina u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu 29. svibnja dobila najbolju potvrdu svoje jednostavnosti, široke primjenjivosti i opće društvene korisnosti.

slopey_290515_03
Kosine Slopey osobama s invaliditetom, osobama otežane pokretljivosti i majkama s djecom u kolicima omogućuju pristup u dosad nedostupne ugostiteljske i trgovačke objekte i o samim kosinama možete pogledati i pročitati više na službenoj stranici (
slopey.org) te na ovdje navedenim stranicama – MINT, Zagreb, no važno je istaknuti da Slopeyje proizvodi stručno osoblje Kaznionice u Lipovici-Popovači te da je pilot-projekt naišao na veliku podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Cilj projekta i njegov značaj za zajednicu

U TravAbledu vjeruju da takvim jednostavnim i kreativnim rješenjima svi možemo postići mnogo u stvaranju preduvjeta pristupačnosti po načelima univerzalnog dizajna te da svaka turistička zajednica u Hrvatskoj od takvih poteza može imati samo velike koristi, pokazujući unapređenjem ponude, primjerom dobre poslovne prakse i društvenom osviještenošću da vodi računa o suvremenim turističkim kretanjima i svim turistima koji žele posjetiti našu zemlju.

slopey_290515_02
Većom pristupačnošću trgovačkih i ugostiteljskih objekata i turističkih sadržaja proširuje se i obogaćuje ponuda, čime se potiče održivi razvoj pristupačnog turizma na korist cijeloga društva.
Stoga pozivaju sve zainteresirane da im se obrate za detaljnije informacije i razmotre mogućnost narudžbe kosina za prilagodbu objekata na području njihovih TZ-a kako bi i sami što prije postali dio “obitelji Slopey”.

Reference i dodatne aktivnosti Travabled dvojca

Od njihovih referenci možemo istaknuti vrlo zapaženo sudjelovanje na posljednjem međunarodnom turističkom sajmu ‘‘Place2Go” te izvrsnu suradnju s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom grada Zagreba, Odborom za turizam Hrvatskog sabora i mnogim drugima.
Kako doznajemo, postupno grade i međunarodnu mrežu poslovnih partnera koji se bave pristupačnim turizmom te već surađuju s nekoliko turističkih agencija u Emiratima, Engleskoj, Španjolskoj, Turskoj, Cipru, Poljskoj i Sloveniji. Između ostalog upravo pripremaju i Okrugli stol na temu ”Koliko je hrvatski turizam pristupačan osobama s invaliditetom”, koji će se održati 18. lipnja u 11 sati u Hrvatskom saboru, pa vjeruju da će takvim i sličnim edukacijskim skupovima dodatno ukazati na probleme i zapreke razvoju pristupačnog turizma te potaknuti interes za tom u svijetu vrlo traženom i unosnom granom turizma.

Jeste znali?
Osobe s invaliditetom najveća su manjinska skupina turista u svijetu,  a potencijal od 650 milijuna putnika s pratnjom, nedvojbeno  predstavlja velik turistički potencijal za svaku zemlju. Nadamo se da će ovaj iznimno koristan, human i potrebit projekt maksimalno zaživjeti u Hrvatskoj, uz daljnu pomoć i podršku mjerodavnih institucija.

travabled
Sve informacije potražite na travabled.hr ili na tel+385 (0)1 4554 030.
Možete ih kontaktirati na mail: agency@travabled.com[:]