Gastro

Vinoljupci i gastro putnici – Zagorje vas čeka 12. i 13.lipnja!

[:HR]Uzbudljivi  tjedni koji su pred nama, posebno će razgaliti  ljubitelje dobre kapljice, stoga jer se vinske fešte i različiti gastro sajmovi održavaju ovih dana diljem Hrvatske. Hedonizam Lijepe naše doživljava apsolutni procvat pred vratima sezone, što govori u prilog tezi kako su nam  za ultimativnu radost življenja, ponekad isključivo potrebni – čaša dobrog vina i ukusni zalogaj.
Hrvatsko zagorje sa svojim brojnim atributima prirodnih ljepota, vjerskog turizma,  idiličnih seoskih objekata, termalnih SPA izvora i izletničkih staza, u posljednjih nekoliko godina se pozicioniralo i kao vinska destinacija zahvaljujući nagrađivanim vinarima, majstorima vrhunskih vinskih sorti.

20140905_133619 (Medium)

48. Sajam i izložba zagorskih vina – ne propustite priliku kušati najbolja hrvatska vina!

Na  Bedekovčanskim jezerima 12 i 13. lipnja 2015. godine biti će održan 48. Sajam i izložba zagorskih vina, čiji su organizatori Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Partneri na projektu su  Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Udruga „Bilikum“ Bedekovčina ,  HGK – Županijska komora Krapina i Savjetodavna služba.

PROGRAM SAJMA I IZLOŽBE ZAGORSKIH VINA:
[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2015/06/PROGRAM-SAJMA-I-IZLOŽBE-VINA-U-BEDEKOVČINI.pdf”]
Projekt i cilj 48. Sajma i izložbe zagorskih vina?
Svrha je zajedničko okupljanje vinogradara i vinara iz cijele Krapinsko-zagorske županije u cilju prezentacije i promocije zagorskih vina iz berbe grožđa prethodnih godina te prezentacije njihovih postignuća u tehnologiji prerade, njege i čuvanja vina, ali i pripreme uzoraka vina za sajam i tržište.

DSC_0380 (Medium)

Krapinsko-zagorska županija uvidjela je važnost poticanja podizanja konkurentnosti zagorskih vina na tržištu, popularizaciji kulture pijenja i potrošnje vina, te uključivanja vinske ponude Krapinsko-zagorske županije u enogastronomsku ponudu Županije, ali i cijele Hrvatske.

DSC_0362 (Medium)
Vuglec – Breg

Zagorje – regija raskošne gastronomske i enološke ponude

Zagorje nije samo regija lijepe prirode, već i regija iznimnih mogućnosti vezanih za cjelogodišnji turizam kroz gastronomsku ponudu tradicijskih domaćinstava, kulturnu ponudu dvoraca burgova i sakralnih objekata, termalnu i SPA ponudu. Vrhunska vina su također jedan od neizostavnih atributa na čijoj popularizaciji i promociji se sve više radi.

Mladen Micak Marija Bistrica 2014 (2)
foto; Mladen Micak Marija Bistrica

Sajam i izložba zagorskih vina ove godine će, zahvaljujući projektima popularizacije vinske kulture koja je isprepletena sa zagorskom tradicijom, biti podignut na višu razinu, te time naglasak staviti na Krapinsko – zagorsku županiju kao regiju iznimnog enološkog potencijala.

Vinarstvo Vinski vrh (30) (Medium)Foto: Bolfan Vinski vrh

Tko se predstavlja na sajmu?

Vinarija Micak Marija Bistrica 2014 (13) (Medium)foto: Vinarija Micak Marija Bistrica

Najbolji vinogradari i vinari Krapinsko-zagorske županije,
hobisti i profesionalci javnosti će prezentirati kvalitetna vina koja se proizvode na zagorskom području, a sve u cilju poticanja domaće proizvodnje i čuvanja tradicije obiteljskog vinarstva, osobito kod mladih vinara.

Karakteristike današnjih zagorskih vina – što vas očekuje? 

DSC_0370 (Medium)

Degustirate li današnja zagorska vina, očekuju vas jasni ponekad reski, lagani, do srednje jaki okusi, a ujedno su obilježena svojim osobitim cvjetnim ili voćnim aromama. Uglavnom su svijetložute, zelenkasto žuto i zlatnožute boje. Vrlo su bistra ili kristalno bistra. Isto tako se kod poznatih vinara mogu kušati aromatična, srednje slatka i slatka vina, a prednjače Chardonnay, Pinoti  bijeli i sivi, Traminci, Rizlinzi rajnski i Graševine. U zagorske vinograde ponovno polako ulaze i crne sorte. Proizvodnja Barrique vina je još uvijek u povojima ali polagano i ta kategorija vina krči svoj put na zadovoljstvo poklonika.

Najpoznatije vinske uspješnice

DSC_0373 (Medium)

Vinarija Bodren sinonim je za vrhunske vinske predikate.

Bodren vina

U posljednjih pet godina Vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih medalja, pet srebrnih i tri brončane medalje s Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja proizvođača vina, dok je 2011. godine ledeno vino Bodren 2009 osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina. Ograničene količine predikatnih vina, dobivene isključivo od preporučenih sorti grožđa, zbog posebnih se uvjeta dozrijevanja te načina berbe i prerade, odlikuju iznimnom kakvoćom.  Bodrenove izborne berbe prosušenih bobica i ledena vina krasi koncentrirana skladna aroma, slična onoj livadnog meda, s notom plemenite plijesni koji joj daje dodatnu težinu, dok niski sadržaj alkohola ove predikate svrstava u vina gotovo „medicinske kategorije“ s izravnim utjecajem na dobru kondiciju i dugovječnost.

Bolfan vina
Foto: Bolfan Vinski Vrh

Bolfan Vinski Vrh, vlasnika Tomislava Bolfana iz Hrašćine, najveća je vinarija u Hrvatskom zagorju koja se prostire na 20 hektara. Vinarija Bolfan Vinski Vrh d.o.o. proizvodi  potpuno prirodno vino, i uz primjenu 100% prirodnog načina uzgoja vinove loze i prerade mošta u vino.Okusi BOLFAN vina kreću se od laganih, svježih vina linije BOLFAN, do velikih vina linije PRIMUS i PAIDIA. S Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja u vinu Tomislav Bolfan može se pohvaliti sa šest brončanih i jednom srebernom medaljom. Na međunarodnom natjecanju MUNDUS Vini 2010. u Njemačkoj osvojili su srebrnu i zlatnu medalju.

vinarijaSeverfoto: vinarija-sever.com

Na pitomim obroncima Cesargradskog gorja zasađeni su vinogradi obitelji Sever. Zbog povoljne ekspozicije i insolacije dobiva se grožđe izvanredne kvalitete, a time i plemenita vina s oznakom kontroliranog porijekla. Dobitnici su više zlatnih odličja i više puta proglašeni županijskim prvakom za kvalitetu vina.

vina_vuglec_breg_135219.jpgFoto: Vuglec Breg

Vinarija “Vuglec Breg” osnovana je 2003. godine kao važan sastavni dio istoimenog seoskog turizma. Uživanje u degustaciji pjenušaca proizvedenih klasičnom „šampanjskom“ metodom i vina od bijelih i crvenih sorata kao što su chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon, oduševit će svakog ljubitelja vinske kapljice.

degustacije_vina_175727.jpg
foto: Vuglec – Breg

Posljednjih godina vidljivo je kako su zagorski vinari uložili značajan trud u podizanje kvalitete zagorskih vina što je rezultiralo proizvodnjom kvalitetnih, vrhunskih vina, pa tako i predikatnih vina na području Hrvatskog zagorja.
Ne preostaje drugo nego im zaželjeti puno uspjeha u stvaranju novih vinskih rapsodija, na radost i oduševljenje brojnih poklonika kako zagorske bajkovite regije, tako i dobre kapljice.

Zagorje_Logotipi-1

Sponzorirani članak 6.6.2015
Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije
Fotografije; Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, fotograf Tomo Jeseničnik [:en] 

 

 [:]